EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-11-30
21:03:00

Säsongsavslut på bästa Smögen

I helgen var det dags för ett litet avslut ute på dykcentret på Smögen där jag jobbar. Det är ju inte helt slut men för mig och några andra blir det nu lite uppehåll med dykning, på't igen i mars eller något sånt trevligt. Så jag fick till 3 dyk och sen i går lördag hade vi middag. Kanonkul helg! 


Lördagen blev det två dyk, Stenskär syd syd och Yttre Brottet, jättebra dykplatser! Sikten kunde varit bättre men det har blåst lite senaste dagarna så är nog lite tillrört. Temperaturen låg på 7 grader 0-15 meter och mellan 15-25 meters djup var det 9-10 grader. Lagom bortdomnad i ansiktet när man går upp efter att ha legat lite djupare, en skillnad på 2 grader känns väldigt väl kan jag säga. Andra dykets säkerhetsstopp var katastrofalt, tyckte även Calle. Tror det var den gamla sjön som tog tag i oss lite väl och det är mycket rörelser där ute vid Yttre Brottet så vi pendlade mellan 3 och 7 meter hela tiden, kändes måttligt bra, det är inte lätt att göra stoppet i fritt vatten utan referens och när det då inte är stilla i vattnetblir det ännu knepigare. Jag var väldigt missnöjd med min dykning då. Dock så hittade vi ångpannan från ett fartyg som förliste där 1940, Castor hette fartyget och jag ska leda reda på mer info om den båten tänkte jag, skulle vilja se bild. Svårt att navigera där för det ligger så mycket stål på bottnen.
Söndagen bjöd på ett kanondyk på Pesa med mycket god sikt och aningen medström. Hanna och jag hade ett riktigt soft dyk! Temperaturen var den samma som lördagen men sikten var som sagt bättre. Såg en liten hummer och en hel del torsk. Massor med växtlighet och jag hittade även en liten sjöhare när vi låg på säkerhetsstoppet.


Prylarna ihopsatta för dagens dyk. I morse så gick jag ut till dykcentret och det var så fint att se soluppgången, fiskebåtarna i Nya Hamnen och stoen igen. Det var inte en enda kotte ute och bryggan låg tom, allt igenbommat och bara en segelbåt och Soten som ligger förtöjda. 

 M/S Soten på sin vinterplats.
Så grann, så grann! 
 
 
 
Som sagt, en kanonhelg! Mycket nöjd! 
Det som är kvar av denna söndag är att skölja och hänga all min dykutrustning på tork :-) kan ta ett tag :-)

peace out
 
 
 
 
2014-11-28
09:22:00

Ser inte ljust ut för varvet

En nyhet från gårdagen... men som det står i artikeln, "Hoppet är det sista som överger männniskan

Länk till Sjöfartstidningen
Tom docka och grå dag, speglar känslan ganska bra just nu...
 
Jag kommer stå och gråta den dag då dockorna bogseras bort från stan... men som sagt, lever fortfarande på hoppet att det inte kommer att ske!

peace out
2014-11-27
19:38:05

Studiebesök på "Juttan"

Igår var dagen som jag väntat på så länge! Studiebesök på Stena Jutlandica! Alltså det var så fantastiskt roligt! Hade liksom ont i käkarna när jag gick därifrån för att jag gått runt med ett leende hela tiden.
 
Vid klockan ett var det alltså dags, samling på Stena Line Danmarksterminal, Elinor full av spänning.

Vi började på poop deck och kollade på förtöjningar och sedan gick vi fram till backen och kollade på förtöjningarna där samt ankarspelen.

Rampen väger 90 ton, ingen liten pjäs det där


Ankarkättingen är hyfsat stor ;-)

Styrbordsidans ankarspel


Sen kom vi upp på bryggan


Många knappar, spakar och skärmar att hålla koll på
 
 
Fin utsikt där uppifrån. Mudderbåten Roar-R ligger så snygg vid Amerikaskjulet

Saxkran nr 2 tuffade förbi


Vi fick stanna kvar och vara med när de flyttade henne till terminalen. Ännu mer spännande. Jag kände mig helt upp i varv fast det bara gällde att backa några hundra meter haha. Kapten Jörgen vid spakarna på babord bryggvinge


Kontrollerna på babordsidan

Delar av lasten står på kö

Trossarna ligger snyggt och redo att tas iland vid terminalen

Matroserna har kastat kastlinan och en annan står på kajen och tar emot. Sen var vi förtöjda.


Mera last har tilkommit och solen är på väg ner i väst


Fortfarande ljust inåt landet men långt bort kan man se dimman komma rullande och det var en redig dimma som kom! Från första bilden till den sista har det gått cirka 10 minuter. Så det gick fort!


 

 
Snygga Origo kommer tillbaka efter en tur ut i hamnen. Här ser man också dimman lite lätt
De kom till kaj lagom till att sikten var som i ett mjölkglasDagen avlsutades på Maritiman med övning av att ankarspel på gamla militärbåten Kalmarsund, tyvärr för mörkt för att få bild på henne.
 
 
En helt underbar dag var det! Så glad!

peace out