EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2015-09-30
16:10:48

GG229 Bristol

Under kafferasten igår tisdag körde fina fiskebåten Bristol  förbi. Hon har plats i Frihamnen och såg på marinetraffic precis i tid för att komma fram till vattnet lagom att se henne passera. 

GG229 Bristol så fin så!


 
 
I lördags blåstes bogseringen av torrdockan av en timme innan det hela skulle ske och ny tid har inte dykt upp. De vill inte ha en våghöjd högre än 1,5 meter under hela resan och vädret ner över Europa är lite ostabilt tydligen, har inte checkat det något närmare. Känns som att ett mirakel måste ske för att de förhållanderna ska bli av nu när hösten nalkas. 
 
Blev ingen kulturbåtsfestival i helgen, en lathet drog över mig när bogseringen inte blev av och jag rörde mig inte hemifrån annat än på söndagen då jag tog en löptur med AC, 8 km fick vi ihop i Skatås, hur gött som helst! Vi har hunnit med några rundor senaste veckorna och det är gött att komma igång lite. I morse vaknade jag dock med en täppt näsa och onda bihålor så får se hur det blir med löpning fortsatt denna vecka, hoppas det går över snabbt!
 
Mycket att göra i skolan den här veckan. Gårdagens simulatorkörning var jag nervös inför men den gick jättebra(!) jag är så nöjd! Kändes så skönt att få den avklarad! I morgon kommer en från Wallenius och gästföreläser om deras miljöarbete, ska bli väldigt spännande!

peace out
2015-09-25
21:57:45

Norden bunkrar Juttan

På väg till Maritiman för praktisk lektion i ellära så fick jag se bunkerbåten Norden intill Stena Jutlandica. Längesen jag fick se det blev lite munter. 


Fick besked i morse att ny tid för bogsering av torrdockan är satt till i morgon lördag kl 12. Ledsamt.  Får se om planen håller, ska bli fint väder i alla fall. Har ju blivit uppskjutet några gånger nu... Tydligen så ska hon bara ut till Danafjorden för att ligga där och vänta på optimala förhållanden att påbörja resan mot Frankrike. Jag kommer i alla fall vara på plats i morgon och se spektaklet!  Trots att det är ledsamt så tycker jag att det är bra att den kommer till användning och nytta! Väldigt synd att sjöfartsstaden Göteborg plockas bort bit för bit...

I helgen är det kulturbåtsfestivalen här i Göteborg också. Ska passa på att kika på den också när jag ändå är i krokarna för torrdocksspaning. Ska vara veteranbilar på plats också vilket lät intressant så det får man inte missa!

Peace out
2015-09-23
20:14:00

Övning med Origo

Igår fick vi öva manövrering med M/S Origo som nu är tillbaka från Svalbard. Vi körde bort till Frihamnen och övade på att gå till kaj och sedan att plocka upp Man Över Bord (livboj). Det var väldigt roligt och lärorikt. Kan kännas enkelt att förstå i teorin hur man gör, jag brukar sitta med ett suddgummi och köra runt på bänken när vi haft tenta på det här men det är ju helt annorlunda att göra allt i verkligheten. Så vi hade en kul tisdagseftermiddag. Vi var fyra stycken som turades om. Två på bryggan och två på deck, sen bytte vi. Jag och Ina började på bryggan och jag körde först. Jättenervöst men skeppare Emil var med hela tiden och gav tips och kollade så allt gick bra. 
Jag i full färd att ta mig in till kaj i Frihamnen :-)  Vi övade så kallad "crabbing" dvs. man kör båten i sidled och lägger till. Så det är fram och back om vart annat och bogpropeller. Rodret ska stå åt babord om vi vill till styrbord eftersom att om rodret står till babord rör sig aktern åt styrbord och sedan håller man emot med bogpropellern eftersom att fören vill röra sig år babord. Vid back-manöver sker inget flöde över rodret och gör att vi inte får någon verkan där men eftersom att Origo har högergängad propeller så får vi kraft åt babord när vi lägger back och då åker ju rumpan ut igen. Det var lite trixigt men gick fint.
 

Ina plockar upp vår kompis livbojen som trillat över bord. Nu är vi på deck och de andra två är på bryggan och kör.
 
 
Nu är det snart dags för sista dockan på gamla Götaverken att lämna Göteborg. De holländska bogserbåtarna Norne och Viking ligger på plats och är redo att påbörja bogseringen. Känns tråkigt. Det var tal om att den skulle bogseras idag onsdag men det har blivit uppskjutet.
 
 

Torrdockan, snart ett minne blott
 
Hoppas jag får se när bogseringen sker, känns fånigt men vill på något sätt säga hejdå.

peace out