God helg

--2015-12-25 -- 00:04:47--
Önskar en god jul till de som kikar in här.

Jag läser för närvarande Jonas Gardells Torka Aldrig Tårar Utan Handskar 

Vid jul så dricker många glögg, jag gillar glögg och nu för tiden kan jag inte sluta le när jag förtär denna dryck. Kommer alltid att tänka på det som Paul säger om glögg. Eftersom att jag såg filmatiseringen när den visades på SVT för några år sedan, hörde jag det då och först nu när jag läser böckerna så fick jag chansen att få med denna fantastiska beskrivning i textform och kan dela med mig.

Paul kommer med fler visdomsord

Julafton är över för denna gång och när solen stiger på juldagens morgon är kursen satt söderut mot Gdańsk i Polen. Kan hända det är kasst med internet där på varvet så här kommer det nog inte komma så många ord förrän vi är tillbaka i mitten av januari 

Återigen, God Jul till dig som läser bloggen. Passar på att önska Gott Nytt År också  :-)

Peace out 

MSC Maya i Göteborg

--2015-12-22 -- 13:49:08--
I går kväll anlände hon. Världens nu största containerfartyg om man ser till antalet 20-fotscontainrar hon kan få plats med, 19224 stycken. 

MSC Maya 396x59 meter. Fin morgon med sol som senare gick över i regn och massa vind på Kattegatt 


Fick också se ACL:s senaste tillskott. Den första damen i G4-serien Atlantic Star. Fick dock ingen bild eftersom det var så mörkt när vi passerade.  Hoppas det blir fler chanser. 

I går, måndag,  var en fin och lugn dag på havet

Stena Scandinavica har fortfarande bara en propelleraxel så hon får assistans av bogserbåt. På söndagen var det danska Svitzer Thor som hjälpte till

Den väldigt stora danska fiskebåten Gitte Henning låg på varvet i Fredrikshamn i fredags.  Jag har länge velat se den båten och nu hade jag tur. Hon befinner sig oftast i Skagen. Bilderna blev dock inte så bra men visar ändå


Bara några dagar kvar tills vi far mot Polen och varvet i Gdánsk :-)

Peace out 


Tjocka i skärgården och Oden

--2015-12-15 -- 17:06:06--
Ja idag bjöds det på tjocka i Göteborgs skärgård. Vi hade en sikt på ungefär 70 meter. Jag lyckades i alla fall fånga Svitzer Gaia när vi möttes vid Gäveskär, det var bara en kort stund hon syntes innan dimman suddade bort henne.


Däremot i går morse var morgon alldeles fantastisk!  Vackra färger på himlen och vi körde om Svitzer Oden då vi lämnade Göteborg.  Perfekt start på veckan! 


MSC Amsterdam i Skandiahamnen 

Utmaningarna fortsätter. Bit ihop och keep smiling :-)

Peace out 

Halva tiden med Danica

--2015-12-12 -- 21:25:45--
I onsdags var det halvtid ombord. Fem veckor har gått i rasande fart! 

Veckan som varit jag gått med styrman Johan. Det har navigerats, lastplanerats och jag har också fått lasta. 

När man lastar så börjar allt med att vi får avisering om alla bokningar så man kan planera lastningen. Sen när det är dags att börja lasta så kollar man med speditionen vad som är incheckat och vad som saknas eller blivit påbokat. Vi kör en del farligt gods och då frågar man om de är på plats och också om några bokade lastbilar som vill ha ström kopplat finns inne. Gällande farligt gods så får man kolla om det gäller något särskilt för just det ämnet ex. placering. Man pratar sedan med kajen och så skickar de det som jag beställer. 

Det är lite virrigt  i början tycker jag men Johan har varit pedagogisk och bra! 

Jag har sett bogserbåtar denna vecka också.  Glad Elinor! Igår, fredag fick jag en vinkning från Svitzer Tyr är vi mötte dem, ännu gladare Elinor 

Mötte Frog Cygnus som puttade en pråm

Fredagens morgon fick sig en överraskning då vi fick ovanligt möte. 
En Holländsk ubåt, Walrus S802

Idag lördag så fick Essen Express assistans av Svitzer Oden och Svitzer Tyr 

Svitzer Oden 

Svitzer Tyr 


Efter allt kasst väder som varit den här veckan så kändes det skönt och uppmuntrande med finväder och lungt hav. Att möta bogserbåtar gör ju inte saken sämre. 

Har fått i uppgift att kolla igenom alla sjökort som vi behöver på resan mot Polen och varvet. Tittat efter var man ska göra rapporteringar, till vilka och radiokanaler, tittat om det finns några notiser i de områden vi ska köra. Det är roligt, ska fortsätta med det kommande dagar då jag inte kommit hela vägen tilll Polen än

Så snart har ännu en vecka gått och nya utmaningar ska besegras!

Peace out

Fläktande

--2015-12-05 -- 17:24:38--
Ja denna vecka har det varit mycket vind åt alla håll och kanter.  Tidigare i veckan uppnådde jag personligt vindrekord. Vi kom in i en vindby som toppade 39 m/s strax innan Fredrikshamn. Igår hade vi motvind som låg 28-30m/s hela vägen över till Danmark. Ganska stora vågor, ett vackert skådespel när solen passade på att titta fram. Synd att bilder på vågorna inte blir riktigt rättvisa från den höjd brygfan befinner sig, 24 meter upp. 


Möter Stena Jutlandica vid Trubaduren. Precis till höger om henne kam man skymta lilla lastfartyget Tidan som hade det lite jobbigare i vågorna. 

Bogserbåten Frigga var påväg ut från Fredrikshamn när vi ankom i torsdags. Mycket grann!

Inledde månaden december med att få se granna Maersk Eleonora i Skandiahamnen. Jag har inte sett henne på ett tag då E-klassen inte gått på Göteborg på väldigt länge. Ett kärt återseende! 

På kvällen var det mycket belysning tänd

En av dagarna fick vi möte med Svitzer Oden när vi lämnade Göteborg. Hon är av typen Tractor Tug och det är en sådan jag vill jobba på i framtiden :-)

Det har varit en bra vecka trots blåsigt. Jag går med styrman nu och det är intressant. Vi har bl a kollat på ruttplaneringen till varvet i Polen. Annars är det navigering och lastplanering som är fokus. De har också ett system som heter Amos som visar vilka kontroller som ska göras. Det är olika men vi har kollat utrustning i livbåtarna, livbojar, bärbara VHF:er och MES:arna. Det är olika med vad som ska kollas, vissa grejer ska kollas varje vecka och vissa varje månad. 

Lär mig nytt varje dag och får skratta mycket 

Peace out


RSS 2.0