EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2015-01-30
15:01:47

Strålande sol och S264 Astrid

Skolan slutade vid tolv och efter en förmiddag med snö, ECDIS och juridik så tittade solen fram och allt var bara så underbart! Perfekt igen för att hoppa av i Frihamnen och kolla in S264 Astrid som kom dit i förrgår.

Jag han ut på första rasten för att se bunkerbåten Oljaren köra förbi efter dejt med Stena Scanrail Till att börja var det alldeles underbart fint med all snö när jag klev utanför dörren i morse och solen var påväg upp.


Juttan klar för avgång när Oljaren tuffar förbi
 


S264 Astrid i Frihamnen Göteborg. Hon är som jag tidigare nämnt största svenskägda fiskebåten i vårt avlånga land, hon har dansk flagg, Skagen som hemmahamn. GG505 Polar som ligger bakom är den största med svensk flagg.

 

Sen kunde jag inte låta bli att stå och kolla en stund när Stena Scanrail lastade de sista lastbilarna :-)
 
Kanonbra första halva av denna fredag! Helgen bjuder på jobb båda dagarna så snart är det måndag igen ;-)

peace out
2015-01-27
16:25:00

Havblik i blick och Frihamnen

Så fick jag då äntligen det tajmat att en båt passerade på älven lagom när lunchrasten började. Det var lilla Havblik (NO) som tuffade föri. När jag väl börjat promenera så var det så gott så i princip hela lunchen gick åt till att gå längst med älven. Fick mig en titt på Stena Feronia också som är Stena Germanicas ersättare nu när hon ligger på varv i Gdansk, vad jag förstår ska hon börja gå på metanol (?) så det ska fixas med den detaljen där. En gnutta av Göteborgs historia kommer med på ett hörn också. Tiden då man kunde kalla Göteborg sjöfartsstad. 

Lilla bulkfartyget Havblik (NO) tuffar förbi. 

Eriksbergshallen, nu mer plats för större event.


Stena Feronia på plats vid Tysklandsterminalen


Bockkranen vid Eriksberg med de nya husen omkring sig


 
När solen ändå bröt sig genom molnen när jag slutat för dagen så hoppade jag av vid Frihamnen och tittade till GG505 Polar som fortfarande ligger där. Nu är gamla namnet i alla fall övermålat på styrbordssidan så snart kanske det står Polar där. Man skymtar också Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV001 Poseidon


Motljus med blick över kranarna som fortafarnde står kvar. Får passa på att titta på dem nu när de förmodligen snart är de borta :-(
 
2015-01-24
19:52:01

Sällskap av Maya och plugg

Jag har ju också blivit kattvakt för en vecka. Det är Maya som är på besök, en go och tjock liten dam. Hon tyckte dock att jag var tråkig som ägnade mig åt en del plugg idag så hon la sig på mina papper...  
 
 
 Vi har som uppgift på engelskan att läsa en vald rapport från Statens Haverikommison och sedan sammanfatta den i en kortare olycksrapport. Jag läser en slutrapport från en väldigt tragisk olycka som skedde i november 2011 med bogserbåten Karl-Erik och pråmen Oxelösund. De skulle resa mellan Estland och Sverige med last och det var storm påväg. Till slut var vinstyrkan så hög och även vågorna så De fick ankra för att vänta ut stromen. Dock började de dragga och fick göra två omankringsförsök. Vid det andra omankringsförsöket drar en stor våg över backen där ankarutrustningen finns så att överstyrman och matros spolas iväg. Överstyrman hamnar så han fortfarande är ombord medan matrosen far överbord. Efter timmar av sökning både från Estlands sjöräddning och besättning på Karl-Erik sida så hittas matrosen och då tyvärr redan avliden. Mycket tragiskt. Det är intressant att läsa denna rapport för man lär sig väldigt mycket känner jag just gällande säkerhet, sånt man inte tänker på i vanliga fall. Man lär sig av sina misstag, synd bara att de ska till så tragiska olyckor för att lära sig ibland :-(   

Det är klurigt att skriva på engelska tycker jag men det värsta av allt är, som jag tidigare nämnt, är att presentera det inför klassen. Har fått ihop det mesta och det känns ganska bra, Amelie ska få läsa det och säga vad hon tycker, både hon och Carl är bra på engelska och dess grammatik.  Vi fick göra en grammatisk diagnos i torsdags också för att de ska se vår nivå, det var en smart idé för då ser de om någon/några behöver lite extra hjälp, det kändes bra!  Det blir nog bra i slutändan men just nu känns det segt och nervöst.

Bra att första lediga helgen sen december tillbringas med lite plugg. Har dock varvat med brödbak så det är ändå okej :-) kvällen ska väl i alla fall få sig lite film och soffhäng:-) på´t igen i morgon!


peace out