Simulatorkörning ARPA

--2014-01-30 -- 20:26:20--
Idag var första körningen i ARPA-kursen. Mindes mer än jag trodde hur allt fungerar på bryggan, gött! ARPA står för Atomatic Radar Plotting Aid och är ett tillägg till vanlig radar på fartyg som plottar andra rörliga objekt, så att kollision ska undvikas. Det är alltså en hjälp för att i tid upptäcka om det finns risk för kollision så att man kan planera sin färdväg för att undvika att det smäller. Man kan i radarbilden planera när en gir ska ske och hur stor den ska vara, man kan testa sig fram och se vad man hamnar om man ex. gör 30 grader styrbordsgir om 6 minuter och kan också se var det andra fartyget kommer befinna sig då om den håller kurs och fart. Lite svårt att förklara. Vi gjorde allt detta manuellt i höstas och lärde oss grunden för plotting och hur radarn fungerar. Då räknade vi själva och ritade i plottingpapper. Nu gör alltså ARPA-funktionen det åt oss. Det är riktigt kul faktiskt och vi hade en ny lärare idag och han var grym! Hoppas vi får honom fler gånger.  I morgon ska vi köra igen och ena körningen är att vi ska runda Skagen och den andra körningen ska vi ansluta till TSS:en i Engelska kanalen, i området mellan Dover och Calais :-D

Idag gjorde vi tre körningar på öppet hav men några olika andra fartyg att ta hänsyn till. Två av körningarna var på natten och en i dagsljus. När vi kör så sitter vi vid varsin radar och tolkar bilden och gör åtgärder därefter. Kändes som att jag lärde mig massor idag! Mycket nöjd. 


Bild från körningen, den enda vi gjorde i dagsljus, Jag meddelar att vi är klara för avgång :-D alla bryggor har olika namn och idag var vi Elsa :-D  
Lime Ilse = Lindholmen  haha göteborgshumor...

"Lime Ilse Radio this is Elsa, Elsa is ready for departure"
 
 
Så här ser tankern ut som vi kör. Så fin så :-D hon existerar i verkligheten, befinner sig nu i Rotterdam. 


För övrig åkte mina kära orangea idag så det var bara en kortvisit och självklart passerade de skolan strax innan 12 och vi slutade körnigen precis efter 12 så jag missade dem. Ceton ligger kvar så får väl se om jag tajmar henne när hon åker.

Eftermiddagen bestod av Första Hjälpen och HLR, tycker alltid sån är kul. Vi fick också ta blodtryck på varandra. I morgon ser dagen precis likadan ut, bara massa praktiskt, känns gött!

Jag har också idag beslutat att söka Sjökapten till hösten. Har inte funderat klart men har ett halvår på mig att bena ut om det är det jag känner för och söka kan man alltid göra. 

peace out

Ny klänning och fler båtbilder

--2014-01-29 -- 21:50:00--
Det blev lite lilla julafton eller kanske snarare en lite för tidig födelsedag på DHL-ombudet idag efter Frihamnsbesöket. Två fina paket fick jag hämta. Det ena med en klänning som jag köpt och det andra med en termos och äggklocka. Kul med paket!

Klänningen satt som en smäck! Sååååååå fin!  Tyvärr bestämde min kamera sig för att blått är en fin färg så alla bilder blev i blå-nyans. Försökte fixa men är för okunnig. Det blev en bild som visar färgen rättvist och den är den första, självklart suddig bara för det och de andra gjorde jag i gråskala för den såg metallic-grön ut hur jag än gjorde och det är ju fel. Köpte ett par solbrillor också ala 50-tal men de får man se när solen skiner längre fram i vår, fantastiskt fräcka!

Att det är så kasst har ju med mitt tålamod att göra också, orkar inte ta hur många foton som helst och när jag märker att det inte blir bra så sjunker humöret snabbt och jag ger upp.

Har tyllkjolen under också för att få vidare och bättre form på klänningen. Själklart ska klänningen strykas också innan den används utanför mitt bo, skrynklig av transporten,...

 
 


Fick hem fler framkallade bilder idag också så blev omorganisation på hallväggen. Nu ser det ut så här. Det som tillkommit är några bilder på mig själv från goda tillfällen jag minns och bilder på båtarna Jahre Viking, Lotus, Elise, Alcedo och Mergus. Jösses vad nöjd jag blev! 
 

peace out

De kära orangea

--2014-01-29 -- 20:06:00--
Jag hade väldigt svårt att sova igår. Har sovit lite dålig i flera nätter nu faktiskt, fast jag är inte trött så än är det inga problem. Precis när jag skulle släcka lampan vid ettiden så får jag meddelande att Tor-Ön och Torland ankommer till Göteborg. Å så glad jag blev! somnade med ett leende efter den glada nyheten. Det var längesen de var hemma nu, har riktigt saknat att de ligger där i Frihamnen när man åker till skolan.

Morgonen startade på bästa vis och jag han sitta och äta min frukost i lugn och ro och inte nog med det så fick jag sittplats på rätt sida i bussen påväg till skolan, alltså sidan så man ser Frihamnen :-D och de låg där så fint i mörkret och det enda som störde mig var att det även skulle vara mörkt på hemvägen. 

Dagen går och jag missar meddelandet att även Ceton ankommer till Göteborg, hade varit kanoners att se den fröken åka förbi, största fiskebåt jag sett i någongång, har också plats i Frihamnen. På lunchpromenade fick jag njuta av min kära Stena Scanrails passage, alltid trevligt!


På maskintekniken gick vi igenom olika pumpar och han är för rolig vår lärare, sidosakerna och berättelserna är många, förgyller lektionerna och blir en del skratt. Sista kvarten av lektionen fick vi lyssna på olika motorer på Youtube, han bara stog och log och sa "lyssna och njut". 
 
På eftermiddagen var det brandteori som gällde, sjukt bra föreläsare i det så det var väldigt bra och intressant. Efter 2,5 timme lektion kommer han med överraskningen att vi får sluta!  redan halv fyra alltså. JIPPIIII DET ÄR LJUST UTE!!!! 

Jag fick raska fötter och Lisa ville också hänga med och kolla på mina gobitar. 
S205 Ceton är som jag nämnde den största fiskebåt jag någonsin varit i närheten av. Hon är 63x12 meter, väldigt stor! Tor-Ön och Torland har en längd på 44 meter så även om det inte syns någon direkt skillnad på bilderna så är det nästan 20 meter. Skulle absolut kunna tänka mig arbeta på en sån här dam också, känns bara mer komplicerat att komma in i den branschen.
 


Så nu sitter en väldigt nöjd och glad Elinor bänkad i soffan, med magen mät på sill och potatis, redo för att rita lite i sjökort och repetera inför simulatorpasset i morgon.

peace out

Mera foton i min hall

--2014-01-29 -- 01:07:03--
Länge har min bildvägg i hallen sett likadan ut men jag kände häromdagen att den behövde en uppdatering. Många båtbilder i datorn som jag inte framkallat och som också måste få vara en del av min värld. Jag har många foton uppsatta här och var i lägenheten och vissa har fått ram och andra inte. Det beror mest på att det är betongvägg i nästan hela lägenheten och jag inte har en borrmaskin för det ärendet och sedan är jag så velig när det gäller ramar att jag har svårt att välja.

Just min hall har fått äran att ta hand om bilderna på mina kära fartyg. Nu börjar det bli ont om plats men än så länge är jag nöjd med hur det blev, tog 2 timmar att klura och testa hur jag skulle ha bilderna. De var många redan och nu några fler. 


Ja, här syns då ett försök till en bild på hela väggen/hörnet med mina kära båtar. På ett sätt kan man säga att väggen speglar mig också, vad jag håller av och tycker allra mest om, saker som betyder mycket för mig. Från vänster finns mina systrar, jag själv finns med, katterna Ville och Gustav från hemhemma och min kära kanin Kevin <3 som tyvärr inte är i livet längre. Längst till vänster min goda vän Frida, gammalt foto på henne från någon plåtning hon gjorde och jag bara älskar det fotot så det har fått hänga med i alla flyttar och har hela tiden haft en plats där jag kan se det varje dag eftersom det går väldigt långt mellan gångerna vi ses. Mina älskade föräldrar har sin plats ytterdörren så jag ser dem varje dag när jag går hemifrån, viktig detalj i min vardag.
 
 

Jag och mina systrar. Kaptens mössan på plats på spegeln. Svenska Amerika Linjen. 5-kronors sedeln fick jag av en gammal man på tåget en gång. Det var en sån där busig farbror som kollade med glimten i ögat om jag hängde med i svängarna när han köpte en smörgås. När jag, också med glimten i ögat sa att "nämen vänta nu, den här känner jag inte igen" så sa han att den tycker jag du ska ha, den får du för att du verkar så snäll. Det var ett sånt tillfälle på tåget som jag blev så glad av. Den får vara med också. 

Några gamla fiskebåtar från Smögen (vykort) och sedan fortsätter det med den lite nyare fiskebåten Tor-Ön, en av mina favoriter. Den grå Spaarneborg, ett Ro-Ro fartyget som går Göteborg-Zeebrugge fram och tillbaka hela tiden, en båt jag fastnade för när den låg länge vid varvet här i Göteborg för något år sedan, har följt den sedan hon lämnade den platsen. Mitt möte med Maersk Mc-Kinney Möller den 27:e augusti förra året, ett tillfälle jag aldrig glömmer, nöjde mig med att framkalla bara två bilder men har en hel del, har lite planer för dem men det får vänta en aning. Sedan två bilder på mig som jag gillar, några år gamla.
Fortsätter med de två sista i raden av fiskebåtar, Ginneton och sedan gemensam bild på Torland och Tor-Ön, de ligger i Frihamnen här i Göteborg när de är hemma. Har i några år följt dessa fiskebåtar och de hör såklart till favoriterna, det har tillkommit fler men av båtar som existerar fortfarande vill jag själv vara fotografen och tillfällen att fota tillkomna godingar har inte getts så det väntar jag med spänning på. Supertankersarna är Nai Genova och Nanny (byggd på Eriksberg resp. Uddevallavarvet 1978), sjukt imponerad av dessa damer så därför får de vara med på väggen också. Allra överst är när jag fick se tankern Stena Conqueror bogseras ut ur torrdockan, Cityvarvet, syns lite dåligt på just dessa bilder. 


Tänk vad uppmuntrad man blir av foton! Jag har så många! De flesta är ju förvarade på externa hårddisken men hade varit kul att ha fler framkallade. Ska hitta tiden att ta tag i den detaljen. Idag kom 12 av 30 bilder så det väntas fler. Har redan hunnit förtränga vilka de övriga är, överfull hjärna! Nu ska jag ladda med sömn så jag är skärpt på maskintekniken och brandlektionerna i morgon! 

peace out

Förväntan inför motorlabbet och varva diesel

--2014-01-27 -- 18:57:06--
I morgon tisdag ser jag fram mot väldigt mycket! Jag har en enda lektion i skolan och den är cirka 2 timmar lång och ska tillbringas i maskinlabbet. ÄNTLIGEN ska jag få förstå hur en motor fungerar! som jag längtat, jag känner att jag har noll koll på föreläsningarna när han pratar turbo, vevaxlar och cylindrar hit och dit. Har kollat igenom powerpoints från lektionerna så har lite hum om vad han pratat om men vad sjutton är en tecknad bild i jämförelse med en riktig motor liksom. Ser mycket fram mot detta!Sen hur jag ska hinna med att kolla och peta på allt på bara två timmar kan ju bli spännande. Vet inte ens hur det ser ut där i labbet, har så höga förväntningar att jag äntligten ska förstå allt så risken finns kanske att jag blir besviken. Det återstår att se...Bröderna Knäck har i alla fall lärt mig att man aldrig ska varva diesel!  Lyssna och njut!

 
 
 
peace out

Monica Z och finöl

--2014-01-26 -- 18:46:29--
En lite sliten helg har det varit. Tänkte mig fredagsmys i soffan och med mitt glas röda men kom på efter en halvtimme av filmen Monica Z att jag var sugen att gå på pub. Kollade med Robin och han var på. Vi gick till The Flying Barrel och drack finöl, hittat två nya godingar. 


Rekommenderar! Förstår varför den fick Gulbagge! väldigt bra! 


Lilla jag med finölen i högsta hugg. Electric Nurse DIPA. Smakat andra Electric Nurse också och de gillas allihop! 

Robin var glad för att jag drog med honom ut så han slutade spela tv-spel. 
Ja, jag har ju blivit svag för IPA och även Poppels version var god. Dock var den till vänster, Vintervärmaren ingen hit i min värld men Robin gillade den. 

Dansande tös med ett stort leende... Vi gick sedan till Sticky Fingers och dansade. Även om vi inte fick DJ:n att spela Johnny Boy så blev det i alla fall någon Håkan Hellstöm och annat bra. 


Nöjd med helgen även om lördagen tillbringades i horisontellt läge. Behövdes säkert. 

I morgon börjar ny spännande vecka som även den ska tas med storm!

peace out
 Solskenspromenad med herr Bäver

--2014-01-24 -- 18:33:00--
Efter jobbet idag så for jag till Amelie. Det blev bullbak och uppdatering av senaste nytt ;-)  Ville är en väldigt intensiv herre nu fick jag minsann höra. Vill ha uppmärksamhet hela tiden. Amelie skulle i väg på vattengympa och tiden rann i väg lite så vi han klart med bullarna och sedan fick hon fara. Jag tog ut von Bus på promenad i solskenet. Härligt väder idag och lagom kallt. Blev en timme i skogen och på ridvägarna runt omkring. Många pinnar kastades och jag gjorde också försök att fota Ville. Många bilder och ett fåtal bra, herr Bäver har lite svårt att vara stilla nämligen... 

 Jag försökte också ta en bild på mig och Ville tillsammans... ja det gick ju som det gick... Ville får öva mer på att titta in i kameran och inte göra konstiga miner...

 


Till slut tittade han in i kameran... han är för söt! Min älskling!  <3

peace out
 
Kontroll över talet och ULCC

--2014-01-23 -- 19:29:34--
Tycker hjärnan är så spännande ibland. Idag på maskintekniken så fick jag på det där lustiga sättet glänsa lite. Inget märkvärdigt och säkert inget som någon la märke till förutom jag eftersom det hände mig :-D  

Vi pratade idag om smörjolja och brännolja och allt möjligt kring det. Det är ju något jag inte är insatt i överhuvudtaget så det är superspännande och jag vill verkligen lära mig det men jag har så svårt att koncentrera mig att lyssna när det är så mycket ord jag inte förstår och jag inte vet i vilken del av motorn vi befinner oss i. Skulle vilja se det framför mig och greja med det, då känner jag att jag skulle lära mig mer. Får plugga riktigt mycket så jag greppar detta, han är en grymt bra lärare så jag tror det kommer gå bra.

Så i slutet av lektionen så visar läraren en bild på vackra Jahre Viking och sa att det var en riktig skönhet det och fortsatte sedan prata om ULCC (Ultra Large Crude Carrier) vilket fick honom att tänka på Nanny och slängde ur sig frågan "Vet någon var hon är byggd?"  och jag som aldrig yttrar mig på lektionerna hade nu spetsade öron (jag menar vi snackar om tankers!) och jag ingen kontroll över mitt tal så ut trillar "Uddevallavarvet", i sådana lägen kan jag inte kontrollera mig själv, lite småkul men det liksom kommer från ingenstans. Det fick jag beröm för och fick följdfrågan om vad som stog i aktern på henne men det visste jag inte. Nu vet jag att det stod Munkedal där :-) det glömmer jag inte. Samma sak hände när läraren i Farligt gods i höstas började prata om KBV 001 Poseidon eftersom hon kört förbi under lunchen... då slängde han ur sig frågan lite mumlande "ja vad är det nu 002 och 003 heter?". Då hände det också, mitt tal bara sköter sig själv och deras namn, Amfitrite och Triton, bara far ut ur min mun utan kontroll, tonen är normal och inte högljutt på något sätt, det bara kommer normalt osm att det är den självklaraste sak i världen. Spännande hur kroppen fungerar alltså haha.  Jag menar, kolla bara! Så sjukt häftig denna tös var, ja kanske inte den miljövänligaste men det är inte fartyg. Hon var 458x69 meter och fraktade råolja, när hon var fullastad hade hon ett djupgående på 30 meter, det går liksom inte att föresälla sig, galet!  Världshistoriens största fartyg.  En tapper tös som besökt havets botten också men blev bärgad och kunde åter fara ut på haven, "girlpower"  ;-)

Tyvärr finns inte denna granna tös mer och så här skrev sjöfartsbloggen i ett inlägg "Som allting här i världen så har de mest spektakulära byggnationerna ett slut på sin historia, ett tråkigt slut faktiskt om jag ska vara ärlig. Fartyget kördes med full fart upp på en strand i Alang, Gujarat, Indien där hon ligger än idag på en fartygskyrkogård där hon plockas isär del för del av folk som tjänar 1 pund om dagen."  Läs hela inlägget här mycket bra! Har själv läst det flera gånger. Så vackert formulerat!Här har vi då lilla Nanny som byggdes på Uddevallavarvet 1978. Hon var 364x79 meter, fullastad var djupgåendet 24 meter. Kul fakta är att propellrarna (hon hade två) var 8,6 meter i diameter och vägde 120 ton styck (källa: Wikipedia) Hennes öde blev upphuggning i Kina år 2003 :-(

Här passerar hon under Tjörnbron (bild från Västarvet-Bohusläns museum) Så såg den gamla Tjörnbron ut, innan bulkfartyget Star Clipper körde in i den och de fick bygga nytt. Det är en tragisk historia som vi får ta en annan gång :-)
  Att sitta och kolla på alla bilder och läsa om allt får mig att längta ännu mer efter att arbeta på båt, men det får ta den tid det tar. 

peace out
 

Lotus lämnar torrdockan

--2014-01-23 -- 18:37:24--
Hade tur idag när jag kom till skolan. Eftersom jag tog båten över älven från jobbet så fick jag se att väggarna var nere på lilla dockan och att Lotus var flytande samt loss. Blev ju alldeles lycklig när såg detta så jag körde en slags hoppande framfart för att se detta på närmare håll. Stod på hörnet av Lindholmspiren, tyvärr var det så mycket is på flytbryggan så hade jag gått ner på den hade jag lätt halkat i vattnet så stod över den detaljen. Fingrarna domnade ju bort efter några minuter också av kylan men det går liksom inte att ha vantar på sig och knäppa kort samtidigt, får kanske skaffa sådana vantar som funkar på mobilskärmen så jag slipper tina mina stackars händer efter denna vinters alla upptåg :-) 

 Lotus är som jag sa en olje/kemikalietanker och har hemmahamn Läsö (DK). 88x13 meter och det är Sirius shipping från Donsö som äger henne. Anledningen till att rederier flaggar ut sina fartyg från svensk till exempelvis dansk flagg är att det är billigare att ha just dansk istället för svensk flagg, Färöisk flagg har jag sett många ha också. En riktigt fin tös det där måste jag säga, tycker att alla Sirius båtar ser så välskötta ut! 

Bilderna är ju som vanligt av lite varierande kvalitet då jag använder mig av min mobilkamera. När jag får tjockare plånbok ska jag införskaffa en bättre kamera, en liten smidig kanonbra sak har jag tänkt mig :-D så länge från mobilkameran duga och den har man dessutom med sig hela tiden :-)
Bilden jag tog igår. Tar med den bara för att man ser hur det ser ut när hon ligger i dockan
Väggarna är nere och hon är lossad.
Sakta, sakta, börjar hon tuffa ut ur dockan.

Som tur var kom Stena jutlandica precis då så Lotus fick snällt vänta lite, mitt framför min näsa, när 'Juttan' la till på sin plats på andra sidan älven :-D  Jag hade ett sånt stort leende hela tiden så jag fick ont i käkarna. 
Juttan får vara med på bild denna gång också, alltid lika kul att se när de bara kommer och sladdar runt och lägger till. Går på bara några minuter, ser busenkelt ut haha.

Såg också när fraktbåten Helge åkte upp i älven men var påväg mot föreläsning och var för långt från kaj för att hinna ta bild. Kanske fångar jag henne på bägen tillbaka :-)


peace out
 
 

Sjukvård och granna damer

--2014-01-22 -- 18:14:00--
Det är väldigt intressant med säkerhetsutbildningen vi får. Vi har gått in på sjukvård nu och det främst Första Hjälpen och HLR vi kommer att få lära oss. Det är ju lite speciellt om man är långt ute till havs och det inträffar något så måste man kunna det som behöver göras innan den skadade kan komma till sjukhus. Blir man Sjökapten får man en mer avancerad utbildning och får lära sig sätta nålar och så också, lite spännande tycker jag även om jag är lite nålrädd. Får väl se om jag söker sjökaptensprogrammet... verkar vara den enda vägen till att komma ut och arbeta på sjön för min del om jag inte får jobb på Styrsöbolaget och få sjötid på det sättet, enda stället jag hittat som anställer en Jungman som jag. Det skulle dock ta en herrans lång tid, nästan samma tid som kaptensutbildning. Saken är den att jag vill jobba på däck och är inte allls intresserad av styrman- och kaptensyrket (för närvarande, kan ändras) det är väl det som gör att jag tvekar. Tidsmässigt så är det mer "taktiskt" att välja det, jag når min dröm snabbare. Jaja, jag funderar vidare.

Vi har börjat med maskinteknik idag också, väldigt intressant. Gick igenom 2-takts- och 4-taktsmotorer. Sk bli en kul kurs tycker jag, äntligen ska jag få lära mig något som jag velat lära mig så länge. Ser fram mot denna kurs! 

På lunchrasten gick jag och Lisa en promenad och jag valde att vi skulle gå bort till Damen för jag visste att Lotus låg där, en kemikalietanker som ägs av Sirius Rederi från Donsö. Hon är ju inte så stor så hon ligger i lilla dockan. Fortfarande tycker jag det är synd att man inte kan komma nära, kolla in detaljer liksom :-D Fick se Tidan åka förbi med ett stort lass timmer när vi satt och käkade men svårt att fota genom fönstret, tur jag vet att det kommer fler tillfällen ;-)Sen kommer Stena Scanrail som vanligt strax innan ett och då vet man att det är dags att gå tillbaka för att föreläsningen börjar snart.

Juttan ligger på sin plats och man ser lite av Tell också som bunkrar, har för mig hon i huvudsak bunkrar gråvatten från fartyg men är inte säker, tror att jag hört det någonstans, kanske har jag drömt det, vet inte. En fin tös som jag skulle kunna tänka mig arbeta på i framtiden. 

Vet inte om jag nämnde det men jag har ju kontaktat kring 25 rederier och frågat om chansen att få däcksarbete hos dem är möjligt fast jag inte har full klass 7-behörighet (har ju ingen sjötid alls) och jag har fått samma svar från alla: 'du måste ha minst matrosbehörighet för att arbeta hos oss' (18 mån sjötid) så något jobb verkar det inte bli. Det är därför jag ser kaptensprogrammet som ända utväg och jag har också fått det tipset av en som verkar insatt. Det som är bra är ju att jag fått en större inblick i sjöfarten genom denna utbildning och det har bara gjort mig ännu mer intresserad, det var det som var min tanke med att söka kursen, att få en inblick och se om det var något för mig. Sen att informationen om vad som händer efter kursen är/var lite bristfällig är en annan femma, kunde ju ha lusläst varenda ord jag kom över om vad klass 7 innebär och just att detaljen sjötid i princip är omöjlig efter den teoretiska biten.  Jaja, det är som det är, jag biter ihop och står på Lindholmspiren på mina raster och ler åt de granna damerna som kör förbi så länge...

peace out
 

AFF - Advance Fire Fighting

--2014-01-20 -- 17:16:00--
Idag började skolan igen efter juluppehållet. Vi har påbörjat sista delen i Basic Safety idag och vi har då brand och sjukvård kvar att klara av både teoretiskt och praktiskt.

 
 
Dagens föreläsningar handlade om brand. Vi gick igenom flampunkt och olika släckutrustning samt släckmetoder. Vi blev inrtoducerade till rökdykningen vi ska göra praktiskt om några veckor. Det var väldigt intressant och vi fick också se filmer på olika incidenter och vad man ska tänka på. Jag har lärt mig jättemycket! Ser fram mot den praktiska delen, ska bli spännande. Testade rökdykning för en massa år sedan när jag var på en "testa vara brandman för en dag"-dag och jag minns att det var lärorikt och kul. Alltid bra att öva på saker! Sjukvården ska också bli jättekul. Första hjälpen och HLR har jag övat på regelbundet sen jag gick på simskola när jag var liten men tycker det är något man bör öva med jämna mellanrum så känns gott att få friska upp minnet, reglerna ändras ju lite med tiden också.
Sista orden för dagen är en vädjan till alla att se till att brandvarnaren i hemmet fungerar och om man inte har någon så är det en billig livförsäkring, precis som bilbältet. 

peace out

Utflykt i södra skärgården

--2014-01-17 -- 20:55:00--
Idag åkte jag och min klasskamrat Lisa ut i södra skärgården på utflykt. Det var kallt, det blåste och det snöade små stickiga flingor. Vi tog oss till Saltholmen och därifrån transporterade Silvertärnan ut till Styrsö. Gick av vid Styrsö Bratten och promenerade mot Donsö. Vinden var riktigt bitande men vi var varmt klädda. Efter att ha gått runt hela Donsö och spanat på båtarna och husen där så satte vi oss på en bänk och åt medhavd picknick, jättemysigt! Det var skoj att se några av fiskebåtarna på riktigt som jag bara sett på Marine Traffic innan. Det var Ganthi och Vera C och Clippfjord, fast det blev inga bilder då vinklarna och snöandet gjorde bilderna lite suddiga. Gick sedan tillbaka till Styrsö och gick över hela ön så vi kom till Tången och kollade in några båtar igen, inte lika många som på Donsö. Det visade sig att båten tillbaka till fastlandet skulle ta mer än en timme så vi gick över ön igen och tillbaka till Bratten. Båten som skulle komma var Ylva. Martin i vår klass jobbar på henne så vi tänkte att det hade ju varit skoj om han jobbar en dag som denna och tänka sig det gjorde han. Blev lite småprat och det var trevligt!

Lite bilder från dagen:


Väldigt dålig sikt. Snöade spik och blåste massor på det. Men det var så gött att få lite frisk havsluft och sträcka på benen och komma bort från stan, jag är då verkligen ingen stadsmänniska.

Glada jag på bron över till Donsö. De vita strecken är snöflingorna som var som spik.
 
Vi gick på All världens väg också som finns på Donsö. Vi fick oss ettgott fniss jag och Lisa när vi såg skylten. Även här ser man snöflingorna susa förbi :-D

Styrsö kyrka. Mycket söt!

En liten gata på Styrsö
Ingen biltrafik på öarna så då får man ha moppe :-D många har också golfbilar men jag gillar ju flakmopparna :-D här är parkeringen på vid Styrsö BrattenEn mycket trevlig dag var det och Lisa hängde med hem och drack varm choklad hos mig när vi återkom till fastlandet. Vi åt av de sista kakorna vi hade haft i picknicken också och pratade om allt och ingenting.  Nu är energinivån låg känner jag och ska jag orka jobba 6.30-19.45 i morgon så är det nog sovdags. Jag är glad efter den goda dagen helt klart bäst på länge!

peace out 
 
 
 

Kuddar och utekväll

--2014-01-16 -- 21:25:00--
Dagens dag har tillbringats hos en kompis och jag har hjälpt henne med diverse saker. Hon har klippt mitt risiga hår lite då hon är frisör. Bra dag och vi fick mycket gjort. 

I går fick det bli en utekväll med min kollega och kompis Julia. Vi gick till 2:a lång efter att hon slutat jobba och tog några öl och snackade om livet. Väldigt trevlig kväll och provning av ny öl, en IPA och dyr var den, god men kanske inte värd sin slant. Testade en annan också innan och den var däremot väldigt god. Övriga öl var sådana som vi visste vi gillade. Mycket bra kväll!

Lilla jag med den måttligt goa IPA:n 
 Supergod öl!!!! :-D   ett måste för den som är lika förtjust i finöl som jag.
 
I dag gick jag förresten förbi tygaffären vid Olskroken också och kudden som jag råkade se förra veckan fanns kvar, bara en och jag norpade den direkt. Det är en kudde med ett fyrskepp på. Det är fyrskeppet Almagrundet. Det var liksom ännu en kudde som bara skrek Elinor och inte ville något hellre än att komma till mitt hem och göra min soffa lite lite bekvämare :-D 

 
Här är lite fakta om fyrskepp från wikipedia:
Fyrskepp kallas ett fartyg försedda med en fyrliknande belysningsanordning, avsett att ligga för ankar för att varna sjöfarare för fara (exempelvis grund), markera farleder eller som angöringsfyr. Fyrskeppet kan sakna egen framdrivning och används där det är för djupt att bygga en konventionell fyr. Gemensamt för fyrskepp världen över är att så gott som samtliga är rödmålade med stationens eller grundets namn skrivet på båda sidor om skrovet. Undantaget är fyrskepp med lots fast placerad ombord. Dessa skepp är svartmålade och har antingen stationsnamnet eller det lokala ordet för lots skrivet på båda sidor.

peace out

Elise (AG) mot Lidköping

--2014-01-15 -- 16:31:00--
Råkade snooza i tre timmar idag. Jättetröttis! Amelie och jag hade bestämt att vi skulle äta sushi till lunch så det var ju bara att pallra sig upp. Hon skulle vara klar med sin massage vid ett så jag kollade MarineTraffic och anpassande mig efter det och åkte in till stan lite tidigare eftersom fraktbåten Elise var påväg upp i Göta älv. Hon är påväg mot Lidköping. Lyckades tajma med tiden perfekt då hon så fint kom tuffandes runt hörnet när jag kom till Operan :-)  Stena Scanrail avgick också (som vanligt 12.50) men fick inte någon bra bild, blev kasst när jag zoomade. Hon dyker ju upp då och då här i bloggen ändå så gör inte så mycket :-) Lyckades ju förövrigt missa Emma Maersk bara för att sängen var så bekväm så hon har lämna Göteborg innan jag ens pallrat mig upp, attans! tur det kommer fler chanser, siktar på när Eleonora kommer istället, längesen jag såg henne nu.


Fick ockå veta nyligen att hon har en svensk flagga i fören för att hon har destination Sverige. Så även om hon kör under Antigua Barbuda flagg så hissar man tydligen den flagg som man är påväg mot också och då i fören. Intressant! 
Efter att ha frågat på en FB-sida jag är med i så fick jag också reda på att hon troligtvis fraktar kol.

Förrutom Båtsman som är det jag helst vill bli i framtiden så skulle jag vilja vara på en sån här båt. Någon gång vill jag stå där på däck och se Göteborg från den sidan. Well well, det är en förbaskat lång tid dit men jag ska lyckas, så är det bara! 

peace out

Tenta och båtspaning

--2014-01-13 -- 16:36:00--
I dag var det tenta i Navigation som gällde. Delen med Nautiska instrument och delen med meteorologi. Kändes bra på första delen och väldigt neutralt i andra så hoppas nu de rättar snabbt så jag får se resultatet :-D

När tentan var klar så gick jag en promenad till dockan och kollade läget. Gotland ligger kvar och läste att hon ska ligga där till slutet av januari. Vid kajen närmast staketet ligger Vadero Highlander. En grann röd tös :-DVadero Highlander är en oljetanker. Bakom ser man lite av Alcedo också som jag tidigare nämnt är asfalt/bitumentanker. Synd att man inte får gå närare och kolla ordentligt. 


Lilla Gotland i stora dockan

I lilla dockan ligger Theodora och blir ompysslad, en fin kemikalie/oljetanker .

Hela tre stycken tankers vid varvet nu :-) trevlig syn!  Jag har också mejlat 9 stycken rederier för att ta reda på om jag kan söka däckstjänster hos dem när jag pluggat klart och lite om sjötid och så. Jag vill ju helst arbeta på en tanker, bunkerbåt eller på en mindre fraktbåt i framtiden, helst som matros, det är dit jag vill nå så kollar redan nu vad möjligheterna är. Har spanat på båtsman också men det kommer ta ett tag innan jag har sjötid så det räcker för full behörighet.  Jepp, så är läget för närvarande. Nu blir det några timmar slutplugg inför ROC-tentan i morgon.

Drömmen om att bli sjöman fortsätter...


peace out

Plugglördag

--2014-01-11 -- 09:00:00--
Satsar på hårdplugg denna lördag. Nautiska instrumet och meteorologi blir det. Tentan är på måndag så det ska nog gå bra :-) 

Hallå där bakom alla papper, allt material reskrivet så bara att sätta igång...


Jodå, nog ska vi bemästra alla papper!
Just smile and get started! ;-)  
 
peace out

Alcedo och Mergus

--2014-01-10 -- 12:24:17--
I går blev det bara några timmar jobb, 5.15-8.15. Det var ingen som sjukskrev sig så jag var fri att gå hem. Stannade dock kvar och tjötade lite och drack kaffe, alltid trevligt. Som vanligt tittade jag till MarineTraffic och först såg det väldigt dött ut så jag blev lite besviken och fortsatte dricka kaffe men sen visade det sig att den tanker som kom åkande ute vid hamnen körde vidare in längre i älven vliket plötsligt blev väldigt intressant. 

Jag tog mig en promenad och fick en mycket fin syn när Alcedo kom tuffandes och sladdade in snyggt bakom torrdockan. Man hörde tydligt när bogpropellrarna användes för det skrammlade och hade sig, jag bara stog och log hela tiden där bortanför Maritiman. Fantastiskt sätt att börja en dag på, det hade precis börjat ljusna också. Jag var  så glad :-D


Alcedo [SE] 117x18 meter kommer tuffandes, läste på en sida att hon är asfalts/bitumen tanker, spännande sådana har jag inte direkt någon koll på så det ska jag läsa på om. Stena Danica syns till vänster i bild också och hon är på väg att avgå precis när jag står där.


Alcedo backar lite snygg in och lägger sig vid kaj. Till höger ser vi Mergus som också är asfalts/bitumen tanker, de tillhör samma rederi om jag lyckats finna rätt information, Mergus är lite mindre och tidigare har även systerfartyget Areda legat i Göteborg en tid och henne har jag sett men hon är ute på äventyr nu.

Nu har det blivit lite ljusare så Mergus har släckt däcksbelysningen. Det går också att skymta M/S Gotland i dockan som ligger där för att bli ompysslad efter grundkänningen utanför Oskarshamn förra veckan. Av vad jag fick höra så är hon i Göteborg för att det var fullt på varvet i Landskrona dit Destination Gotland brukar skicka sina damer på service. Många fina damer på plats :-D  då blir man glad. 


Simma lugnt!
peace out
 
 

Titanic

--2014-01-08 -- 00:33:59--
Belönade mig själv med film när jag kom hem efter en pluggdag hos Amelie. Det fick bli Titanic. Detta vackra skepp som aldrig korsade Atlanten som det var tänkt. 

Men tänk vad kunskap denna dam har gett oss eller snarare hennes öde. Synd bara att det krävdes så många liv för att få kunskapen. Efter förlisningen skapades SOLAS (Safety Of Lives At Sea) och idag är säkerheten inom sjöfarten långt gången. Det är spännande att lära sig allt om detta, det är ju främst teoretiskt för närvarande men hoppas få komma ombord och arbeta och lära mig hur rutiner sker på riktigt :-)  


Fantastiskt vacker dam det var! 
 
peace out

Tentaplugg påbörjat

--2014-01-06 -- 17:53:31--
Idag har jag börjat plugga inför de två omtentorna jag har nästa vecka. På måndagen är det nautiska instrument och meteorologi och på tisdagen är det säkerhetsdelen på ROC. Känns bra att friska upp minnet lite. Efter en helg med mycket jobb så känns det bra att återgå till att studera lite, regnvädret är väl ändå perfekt när man ändå bara ska sitta inne, ingen frestelse att bege sig ut. 

I morgon ska jag hälsa på Amelie och vi ska plugga lite tillsammans och prata om allt nödvändigt som det behövs pratas om samt pussa på Ville von bus. Det har gått några veckor sedan jag träffade dem nu med tankte på julledighet osv. så det är verkligen behövligt! Måste reda ut mitt liv lite och få rätsida på saker och ting. 


Måndagkvällen tillbringas med ROC-material och senare fyller jag upp badkaret för en välbehövlig dejt, det är jag lätt värd!

peace out

Magnolia Seaways

--2014-01-03 -- 19:37:00--
När jag skulle åka och mata Annelie och Jannes fiskar idag så ser jag från Göta Älvbron att det är bogsering på gång. Jag blev ju tvungen att hoppa av vid Nordstan bara för att ta mig en titt på detta.

Det var Svitzer Oden och Svitzer Geo som bogserade DFDS Seaways lilla tös Magnolia Seaways, ett 200 meter lång ro-ro fartyg. Såg ju att hon var vid varvet igår så hade tänkt kolla in henne och även Tor-Ön och Torland i Frihamnen men mina fina orangea fiskebåtar lämnade Göteborg igårkväll och verkar vara påväg mot Östersjön, precis nu har de passerat Bornholm. Blev lite otaggad att åka dit då men när jag såg att det hände grejer med bogsering och så blev jag ju nyfiken. Jag har ingen aning om vad de pysslade med, jag satt där i en timme och det hände inte så mycket, de åkte lite fram och tillbaka, vred lite och så. När jag sedan varit och matat fiskarna påväg Hem igen så låg hon vid kaj så vet ej vad de gjorde men det var spännande att titta :-)

Alltid kul med stora båtar så långt in i älven.
Det är Svitzer Oden som är i aktern. Svitzer Geo kan man skymta bakom piren, hon är fäst i fören. 

peace out

Frillan då och nu

--2014-01-03 -- 13:19:23--
Kände för en blick tillbaka i tiden på mig själv, dock endast från tiden i Göteborg, och blicken fästs på min frilla.

Ja, jag har väldigt bra tålamod i många lägen, de flesta lägen, men när det gäller mitt hår så är tålamodet nästan obefintligt. För fem år sedan rakade jag av det helt, det skedde väl i etapper egentligen, blev kortare och kortare tills jag skaffade egen trimmer och körde 4mm. Kallt om huvudet blev det men jag trivdes väldigt bra ändå med det. Jag tycker det är jättekul att testa nya frisyrer så nu när jag har lyckats hålla mig från att klippa av det kan jag testa allt möjligt, stolt över mig själv som orkade bita ihop. Det brukar gå ett tag och sedan klipper jag av det för jag tycker det är jobbigt. Nu ska jag dock inte klippa det på ett tag och se hur långt det kan bli, nu är det längre än jag någonsin haft tidigare så det är ju framsteg ;-)

 
 
Många frisyrer har passerat, många färgnyanser har passerat, nöjd med alla då jag hade dem men i efterhand var den blonderade tuppkammen kanske ingen höjdare, blond blir jag aldrig igen (i håret alltså), men man måste ju testa för att få veta. Dock trivdes jag bra med min tuppkam men bara när den hade mörk färg :-D

Bjuder på den blonderade tuppkammen bara för att den är förskräcklig! ostyrig var den också, levde sitt eget liv ibland och spretade åt alla håll som synes på andra bilden där även goa Felikss fick va med :-) haha. Bilderna är från studentfesten Spacestation i Slottskogen kring valborg 2010. 

Detta var enda bilden jag hade på tuppkammen i mörk färg, här har jag nog precis fixat den så den är inte så hög, någon månad senare gjorde jag ju misstaget att blondera den hehe

 
Så genom att testa massor har jag kommit fram till att jag gillar den rödbruna färgen och att det nu ska få växa sig långt. Min naturliga hårfärg kommer nog aldrig få återkomma, knappt jag minns hur den ser ut men har för mig att den är ljusbrun typ. 
Från idag, testat ny grej med luggen. Inspirerad av alla pinup-bilder jag glor på hela tiden. Men det har blivit långt :-D  glad Elinor!

peace out
 
 

 
 
 
 
 
 

Nyår 2013 till 2014

--2014-01-03 -- 08:53:35--
Min övergång till år 2014 blev mycket bra. Firades med min kära vän Robin. Han bakade pizza medan jag spelade tv-spel och efter käket spelade vi lite mer. Tiden gick fort så slutade med att vi fick springa mot Redbergsplatsen (från Ö.sjukhuset) eftersom det inte gick några vagnar eller bussar. Hittade ett annat berg än det vi tänkt eftersom tiden sprang iväg ännu mer och inte i den takt jag sprang... mycket fint att se raketerna över stan! Fick första klunken skumpa som en kallsup eftersom det skummade rakt upp i näsan på mig och jag dessutom hade andan i halsen efter språngmarschen uppför alla trappor. Efter raketerna blev det en liten stund på en hemmafest hos en gammal kollegas syster men de skulle på krogen så då gick jag och Robin till utkiken, dit vi tänkt gå från början men inte han till tolvslaget. Så satt vi där och tog några öl, blickade ut över staden och tjötade om livet. Mycket trevlig kväll!

Bilderna är lite suddiga men det är väl inte så konstigt. Tycker de får delas i alla fall för det är så glada bilder!


Mycket smaskig pizza, stark så innåt helvete så både jag och Robin satt och svettades haha, men supergod, stark mat är gott!


Lilla jag

Robin skålar
Helt inne i spelet, väldigt spännande spel och jag är kass på att styra människan så koncentrationen är hög ;-)Skumpa och cigarr i högsta hugg, här hade jag hämtat andan och kunde avnjuta de två i godan ro :-D glad tjej!
Och lika glad är Robin


Blick ut över vackra Göteborg från utkiken.

Gott nytt år alla! 

peace out
Nytt till soffan

--2014-01-02 -- 21:41:00--
Efter dagens båtspaning gick jag på stan lite för att invänta min kära Hanna som ska bo över hos mig i natt. Jag hade spanat in en kudde på Åhléns somm det bara skrek Elinor om så den fick bli min. Kollade lite på andra reor också men jag tycker det är trist att shoppa så gick mest bara runt och fördrev tiden. När Hanna slutat skolan möttes i och käkade på donken innan hemgång. Kvällen blir lugn, varva ner och slappa lite gör alltid gott för en sliten kropp.

Min nya kudde platsar bra i soffan med de andra sjöfartskuddarna. 
 peace out
 

Elly Maersk

--2014-01-02 -- 18:35:00--
Uppdaterad bildtext efter kommentar med rätt info 6/5-14 bild 1 i kursiv stil. Tack för infon även om du var anonym :-)

I natt kom Elly Maersk till hamnen. Min kompis Josef är på besök i stan hos några vänner för att fira nyåret och vi bestämde att vi skulle ses idag och han tyckte det skulle vara kul att följa med på en av mina båtspaningar. Vi köpte lite mat och tog bussen ut till Tångudden, jag hade med kaffe också. Vi hade tur med båtarna. Kom en del tankers och åkte när vi satt där.

På väg till hamnen såg jag att det Magnolia Seaways ligger vid varvet så dit ska jag gå i morgon om det inte regnar allt för mycket. Även min kära Stena Scanrail är där Har ju bara sett DFDS-båtar på håll innan då de går från Scandiahamnen så det ska bli kul att kolla in på nära håll :-D

Som vanligt at bilderna tagna med mobilen så kvaliteten är inte den bästa.


I bilden syns Elly Maersk och framför henne ligger Tina. Sedan kommer tankern Olympus (den blå) och tankern Pallas (den gröna). Intill Elly ligger Tell och tömmer (eller vad man säger) Ellys sludgetank. Det är tanken där länsvatten med hög oljehalt hamnar och andra spilloljor.
Skillnaden mellan Tina är 138 meter lång och Elly 398 meter så det är ganska stor skillnad 

Olympus ser så liten ut bredvid Elly. Då är Olympus en ganska stor tanker på 124 meter.

Dagens båtspaning var mycket bra och det är ju trevligt med sällskap ibland. I morgon ska jag gå och kolla vid varvet och kanske ta och hälsa på i Frihamnen och kolla in Ceton i dagsljus. Ginneton lämnade Göteborg idag så jag hoppas Ceton ligger kvar i morgon och inte ska avgå hon också. Samma med Torland och Tor-Ön, hoppas de ligger kvar och inte ska ut på havet redan i morgon, de har ju legat länge nu så en dag till tycker jag de ska ligga kvar!

peace out
 
 


RSS 2.0