Året 2014

--2014-12-31 -- 08:36:00--
Dags för en sammanfattnig för 2014

Eftersom att jag tycker tiden går alldeles för fort för jämnan så är det ju också så att detta år bra rusat förbi. Skulle jag sammanfatta detta år med ett ord så är det i så fall Lärorikt. Jag har lärt mig så ortroligt mycket och fått vara med om så många roliga saker! 

Båt-året 2014 har varit alldeles fantastiskt! På en solklar 1:a-plats kommer turerna jag fick vara med på med Svitzer Gaia. Tack Kapten Daniel för det!  Att få vara med på bogserbåten och träffa dessa fantastiska människor ombord och se hur allt fungerar gjorde att jag fick mersmak för just bogserbåtar, vilket i sin tur bidragit till att det är just bogserbåt jag vill arbeta på "när jag blir stor". 
 
Warnow Vaquita får assistans in till Skandiahamnen. På plats ligger redan ACL:s Atlantic Compass och lastas/lossasGenmar Kara assisteras ut från Torshamnen
 


Kapten Daniel vid spakarna


Sparto får assistans in till Torshamnen. 


Jag fick också en kanonbra sommar med granna damen M/S Soten. Fina sommardagar och sommarkvällar blev det. Väldigt lärorikt! Kapten Göran bidrog med mycket kunskap! Det blev en sommar full av jobb både på Soten och på dykcentret så några lediga dagar var det inte tal om. Allt var inte tip-top men problem löstes och gäster trivdes och det är ju det som är det viktigaste. Jag suger i mig kunskap om allt hela tiden, det handlar inte bara om fakta kring saker och ting utan också hur människor fungerar och hur olika situationer ska hanteras, sådant är också viktigt att lära sig, alla människor fungerar olika vilket kan vara bra att veta och lära sig se så man kan lösa eventuella problem innan de ens hinner bli ett. Tiden med Soten bjöd mig också på ny bekantskap med en fantastisk människa, en person som jag har varma känslor för som jag också vill tillbringa 2015 och gärna lång tid framöver med.


På väg hem från Lysekil. En av alla fantastiska solnedgångar som sommaren bjöd på.

Jag har ju spanat på massor med fartyg detta år! Hur kul som helst! Allt finns samlat i kategorin Fartyg (hittas också i menyn). Tror att allt ska finnas med där så det är bara att navigera runt om man är nyfiken :-)

Övrigt om båt-året är att Jag fick ut min Fartygsbefäl klass 7 examen, ett fint papper att ha in min sjöfarts-mapp... tråkiga nyheter angående Götaverken, gick åt pipan med alla positiva tankar kring det.

Ser fram mot båt-året 2015! Förutom att viktiga synliga materiella ting tillhörande Götaverken kommer forslas bort, nästan så jag gråter bara av att behöva tänka på det! Usch!

Bästa Ville fick hänga med på en båtspaning också, så nu har han sett sin första Triple-E få hjälp till kaj av granna bogserbåtarÖvrigt gällande år 2014...
Även om en stor del av mitt lilla liv kretsar kring båtar och sjöfart så händer det ju annat också. Detta år kom världens goaste Ossian till världen. Min vän Amelie och hennes Carl fick denna lilla krabat den 8:e mars. Även Jag och Ville har haft ett fantastiskt år. Många roliga promenader och massa mys fick vi. Hade honom till låns i en hel månad när Amelie och Carl var och hälsade på släkt och vänner i Sydafrika
Bästa Håkan Hellström gjorde succé på Ullevi :-D  sååå glad!!!
 
 
 

 Då tror jag att detta år är sammanfattat på ett bra sätt. Mycket nöjd med 2014!
 
 
Nu låter vi tiden fortsätta springa iväg och förhoppningsvis lyckas vi fånga många minnesvärda ögonblick och lärdomar även 2015!
 
 
 peace out
 
 En vecka ledighet

--2014-12-27 -- 21:25:51--
Nu är jag tillbaka i mitt kära Göteborg igen efter en veckas ledighet. Härligt att få komma hemhem och njuta av lugnet. Har varit lite dålig på att dokumentera i bilder men blev några under en skogspromenad som syrran och jag tog. Överlycklig för att få känna på lite snö. Första dagarna var det frost bara men näst sista dagen blev det snö. Underbart!

Så fint att gå i skogen i det väder som var. 
 

En knasig lillasyster

Mitt hemhemma <3


Jippiii det snöar!Efter att ha varit hemhemma några dagar lämnade jag snölandet för grön barmark i Småland och julfirande. Det var så mysigt så!  Har haft alldeles fantastiska dagar trots att det inte varit några båtar i sikte på hel vecka haha. Tillbaka nu i Göteborg så är det jobb för fullt som gäller. Jobbar varje dag nu fram till 7:e januari så fullt ös. Hoppas dock att jag kan spana lite på båtar i alla fall :-)Med det sagt så önskar den båtnördiga rödtotten alla
ett sent God Jul och Gott Nytt År på alla! 2015 ser jag fram mot, blir nog jättebra år!
 


 
Peace out

Home Sweet Home

--2014-12-19 -- 16:24:51--
Även om Göteborg är mitt hemma nu för tiden och har varit i lite mer än 6 år så är ju ändå hemhemma mig väldigt kärt. Hemhemma, i skogen precis söder om Dalälven ska jag nu tillbringa några dagar för att träffa Mamma och Pappa. Som jag längtat!  

Det blir sedan en tur till Småland för en gnutta julfirande, ska bli spännande och kul!  Detta innebär alltså att jag är borta från Göteborg och alla båtar i en hel vecka, alltså inte någon direkt uppdatering här. Jösses, en hel vecka utan båtar... fast jag gillar skog också,  plus att jag får åka tåg, det gillas!

Som sista båtspaning innan jag hoppade på tåget tidigare idag blev på GG778 Lövön, en grann dam som blivit lite ompysslad på Gotenius Varv. Blev väldigt glad att jag han se henne, hon är en av alla båtar på min lista som jag vill se, så "check" på henne :-) 

Stena Danica och GG778 Lövön 

GG778 Lövön 

Nu ska jag njuta av att vara tågresenär och helt ledig!

Peace out 

S264 Astrid i Frihamnen

--2014-12-16 -- 16:51:32--
Åter en sån här dag när jag nästan satte morgonkaffet i halsen... just i dag var det på grund av att jag såg på MarineTraffic att S264 Astrid var i Frihamnen. Detta kan ju inte vara möjligt tänkte jag, hon ska ju inte vara här. Tog bussen ut mot Lindholmen efter morgonjobb och en mycket positiv sak är att det har kommit en extra busshållplats i Frihamnen så nu behöver man inte gå så långt för att komma till de fina fiskebåtarna. Vädret var ju måttligt bra men det hindrar inte mig.

Väl framme får jag ett stort lyckorus! Där är hon! Sveriges största fiskefartyg! Hon går dock med dansk flagg men hon är svenskägd. Hon är 69,95 meter lång och 15 meter bred. Alla de andra damerna som också ligger där nu såg så små ut! 

Torland och Tor-Ön lyste upp den gråa dagen med sin härligt orangea färg. 
På plats var också Ginneton och nya Polar men de ligger bakom Astrid

De granna damerna samlade. GG207 Torland, GG204 Tor-Ön, S264 Astrid, GG505 Polar och GG203 Ginneton


Närmast är nya Polar (GG505), hon är den största fiskebåten i Sverige som är under svensk flagg. Hon har dock inte fått sitt nya namn målat på sig än, hon köptes i september så är ganska ny som svensk medborgare. Hon är 62 meter lång så det skiljer 7 meter i längd mellan henne och Astrid.
Alla på rad fina fiskefartyg på rad. Så fint. Man blir så glad!

När skolan var klar så låg bunkerbåten Tell vid Stena Jutlandica. Jag har nu fått klart besked att det är sludge från maskin som Tell tar hand om. Underbart vacker himmel! de gråa molnen och regnet hade blåst bort under tiden vi satt på föreläsning.

Kunde ju inte låta bli att hoppa av vid Frihamnen igen på vägen hem bara för att det var solnedgång. Så blev några till bilder på damerna i kvällsljuset:-)

Underbar dag! Jag är så glad! Har verkligen velat se Astrid i verkligheten så länge! Nu har jag GG330 Carmona kvar och sen den riktiga bamsingen Gitte Henning men henne får jag nog ta en tripp till Skagen för att se.

peace out

Julbord S:t Erik

--2014-12-14 -- 22:00:00--
I går var jag och min vän Amelie och åt julbord ombord på den granna gamla damen S:t Erik.

S:t Erik har haft många olika sysselsättningar. 

Om S:t Erik från Strömmas hemsida:

"S:t Erik är en produkt av den hårdnande konkurrens som uppstod i ångbåtstrafiken mellan Göteborg och Strömstad samt Uddevalla, båda mycket populära badorter under mitten av 1800-talet.

Kapten Elfver Elfversson såg potential i att starta snabb trafik till Marstrand, orten hade ännu inte någon exklusiv stämpel som badort men detta skulle snart ändras.

I och med en effektivisering av Marstrandstrafiken ökade antalet passagerare stadigt och 1880 var det dags att sätta in en tredje båt på traden. Denna tredje båt blev m/s S:t Erik vilken fick sitt namn efter den populära S:t Eriksparken på Marstrand.

 Hon var färdig 1881 och kostade 103 000 kr (motsvarande 5 350 778 kr i 2009 års penningvärde), en svindlande summa på den tiden.

Genom årens lopp har hon byggts om ett antal gånger och ser inte riktigt ut som hon gjorde 1881. Idag finns inte heller 1:a klassavdelningen med dam- och herrsalong kvar. I herrsalongen kunde herrarna avnjuta grogg och cigarr medan damerna kunde föra stillsamma samtal i damsalongen. Tredjeklasspassagerarna förpassades till mellandäckets lastrum.

Efter en rad trafikexperiment som bl.a. ”bilfärja” i Småland och fartygsrestaurang på Strandvägen i Stockholm samt en mängd olika ägare ägs hon nu av Strömma Turism & Sjöfart. Ombord kan du idag njuta av god mat och vacker utsikt." 


Så fin så! 


Vi åkte upp längst Göta Älv. Det blåste lite för mycket för att gå ut i skärgården. Jag tyckte det var väldigt trevligt att se landet från älvsidan :-)  så nu vet jag hur fraktbåtarna ser landet när de är påväg upp mot Värnen. 
Väldigt fin dukat och ett välsmakligt julbord! 


Massa sill!!! Jätteglad Elinor!!!
Dessertbordet! Mycket smaskigt!

Den norskflaggade fraktbåten Danubia har legat vid denna kaj ett tag nu, vet inte riktigt varför men kul att se henne på nära håll :-) lyckades dock inte få med hela henne på bild


Tillbaka i Göteborg när mörkret fallit. Vackra Göteborg!
 
 
Fantastisk tur var det och Amelie och jag har tänkt göra det till tradition! Väldigt trevligt!

peace out
 
 

Dag med Lisa

--2014-12-13 -- 10:52:34--
I går träffade jag min kära Lisa som jag läste FB klass 7 med förra året. Det blev en god matbit på Vapiano vid Kungsportsplatsen. Väldigt smarrigt! Vi gick sedan runt i det gråa men ack så vackra Göteborg. Lisa har hittat rätt i sitt val av plugg och läser nu historia. Vi hamnade i Haga och utmanade ödet att bestiga trappan upp till Skansen Kronan. Väldigt fin utsikt där uppifrån!

Trots en molnig och regnig dag så ser Göteborg ganska färgglatt ut uppifrån tycker jag

Trappan...

Skansen Kronan, uppfördes mellan åren 1687-1689 och var en försvarsanläggning. Det har agerat fängelse under 1800-talets mitt då fångar från Carlstens fästning på Marstrand skulle flyttas och senare som nödbostäder när befolkningen ökade.


Blick ut över Linnéstaden


Linnéstaden och Masthugget och Oscar Fredriks kyrka och längre bort också Masthuggskyrkan


Synen som kanske kan komma bli annorlunda om ett tag...  mellan träden ser vi kranarna och torrdockan vid varvet. Den som har skarpa ögon ser att Stena Jutlandica ligger å väntar på avgång också 


Blick norrut, stadsdelen Haga och Hagakyrka. Gasklockan skymtas långt borta.

En mycket trevlig stund med vårt vackra Göteborg och kära Lisa har delat med sig av sin kunskap om historian.

Lördagen bjuder på julbord på den granna damen S:t Erik, sen jobb och därefter inflyttningsfest med goda vänner men mer om det kommer en annan dag.

peace out 
  


Dag med Lisa

--2014-12-13 -- 10:50:39--
I går träffade jag min kära Lisa som jag läste FB klass 7 med förra året. Det blev en god matbit på Vapiano vid Kungsportsplatsen. Väldigt smarrigt! Vi gick sedan runt i det gråa men ack så vackra Göteborg. Lisa har hittat rätt i sitt val av plugg och läser nu historia. Vi hamnade i Haga och utmanade ödet att bestiga trappan upp till Skansen Kronan. Väldigt fin utsikt där uppifrån!

Trots en molnig och regnig dag så ser Göteborg ganska färgglatt ut uppifrån tycker jag

Trappan...

Skansen Kronan, uppfördes mellan åren 1687-1689 och var en försvarsanläggning. Det har agerat fängelse under 1800-talets mitt då fångar från Carlstens fästning på Marstrand skulle flyttas och senare som nödbostäder när befolkningen ökade.


Blick ut över Linnéstaden


Linnéstaden och Masthugget och Oscar Fredriks kyrka och längre bort också Masthuggskyrkan


Synen som kanske kan komma bli annorlunda om ett tag...  mellan träden ser vi kranarna och torrdockan vid varvet. Den som har skarpa ögon ser att Stena Jutlandica ligger å väntar på avgång också 


Blick norrut, stadsdelen Haga och Hagakyrka. Gasklockan skymtas långt borta.

En mycket trevlig stund med vårt vackra Göteborg och kära Lisa har delat med sig av sin kunskap om historian. 
  

Kompassjustering

--2014-12-10 -- 09:20:00--
I går tisdag hade vi sista labben för terminen. Kompassjustering. Det var kul! det kändes som att det klarnade lite med magnetfält och deviation. Ska läsa på alla anteckningar igen så tror jag saken är klar. Verkade till en början helgalet och deviationsteori var en enda röra men nu böjrar jag förstå, känns kul!

I labben skulle vi justera kompassfelet som var. Först ställa in på norlig kurs, då visade kompassen inte 000 grader utan 009 grader. Då får man sätta in magneter så kompassen påverkas och visar rätt kurs. Man sätter in magnetstavarna i hål som finns i nakterhuset och så ändras kursen och till slut fick vi till det och den blev 000 grader.

Så här ser alltså nakterhuset ut. I de små hålen som är på nedre delen kan man då sätta in magenterna så kompassen påverkas. Sen är de två kloten också järn som påverkar på sitt sätt. Jag måste läsa på mer om det för just hur hela den här prylen fungerar har jag inte greppat men ska repetera det, vi har gått igenom det på en föreläsning. Spännande är det och jag känner att jag lär mig något nytt hela tiden.


Uppepå sitter själva kompasskivan så man kan läsa av kursen
 
 
 Det är bara utbildade kompassjusterare som får pilla med sånt här ute på fartyg men det är kul att vi får testa så smått och ändå få en förståelse i hur det fungerar, det är kul!

Kvar i skolan nu innan julledighet är bara föreläsningar. Inte långt kvar nu! Tiden går så fort!

peace out

Några dagar på tåget

--2014-12-09 -- 23:04:00--
I torsdags fick vi besked att Trafikcaféer där jag jobbar extra får förlängt och får fortsätta servera på Öresundstågen till 15:e februari. Så ser det ut i nuläget och sen återstår att se hur det går. Så än så länge har jag mitt extrajobb kvar. Känns dock måttligt bra när allt är så ovisst...

I helgen blev det i alla fall massa jobb och lite krångel också. Växelfel någonstans kring Malmö så jag fick ingen tågvärd på ett tåg och sen en olycka strax söder om Ängelholm vilket bidrog till stopp i några timmar. Vi fick vända i Laholm. Mest segt är det när man inte får någon information. Alla resenärer frågar (såklart, hade jag också gjort) men vi får ingen information så vi kan inte svara, då känner man sig så kass fast man vet att det faktiskt inte är mitt fel. Jag som serveringspersonal får definitivt ingen info och det går ibland väldigt långsamt för tågvärdarna att få info också om vad som sker. Jättejobbigt är det.


Väntan i Båstad på norrgående tåg. Fin dag och så gott att man kan spana på havet lite.


Alla tåg fick vända i världsmetropolen Laholm i måndags efter olyckan. Vi står och väntar på besked och personal till tåget. Det vänstra är mitt och det högra är det som inkom en timme innan mitt så de fick stå där ett tag och sen avgick vi nästan samtidigt, då hade ju de en timmes försening så de blev inställda i Kungsbacka och beordrade att köra söderut igen

Bara röda signaler söderöver :-(


Fick en fin solnedgång att titta på när vi åkte hemåt i alla fall :-)
 
Det blir lite tågjobb nu innan jul för vi har inte så mycket i skolan så passar på och sen åker jag hemhem och sen till Småland en sväng. En vecka från granna Göteborg, kanske behövs... vil upp sig lite och byta miljö, hoppas det är snö hemhemma då!

peace out
 
 

Båtologen

--2014-12-04 -- 21:28:58--
Rolig men koncentrationskrävande dag i skolan idag. Först instrumentlabb som var väldigt intressant och rolig, sen räknestuga på kompass och ekolod. Allt kändes bra, inte allt för avancerat men börjar känna att det kommer krävas mycket plugg för att få de resultat jag vill ha på tentorna 14:e januari, ska sätta igång och läsa i helgen tänkte jag.

Trött Elinor klev in genom dörren till sitt bo vid fem och fick ta ett skutt för att inte kliva på jordens bästa tidning Båtologen som låg på hallmattan och väntade. Genast steg humöret och tankar på att en förkylning övertagit kroppen var som bortblåst.

Ännu bättre var ju att det på detta nummer är en bogserbåt på framsidan! JIPPIII
 

Är du som jag och också tokigt nördig i fartyg och gillar att läsa om dem och dess historia så bli medlem i Klubb Maritim du också. Då får man tidningen Båtologen, 6 gånger per år.  Kostar bara 260 kr/år, kolla in hemsidan för mer info  http://www.klubbmaritim.com

Nu har jag sansat mig lite och varvat ner så förkylningen gör sig påmind och jag känner att någon timme att bläddra i tidningen blir perfekt innan sovdags.

peace out

Fox Sunrise bunkrar 'Juttan'

--2014-12-02 -- 17:14:59--
Fick en liten uppmuntran när jag kom till skolan och såg att Stena Jutlandica hade en bunkerbåt vid sin sida. Det var inte vilken bunkerbåt som helst heller utan den supersnygga Fox Sunrise! Hon och hennes syster Fox Luna är mina absoluta favoriter när det kommer till bunkerbåtarna i Göteborgs hamn, tätt följda är de av Tell och Dana. Dock håller ju dessa damer ofta till längre ut vid hamnen eller så är de på vift över till Danmark eller längst vår egen långa kust så jag ser dem inte så ofta. Så det blev ett danssteg av lycka när jag såg att det var hon som låg där.

 
Såg också att mudderverken är vid Frihamnen och arbetar nu så jag tänkte ta mig dit för att spana in dem lite närmare någon dag. Hoppas de är där länge så jag hinner se dem! Det jag är mest intresserad av där är att se deras ljussignaler. Jag tycker det är kul för jag kan ljussignaler i teorin men har inte sett alla olika i verkligheten och dessa mudderverk har i alla fall "begränsad manöverförmåga" när de arbetar (såg från bussen idag) och det vill jag se och få med på bild.

Kvällen ska tillbringas med sammanfattning av föreläsningar som varit tänkte jag, samlat på mig en del nu, förberedelser inför tentaplugget :-)

peace out


RSS 2.0