EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-06-30
22:28:12

Världens största vågkraftspark

Det var nästan så jag satte kaffet i halsen i morse när blickade ut mot farleden för att se vad det var som brummade, min tanke var att det var en fiskebåt som jag naturligtvis måste kolla om vilken, det gör jag ju hela tiden. Att jag nästan satte kaffet i halsen var ju förstås för att det inte var en fiskebåt utan det var en bogserbåt med ett annorlunda släp...


Bogserbåten som har äran att dra detta schabrak heter Obelix
 


 
Det är alltså så att det ska byggas en vågkraftspark här i området en bit nordväst Smögen och med hjälp av denna kran ska de placeras ut. Jag såg kranen igår när jag åkte över Smögenbron, när den låg vid Guleskärskajen i Kungshamn men inte tänkte väl jag att den skulle komma på det där viset förbi dykcentret.
 
Mycket trevlig syn om jag får säga det själv, jag blev ju helt till mig och sprang ut på klipporna för att få bättre bilder. Hur coolt som helst!  Detta ekipage kommer glädja mig fler gånger för totalt är det 34 vågkraftverk som ska placeras ut och vad jag förstår så tar den två åt gången :-D  jippiiii  :-D   idag såg jag den två gånger så detta ser jag fram mot. Planen är att det ska stå 350 stycken sådana här på botten men det kommer ta några år att tillverka och placera. Det är de där vita som hänger i kranens vajrar som är själva kraftverket.

Kan bli spännande att se om det fungerar som det är tänkt, har hört både positivt och negativt om detta projekt. Ska bli spännande att följa!

peace out
2014-06-29
21:49:00

Långa dagar och lite fiskebåtar

Fredag och Lördag blev två långa dagar ombord på Soten, en mycket trött Elinor vandrade hem på lördagen efter att både ha åkt på sälsafari och en tur i Sotekanalen. Jag tycker dock inte att det gör så mycket för jag trivs så bra ombord. Fick se B Gas Laura på ännu närmare håll än i torsdags där hon låg ankrad och Göran körde även förbi Furenäs ganska nära när vi körde hem från Lysekil, då blev jag extra glad. Furenäs tillhör Furetank från Donsö.

 
 
Turen genom Sotekanalen på fredagskvällen var fantastisk, det blev lite trångt bland oss i besättningen då vi var en extra men vi hade det bra. Kvällen var vacker. När vi lämnat av gästerna på Hovenäset och i Fisketången så var solen på väg ner.  Magiskt!

 
På lärdagen var det dags för mig att hålla sälguidning för första gången. Tokigt nervös fast det ändå inte kändes så på ett vis. Ja, det blev väl hyfsat bra men med de höga krav jag har på mig själv så skulle jag sagt att det gick kasst trots att jag förberett mig jättemycket, det var lite knaggligt med engelskan för jag hade inte hunnit översätta allt jag skulle säga. Jag hade ändå lite tur att det inte var några med från Smögen för då kunde jag använda tiden till Lysekil till att läsa på lite mer och få hjälp av Göran att få det lite bättre. På tisdag och onsdag gäller det igen så då ska det bli ännu bättre har jag tänkt, övning ger färdighet.
 
Fick ju också se när Thun Granite var på ingång i Brofjorden. Haha, jag tänkte direkt på Björn Bergström i skolan, ett helt fantastikt bra skolexempel i colreg :-D
 


I dag söndag har jag varit på dykcentret och pysslat runt lite. Eftersom det är söndag idag så åkte några av de danska fiskebåtarna förbi för att gå in till Smögen och lossa. Sedan åkte några av de som hör hemma härikring ut också för nu är helgen över.

LL 635 Nölsö, hemmahörande i VäjernS 386 Casilo, dansk fiskebåt som ofta lossar här, även Emmely Pilegaard och Ulla Lindblad tuffade förbi men fick inga bilder på dem, få fånga det någon annan gång :-)LL 497 Zaida från Fisketången
 

Spanade såklart på lite tankers med kikaren också :-)

Dagen var kanonbra fram till dess att jag skulle ut och springa. Jag han börja springa men han bara 500 meter när jag fastnade i något med fötterna och stupade i backen. Det visade vara en sån ståltråd som man ställer sin engångsgrill på osm låg på asfalten osynlig. Jag krokade i båda mina fötter i den och föll. Fick väldigt ont i ryggen och nacken först och så skrapade jag upp handen :-(   gick långsamt hemåt och det onda i nacken gick över men handen gör ont fortfarande. Hoppas det går över. Så kan det gå.

Nu ska jag plugga lite mer sälar och mer om Gullmarsfjorden.

peace out

2014-06-26
18:12:51

Stål eller trä?

Både gammalt och nytt har idag skådats. Fina gamla skutor i trä och mycket granna tankers i stål. Fick höra en gång att "Förr var båtarna gjorda i trä och männen av stål, nu är det tvärt om..."  Haha, jag skrattade gott när jag hörde det.

Nog för att dessa skutor är förbenat vackra att titta på så skulle jag nog hellre ha mina fötter på en tanker, de är såklart mycket fina de också. Detta kan bero för att jag aldrig seglat eller ens varit ombord på en segelbåt typ, så egentligen vet jag inte men så är det i nuläget i alla fall. De som är aktiva med dessa skutor ska ha en stor eloge för sitt arbete. Mycket pyssel för att bevara och hålla dessa damer i gott skick.

I går kom den fina Atene till Kungshamn och har övernattat till idag, jag fångade henne på bild när vi åkte förbi med Soten på kvällsturen. Så tjusig så! Hon är byggd år 1909 och hemmahörande på Tjörn


I morse gav de sig av lagom till att vi skulle gå med Soten söderut för sälsafariB Gas Laura låg ankrad när vi körde förbi.
 Väl ute vid sälarna som låg där på klipporna och glassade i solen och saltstänket gick Ternvind ut från Lysekil. Hon tillhör Terntank från Donsö men seglar under dansk flagg.

Westkust och Ingo påväg norrut. Westkust är byggd år 1932 och Ingo år 1921 så det är också två fina äldre damer. Det har blåst en del idag så de hade gott om vind att segla i.

Mycket bra dag och som sagt med blandade material i båtarna jag skådat. Sälarna var söta de också även om mitt fokus låg på att titta på Ternvind :-)

Jag lär mig något nytt varje gång jag är ombord på Soten, väldiggt roligt är det!

peace out