EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-01-30
20:26:20

Simulatorkörning ARPA

Idag var första körningen i ARPA-kursen. Mindes mer än jag trodde hur allt fungerar på bryggan, gött! ARPA står för Atomatic Radar Plotting Aid och är ett tillägg till vanlig radar på fartyg som plottar andra rörliga objekt, så att kollision ska undvikas. Det är alltså en hjälp för att i tid upptäcka om det finns risk för kollision så att man kan planera sin färdväg för att undvika att det smäller. Man kan i radarbilden planera när en gir ska ske och hur stor den ska vara, man kan testa sig fram och se vad man hamnar om man ex. gör 30 grader styrbordsgir om 6 minuter och kan också se var det andra fartyget kommer befinna sig då om den håller kurs och fart. Lite svårt att förklara. Vi gjorde allt detta manuellt i höstas och lärde oss grunden för plotting och hur radarn fungerar. Då räknade vi själva och ritade i plottingpapper. Nu gör alltså ARPA-funktionen det åt oss. Det är riktigt kul faktiskt och vi hade en ny lärare idag och han var grym! Hoppas vi får honom fler gånger.  I morgon ska vi köra igen och ena körningen är att vi ska runda Skagen och den andra körningen ska vi ansluta till TSS:en i Engelska kanalen, i området mellan Dover och Calais :-D

Idag gjorde vi tre körningar på öppet hav men några olika andra fartyg att ta hänsyn till. Två av körningarna var på natten och en i dagsljus. När vi kör så sitter vi vid varsin radar och tolkar bilden och gör åtgärder därefter. Kändes som att jag lärde mig massor idag! Mycket nöjd. 


Bild från körningen, den enda vi gjorde i dagsljus, Jag meddelar att vi är klara för avgång :-D alla bryggor har olika namn och idag var vi Elsa :-D  
Lime Ilse = Lindholmen  haha göteborgshumor...

"Lime Ilse Radio this is Elsa, Elsa is ready for departure"
 
 
Så här ser tankern ut som vi kör. Så fin så :-D hon existerar i verkligheten, befinner sig nu i Rotterdam. 


För övrig åkte mina kära orangea idag så det var bara en kortvisit och självklart passerade de skolan strax innan 12 och vi slutade körnigen precis efter 12 så jag missade dem. Ceton ligger kvar så får väl se om jag tajmar henne när hon åker.

Eftermiddagen bestod av Första Hjälpen och HLR, tycker alltid sån är kul. Vi fick också ta blodtryck på varandra. I morgon ser dagen precis likadan ut, bara massa praktiskt, känns gött!

Jag har också idag beslutat att söka Sjökapten till hösten. Har inte funderat klart men har ett halvår på mig att bena ut om det är det jag känner för och söka kan man alltid göra. 

peace out
2014-01-29
21:50:00

Ny klänning och fler båtbilder

Det blev lite lilla julafton eller kanske snarare en lite för tidig födelsedag på DHL-ombudet idag efter Frihamnsbesöket. Två fina paket fick jag hämta. Det ena med en klänning som jag köpt och det andra med en termos och äggklocka. Kul med paket!

Klänningen satt som en smäck! Sååååååå fin!  Tyvärr bestämde min kamera sig för att blått är en fin färg så alla bilder blev i blå-nyans. Försökte fixa men är för okunnig. Det blev en bild som visar färgen rättvist och den är den första, självklart suddig bara för det och de andra gjorde jag i gråskala för den såg metallic-grön ut hur jag än gjorde och det är ju fel. Köpte ett par solbrillor också ala 50-tal men de får man se när solen skiner längre fram i vår, fantastiskt fräcka!

Att det är så kasst har ju med mitt tålamod att göra också, orkar inte ta hur många foton som helst och när jag märker att det inte blir bra så sjunker humöret snabbt och jag ger upp.

Har tyllkjolen under också för att få vidare och bättre form på klänningen. Själklart ska klänningen strykas också innan den används utanför mitt bo, skrynklig av transporten,...

 
 


Fick hem fler framkallade bilder idag också så blev omorganisation på hallväggen. Nu ser det ut så här. Det som tillkommit är några bilder på mig själv från goda tillfällen jag minns och bilder på båtarna Jahre Viking, Lotus, Elise, Alcedo och Mergus. Jösses vad nöjd jag blev! 
 

peace out
2014-01-29
20:06:00

De kära orangea

Jag hade väldigt svårt att sova igår. Har sovit lite dålig i flera nätter nu faktiskt, fast jag är inte trött så än är det inga problem. Precis när jag skulle släcka lampan vid ettiden så får jag meddelande att Tor-Ön och Torland ankommer till Göteborg. Å så glad jag blev! somnade med ett leende efter den glada nyheten. Det var längesen de var hemma nu, har riktigt saknat att de ligger där i Frihamnen när man åker till skolan.

Morgonen startade på bästa vis och jag han sitta och äta min frukost i lugn och ro och inte nog med det så fick jag sittplats på rätt sida i bussen påväg till skolan, alltså sidan så man ser Frihamnen :-D och de låg där så fint i mörkret och det enda som störde mig var att det även skulle vara mörkt på hemvägen. 

Dagen går och jag missar meddelandet att även Ceton ankommer till Göteborg, hade varit kanoners att se den fröken åka förbi, största fiskebåt jag sett i någongång, har också plats i Frihamnen. På lunchpromenade fick jag njuta av min kära Stena Scanrails passage, alltid trevligt!


På maskintekniken gick vi igenom olika pumpar och han är för rolig vår lärare, sidosakerna och berättelserna är många, förgyller lektionerna och blir en del skratt. Sista kvarten av lektionen fick vi lyssna på olika motorer på Youtube, han bara stog och log och sa "lyssna och njut". 
 
På eftermiddagen var det brandteori som gällde, sjukt bra föreläsare i det så det var väldigt bra och intressant. Efter 2,5 timme lektion kommer han med överraskningen att vi får sluta!  redan halv fyra alltså. JIPPIIII DET ÄR LJUST UTE!!!! 

Jag fick raska fötter och Lisa ville också hänga med och kolla på mina gobitar. 
S205 Ceton är som jag nämnde den största fiskebåt jag någonsin varit i närheten av. Hon är 63x12 meter, väldigt stor! Tor-Ön och Torland har en längd på 44 meter så även om det inte syns någon direkt skillnad på bilderna så är det nästan 20 meter. Skulle absolut kunna tänka mig arbeta på en sån här dam också, känns bara mer komplicerat att komma in i den branschen.
 


Så nu sitter en väldigt nöjd och glad Elinor bänkad i soffan, med magen mät på sill och potatis, redo för att rita lite i sjökort och repetera inför simulatorpasset i morgon.

peace out