Många flyttyg på älven denna dag

--2014-10-28 -- 15:48:48--
Ja vi får väl se hur tentan gick. Jag är ju inte sån som memorerar frågorna och de svar jag gett på tentan men när vi satt och dirkuterade tentan idag Jag och mina två klasskamrater så fickjag känslan att allt gått åt pipan. Dock så kommer en ju bli brutalt slaktad när jag skriver omtentan om vi ska dra något positivt ur detta. Nu är det bara att sätta igång och plugga till nästa tenta som är på fredag, där är det mest teoretiska grejer så blir mycket att läsa. 

Var ju då lite bitter efter tentasnacket så satte mig på Lindholmspiren och kollade på båtar. Kom precis när Stena Scanrail passerade och så kom även mudderfartyget Magni-R. Även en liten arbetsbåt vid namn Sleipner-R körde omkring och jag vet inte vad den gjorde riktigt, såg ut som om den mätte något. Gullig var den i alla fall. Jag satt ganska länge och precis när jag tänkte dra mig hemåt så såg jag att Shetland Cement var på väg mot Surte och snart skulle passera och henne har jag inte sett på väldigt länge så satte ner igen och väntade. Saxkran nr 2 kom också mitt i allt. Så det blev massa flytetyg där ett tag och jag blev lite uppmuntrad. Eftersom detta tog en stund så blev Magni-R med på bild när hon var på väg ut till yttre hamnarna igen efter att ha lossat i Lundbyhamnen. 

Stena Scanrail och Magni-R


Fullastad Magni-R. Hon och några till mudderfartyg håller på att muddra ute i de yttre hamnarna och dumpningsplats för sedimentet de tar upp är Lundbyhamnen, alldeles utanför SVT-huset så de åker förbi hela tiden de här damerna :-)


Massa fltyetyg på vattnet. Saxkran nr 2, Sleipner-R, Shetland Cement och Stena Jutlandica
 
Shetland Cement passerar och är på väg upp till Surte. 


Magni-R har dumpat och på väg ut igen. Trots att bilderna är lite grusiga (jättekonstigt ljus idag och väldigt disigt) så tycker jag man ser tydligt att hon är betydligt lättare är på första bilden :-)

Så jag fick mig lite båtspaning. Tänkte kolla in mina granna orangea trålare också men kom på att det får bli nästa spaning för jag får inte glömma bort att plugga. Får varva lite med nytta och nöje...

peace out
 
 

Slutplugg terrester navigation

--2014-10-26 -- 15:00:00--
Sista rycket nu inför morgondagens tenta som jag siktar högt på. Så till i kväll ska all kunskap sitta som berget och jag ska kunna härleda formler som ett rinnande vatten! Nästan där nu men det ska repeteras mer, många timmar kvar av dagen!

Repetition av kurs- och distansberäkning och departur. Lite att hålla reda på men det tar sig. 
 
Ritningen på HMS Belos på min toavägg får alltid under tider för tentaplugg sällskap av det jag ska lära mig. Perfekt att repetera när man sitter å bajjar :-) 

Förklaring till departur och missvisning på toadörren. Även lite andra begrepp pryder väggen. Toabesöken blir lite extra långa i dessa tider :-)
 
Tror att tentan kommer gå bra, jag har den känslan i alla fall. Har jag tur kanske jag kan belöna mig själv med lite båtspaning i morgon efter tentan, så hoppas det passerar någon grann dam förbi skolan lagom till att jag är klar, känns som att det var evigheter sedan som jag hade båtar i sikte!  

Nu fortsätter nötandet av kunskap!

peace out
 
 
 

Plugg, höstpromenad, plugg

--2014-10-22 -- 17:43:00--
Plugg i stora lass! Appropå lass, alltså typ last, så blev hela kursen Sjötransport av bulklaster klar idag, jippiii! Känns gött! Sista uppgiften som var ett ballastbyte gick galant efter lite knåpande.

Cargo Operation Studio, några grejer att hålla koll på, tur man kan pausa programmet ibland så man hinner tänka och ta en sak i taget. Till slut Ballastbyte, CHECK!


Tog en kort paus och njöt av hösten med Ville i en halvtimme. Han stank lera när vi kom hem igen, tur att han inte bor hos mig längre, hehe ;-)   förutom lera så är det ju väldigt vackra färger såhär på hösten, härligt att vara ute!


Väl hemma i mitt bo igen så grävde jag ner mig i navigationen, blir mycket repetition men lite ytt också. Jag har denna eftermiddag lärt mig att räkna ut geografisk lysvidd och att härleda den formeln samt lärt mig om horisontella vinklar. Känner mig duktig. Kändes först hopplöst då jag aldrig ens hört ordet geografisk lysvidd eller begreppet horisontella vinklar men när jag gottade ner mig i det så löste det sig. Känns som att jag har koll på dem nu.

Räkna, räkna, räkna.... och förstå vad det är jag räknar...
 

Än så länge känns det bra, i morgon ska jag bara repetera det jag lärde mig i navigationskursen på FB klass 7. Kan bli intressant och se hur mycket jag kommer ihåg.

peace out

Trafikcaféer, ett avslutat kapitel

--2014-10-20 -- 22:27:18--
Ja, det är sorgligt med sant. Jag hade tänkt att jag skulle klara mig med att jobba extra på Trafikcafeér nu i höst och endast ta studiebidrag, har redan lite lån hos csn sedan tidigare så tänkte att ajg skulle testa om det skulle gå ihop att inte ta det nu till en början, det borde gå, inget liv i lyx men är man student så är man :-)   dock kom det dåliga besked idag, Hallandstrafiken (som Trafikcaféer har avtal med) vill inte längre ha servering på sin sträcka dvs. den största delen av Västkustbanan som vi åker på med på Öresundståget. Det här leder till att Trafikcaféer här i Göteborg läggs ned. Det kom lite av en chock då detta inte borde vara möjligt men tydligen fanns en liten punkt i kontraktet som sa att de fick säga upp avtalet. Alla är lite chockade.

Så från tidtabellskiftet den 14 december bli resenärerna som åker Öresundståget utan servering, stackarna! Dessutom förlorar nu ca 30 personer sina jobb :-(   trist!   Majoriteten av resenärerna uppskattar oss serveringspersonal och blir glada när de har åkt lång sträcka och vi kommer till deras sittplats med kaffe och godsaker. 

Jättetråkigt att detta bara tar slut. Jag har varit där till och från i 4 år nu och det är en mycket trevlig arbetsplats. Jag har lärt mig mycket och haft många olika uppgifter. Kommer bli tomt att inte vara på tåget mer. 

 
 
Så om ungefär 1,5 månad så är kapitlet Trafikcaféer här i Göteborg ett avslutat kapitel och jag jagar något nytt extrajobb för att få ekonomin att gå ihop nu med studierna.  Trafikcaféer lever vidare på de andra baserna i Emmaboda och Kalskrona dock och det är ju tur det!

(ja, det är lite dålig uppdatering här, tentavecka nästa vecka så är nedgrävd i mina böcker och sjökort)

peace out
 
 
 
 

På tur med Stena Danica

--2014-10-12 -- 09:35:00--
I går lördag tog Jag, Johan, Glenn och Linus en tripp till Fredrikshamn och The Reef. Till att börja med var det en helt fantastisk höstmorgon och att se Göteborgs hamn från det här perspektivet var bara hur underbart som helst. Jag stog ut och kollade länge och såg massor med granna damer från Stena Danicas övre utedäck. 


The Reef var väldigt trevligt, vi tillbringade mest tid i bubbelpool, varmt och gott :-) 
 
 
 
Möte med mudderverket Magni-R


Nya Varvet i sikte och även de snyggaste, tjocka damerna Svitzer Gaia och Svitzer Tyr, fick även med en liten bogserbåt, väldigt söt :-)


I Skarvikshamnen fanns det lite godingar också.
Tankern Baltic Swift 184x27,44 meter 
Admiral 168x27 meter med bunkerbåten Tell


Jag var hur glad som helst att det låg en liten Maerska i hamnen! Om än en av det mindre så gjorde det mig glad. Veckans lill-maerska var Gunhilde Maersk 366x43 meter :-D


Stena Danicas skorsten :-D


Lämnar Göteborg bakom oss

Hilda Knutsen, råoljetanker i Torshamnen :-) 


Ternhav ankrad i väntan på att komma in till Skarvikshamnen


Möte med Jutlandia Seaways i södra kanalen


Strax utanför Vinga mötte vi snyggaste Stena Jutlandica
 

Nästan framme i Fredrikshamn och dags för toapaus, kan tro att mitt toabesök blev aningens längre med denna utsikt ;-)


En alldeles fantastik dag blev det! Det var hur kul som helst att åka på utflykt! Det var definitivt inte sista gången :-D

peace out

Nina och Stena Danica

--2014-10-08 -- 11:42:15--
Räkneuppgiften som jag trilskats med i hur många timmar som helst är nu brutalt besegrad, det krävdes lite lots från lotsen Frederik, då sa det bara swisch så var den klar, allt bara blev solklart helt plötsligt, sån underbar känsla! Var alltså i skolan i 45 minuter ungefär och då han jag spana in Nina (FI) som passerade och Stena Danica som låg inne och väntade på att få sätta kurs västerut mot Fredrikshamn.


Lilla Nina tuffar förbi påväg till Odense i Danmark. 82x13 meter  DWT: 2723 ton

Längesen Stena Danica var med på bild så kände att idag är en sån dag då hon får synas igen :-)
mycket tjusig! 
 
 
Känns som att det blev massor med  tid över på dagen nu bara för att jag kunde gå hem så tidigt från skolan, gött. Får använda någon timme till att strukturera upp plugget kanske :-)
 
peace out
 
 

Första månaden i skolan

--2014-10-08 -- 07:07:00--
Några rader om första månaden i skolan :-)

Lite mer än en månad har jag nu gått i skolan på det här, för mig, nya spännande Sjökaptensprogrammet. Det är kul! Självklart har det gått både upp och ner men jag får nog påstå att det mesta varit positivt.

Jag tycker sjötransport av bulklaster är rolig för att det är mycket matte, vilket jag gilllar, samtidigt som den nog också är den svåraste, det har tillbringats många många timmar vid köksbordet med sidor av uträkningar liggandes spridda överallt, det har fällts en och annan tår för att jag känt mig värdelös och dum i huvudet när jag inte löst vissa uppgifter och tiden i COS (Cargo Operation Studio) känns som evigheter. Det börjar dock att lätta, det är en uppgift nu som jag sitter med och är så arg över att jag inte lyckas lösa och sen har vi ett Ballastbyte i COS att genomföra, sen är kursen klar.

Sjöfartens marknader är också en spännande kurs. Jag tycker ekonomi är jättetråkigt men läraren i ämnet har gjort det intressant, lite synd är att den är så bred så det är väldigt mycket att läsa. Samtidigt har det varit inlämningsuppgifter. Jag var ute i god tid med uppgift 1 och 2 men sen är det grupparbetet kvar. Det är grupparbetet som varit svårt, tror inte uppgiften i sig är särskillt svår, det är att jobba i grupp som varit svårt, det brukar jag inte tycka annars så kan ha att göra med medlemmarna, vad vet jag. Jag har insett att egenskapen ordning och reda samt göra saker i god tid är både bra att ha och i vissa sammanhang kasst. I det här läget har det bara gjort mig irriterad och det har till och med smugit sig in en gnutta stress i min kropp... obra. Tror det löser sig, men inte kul när det blir så här. 

Vi har också en navigationskurs fast den har jag läst redan på Klass 7 så där behöver jag bara göra tentan och några mindre uppgifter, föreläsningarna har jag inte behövt gå på bara några har jag smugit mig in på för att få lite uppfriskning. De lektionerna krockar nästan hela tiden med någon av de andra kurserna så då har jag prioriterat lite. Navigation tycker jag dock är väldigt kul och spännande! Ska bli skoj och utvecklas vidare på ämnet!

Ska försöka börja samla mig inför tentorna också, jag sätter väldigt höga krav på mig själv i nuläget så det blir till att börja nu i god tid och smala allt material och gå igenom.

Jag ser ljust på framtiden, jag tror att det här är min grej. 

peace out

Granna damer på älven

--2014-10-03 -- 13:16:25--
Jag och Albin satt i COS och knåpade med uppgift tre en stund på förmiddagen, gick bra och vi skickade in den, bara hålla tummarna att vi gjort rätt. Kändes bra i alla fall. Väl klara så såg jag på MT att det var lite granna damer på gång uppför älven så jag tog en promenad. Så inom loppet av 40 minuter så hade jag sett tre snyggingar passera, en riktig muntergök satte sig sedan på bussen hem :-)

Först kom SIF-R, en 'hopper dredger' dvs. ett mudderverk, jag är dock i full gång med att försöka ta reda på vad just Hopper Dredger är för det lyckas jag inte hitta, undersökning pågår så att säga. Kul med lite ovanliga fartyg.

SIF-R (NL) Hopper Dredger, 77x14 meter, DWT: 2700 tonDe två stammisarna Helge och Swe-Bulk kom sedan. Helge på väg mot Vänern och Swe-Bulk verkar ha stannat vid Gotenius varv, ska håll koll och se vad hon ska göra där :-)

Thunbolagets Helge, torrbulkfartyg, 89x13,4 meter, DWT: 5000 ton


Swedish Bulks Swe-Bulk, torrbulkfartyg, 87x13 meter, DWT: 3269 ton 
 
Mycket nöjd med dagens båtblickar! så trevligt att se dem åka förbi :-)

peace outSista dagen med Ville Von Bus

--2014-10-02 -- 19:40:21--
Då har lite mer än tre veckor gått och i morgon kommer Amelie, Carl och Ossian hem från Sydafrika. Sista dagen idag med Ville Von Bus tog vi en längre promenad i skogen, han fick springa runt och nosa och leta pinnar. Tant Elinor passade på att spana efter trattkantareller, tyvärr hittades ingen svamp, så när som på en mini-trattis men den var såm mini mini att den får stå och växa till sig lite :-) 

Det börjar bli vackra färger nu runt om i naturen, så mysigt att gå och trampa runt där. Det är något jag saknar med hemhemma, all den vackra naturen. 

 Ville Von Bus även kallad Bävern spanar i skogen efter potentiella pinnar att gnaga på :-) 
 
 
 
Ingen båtspaning utförd idag så jag gottar ner mig i senaste numret av Båtologen i stället :-)

Peace out

The One And Only Stena Scanrail

--2014-10-01 -- 20:22:43--
Igår började jag inte förrän kl 13.15 i skolan så passade på att träna innan och sen vänta in Stena Scanrail. Var ett tag sedan jag såg henne nu så tyckte det var dags. Stod på piren och det dröjde inte allt för länge innan hennes motorljud avslöjade att hon var på väg. Strax efter det tittar hon fram bakom torrdockan. Så fin så :-)

Alltid uppmuntrande när hon tuffar förbi lilla Stena Scanrail

Ro-Ro båt skulle jag kunna tänka mig vara på, fast allra helst bogserbåt såklart, det är ju målet men påväg dit vet man ju inte riktigt var man hamnar :-)


Molnen var jättehäftiga, det var som ett lock som låg bortöver, skarp linje som synes, såg lite märkligt ut men samtidigt coolt. peace out


RSS 2.0