EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-10-28
15:48:48

Många flyttyg på älven denna dag

Ja vi får väl se hur tentan gick. Jag är ju inte sån som memorerar frågorna och de svar jag gett på tentan men när vi satt och dirkuterade tentan idag Jag och mina två klasskamrater så fickjag känslan att allt gått åt pipan. Dock så kommer en ju bli brutalt slaktad när jag skriver omtentan om vi ska dra något positivt ur detta. Nu är det bara att sätta igång och plugga till nästa tenta som är på fredag, där är det mest teoretiska grejer så blir mycket att läsa. 

Var ju då lite bitter efter tentasnacket så satte mig på Lindholmspiren och kollade på båtar. Kom precis när Stena Scanrail passerade och så kom även mudderfartyget Magni-R. Även en liten arbetsbåt vid namn Sleipner-R körde omkring och jag vet inte vad den gjorde riktigt, såg ut som om den mätte något. Gullig var den i alla fall. Jag satt ganska länge och precis när jag tänkte dra mig hemåt så såg jag att Shetland Cement var på väg mot Surte och snart skulle passera och henne har jag inte sett på väldigt länge så satte ner igen och väntade. Saxkran nr 2 kom också mitt i allt. Så det blev massa flytetyg där ett tag och jag blev lite uppmuntrad. Eftersom detta tog en stund så blev Magni-R med på bild när hon var på väg ut till yttre hamnarna igen efter att ha lossat i Lundbyhamnen. 

Stena Scanrail och Magni-R


Fullastad Magni-R. Hon och några till mudderfartyg håller på att muddra ute i de yttre hamnarna och dumpningsplats för sedimentet de tar upp är Lundbyhamnen, alldeles utanför SVT-huset så de åker förbi hela tiden de här damerna :-)


Massa fltyetyg på vattnet. Saxkran nr 2, Sleipner-R, Shetland Cement och Stena Jutlandica
 
Shetland Cement passerar och är på väg upp till Surte. 


Magni-R har dumpat och på väg ut igen. Trots att bilderna är lite grusiga (jättekonstigt ljus idag och väldigt disigt) så tycker jag man ser tydligt att hon är betydligt lättare är på första bilden :-)

Så jag fick mig lite båtspaning. Tänkte kolla in mina granna orangea trålare också men kom på att det får bli nästa spaning för jag får inte glömma bort att plugga. Får varva lite med nytta och nöje...

peace out
 
 
2014-10-26
15:00:00

Slutplugg terrester navigation

Sista rycket nu inför morgondagens tenta som jag siktar högt på. Så till i kväll ska all kunskap sitta som berget och jag ska kunna härleda formler som ett rinnande vatten! Nästan där nu men det ska repeteras mer, många timmar kvar av dagen!

Repetition av kurs- och distansberäkning och departur. Lite att hålla reda på men det tar sig. 
 
Ritningen på HMS Belos på min toavägg får alltid under tider för tentaplugg sällskap av det jag ska lära mig. Perfekt att repetera när man sitter å bajjar :-) 

Förklaring till departur och missvisning på toadörren. Även lite andra begrepp pryder väggen. Toabesöken blir lite extra långa i dessa tider :-)
 
Tror att tentan kommer gå bra, jag har den känslan i alla fall. Har jag tur kanske jag kan belöna mig själv med lite båtspaning i morgon efter tentan, så hoppas det passerar någon grann dam förbi skolan lagom till att jag är klar, känns som att det var evigheter sedan som jag hade båtar i sikte!  

Nu fortsätter nötandet av kunskap!

peace out
 
 
 
2014-10-22
17:43:00

Plugg, höstpromenad, plugg

Plugg i stora lass! Appropå lass, alltså typ last, så blev hela kursen Sjötransport av bulklaster klar idag, jippiii! Känns gött! Sista uppgiften som var ett ballastbyte gick galant efter lite knåpande.

Cargo Operation Studio, några grejer att hålla koll på, tur man kan pausa programmet ibland så man hinner tänka och ta en sak i taget. Till slut Ballastbyte, CHECK!


Tog en kort paus och njöt av hösten med Ville i en halvtimme. Han stank lera när vi kom hem igen, tur att han inte bor hos mig längre, hehe ;-)   förutom lera så är det ju väldigt vackra färger såhär på hösten, härligt att vara ute!


Väl hemma i mitt bo igen så grävde jag ner mig i navigationen, blir mycket repetition men lite ytt också. Jag har denna eftermiddag lärt mig att räkna ut geografisk lysvidd och att härleda den formeln samt lärt mig om horisontella vinklar. Känner mig duktig. Kändes först hopplöst då jag aldrig ens hört ordet geografisk lysvidd eller begreppet horisontella vinklar men när jag gottade ner mig i det så löste det sig. Känns som att jag har koll på dem nu.

Räkna, räkna, räkna.... och förstå vad det är jag räknar...
 

Än så länge känns det bra, i morgon ska jag bara repetera det jag lärde mig i navigationskursen på FB klass 7. Kan bli intressant och se hur mycket jag kommer ihåg.

peace out