EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2015-04-13
17:47:00

Paris 8-12 april

Här kommer en explosion av bilder från mina fantastiska dagar i Paris med min kära faster och farbror. De klassiska turistmålen har besökts och jag är en aning förälskad i denna underbara stad!

Klassisk frukost. Croissant, espresso och apelsinjuice


Först ut är Triumfbågen som finns på Place Charles de Gaulle. Det var Napoleon I som bestämde att byggnaden skulle uppföras till minne av segern vid Austerlitz 1805. Bygget började 1806 och avslutades 1836.Alla figurer, bilder och namn symboliserar något. Det är namn på officierare i kejsarens armé och högst upp vid kanten visas sköldar som symboliserar Napoleons segrar i Europa och Afrika, totalt är de 30 stycken och når hela vägen runt. 
Vackra hus överallt och alla har de söta franska balkonger


Vi kom fram till att fransmännen gillar små bilar. En liten Mini Cooper, betydligt mindre än dagens Mini Coopers...


En fin röd bil som ajg inte vet märket på

Väldigt liten den också, räcker mig til höften

Den snygga bron Pont Alexandre IIIHôtel des Invalides innehåller museum och monument relaterade till Frankrikes militärhistoria, men även ett sjukhus och pensionärshem för krigsveteraner, vilket är byggnadens grundsyfte. I byggnaderna finns bland annat Musée de l'Armée – Franska arméns militärmuseum,, samt begravningsplatser åt flera franska krigshjältar, bland andra Napoleon I.


Kapellet Église du Dôme 


I Kapellet Église du Dôme i Hôtel des Invalides


Den andra delen av kapellet under kupolen ligger Napoleon I begravd


Kupolens tak


En trappa ner. Jag och Napoleons sarkofag, som synes väldigt stor

Sen fortsatte vår färd mot Eiffeltornet
Tornet byggdes 1887-1889 och är 324 meter högt
Eiffeltornet har 18000 metalldelar och 2,5 miljoner nitar...


Alldeles fantastisk utsikt!


Kul att spana på rusningstrafiken långt där nere och glad att man inte befinner sig mitt i den. Vi ser också Palais de Chaillot


Så fint att se solen gå ner där uppifrån Eiffeltornet


Väl nere på marken igen så lyser tornet fint


Fredagen startade vi med en tur på Canal Saint Martin, ett fint sätt att se en del av Paris. Vi startade vid Port de l'Arsenal och avslutade vid Parc de la Vilette. Turen tog 2,5 timme och vi åkte genom många slussar och en tunnel som var ungefär 2 km lång. Första bilden visar skeppare Jean Pierre förtöja oss säkert i en av slussarna.


 

Väldigt njutbart att tuffa fram i maklig takt
 
 
Med fötterna på fast mark tog vi oss till Paris högsta punkt där Sacré-Coeur finns. En enorm byggnad och vacker som bara den. Tyvärr fick man inte fota insidan och vi kom mitt i en mässa och det var häftigt att höra psalmsång till orgeln. 


Såg också en kille med fenomenal bollkänsla... ytan han står på är ungefär 90x90 cm.... han tappade aldrig bollen under sin uppvisning.


 
Här har han klättrat upp i lyktstolpen med bollen snurrandes på pannan... helt makalöst!

I stadsdelen Montamarte finns också det berömda Moulin Rouge. Vi gick på en alldeles fantastisk föreställning där. Jag har länge velat se en show där. Dock fotoförbud där inne så det finns inga bilder på det.

Lördagen bjöd på lite mulet väder som vi trotsade med att besöka Notre-Dame. Vi trotsade också alla trappor för att komma upp i tornen och se klockorna. Notre-Dame var en av de första gotiska katedralerna och byggdes mellan 1163-1345

Vackra fönster och detaljer både på insidan och utsidan


Läskiga men ändå vackra skulpturer här och var 


Figuren spanar på Sacré-Coeur där långt borta


Klockorna var stora... 13 ton väger de och det är två stycken i varje torn. De används dock endast vid evenemang och högtider, läste någonstans att när de ringer så vibrerar luften över Paris
 Vi kollade in en annan kyrka också, Saint Sulpice. Den låg nära där vi bodde i Latinkvarteren. Det är Paris näst största kyrka


När vi kom in så pågick en mässa och det var fullsatt! Säkert 600 pers där inne. Hur coolt som helst att se även om jag inte förstår franska. 
 
Inte en resa utan en båt... många pråmar skådades på floden Seine som ringlar genom stan. Vi såg både lastpråmar och pråmar som folk bodde i.

Så lite ut som Gullbergskajen i Göteborg fast lite mer städad. 
 
Pont de Bir Hakeim med ett tunnelbanetåg
 

Det visade sig populärt att låsa fast kärleken i en bro och kasta nyckeln i floden... här är från Pont de l'Alma med lilla tronet i bakrunden


Sen kom vi till Pont des Arts som var aningens mer populär att sätta fast ett hänglås i...
 

Vy från Pont des Arts mot Ile de la Cité, ön som Notre-Dame står på och man kan ana hennes spira där bakom husen. 


Det har varit en alldeles fantastisk resa och drömmen att få åka upp  i Eiffeltornet har förverkligats, den drömmen har jag haft sen jag gick i lekis dvs. 20 år... bättre sent än aldrig! Moulin Rouge var också lite av en dröm, har tappat räkningen på alla gånger jag sett filmen och så häftigt att se i verkligheten. 

Vi han med mycket under dessa dagar men jag måste åka dit igen för än har jag inte sett Mona Lisas leende...

peace out
Kommentar:
2015-04-20 @ 20:51:55
#1: nora

tack för att du tittade på vår blogg & att du kommenterade en så snäll kommentar (: nouw.com/mollynora

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: