EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2015-04-28
18:18:10

Våren är här på riktigt

Det är varmt och det doftar underbart när man går genom den lilla parken intill där jag bor. Det blomstrar överallt. 

Tog en längre promenad till bussen idag för att kolla på alla fina blommor och så kunde jag inte låta bli att studera lite moln också. Meteorologikursen har verkligen gjort moln till något spännande och kul :-)

Jag är ju ingen mästare på moln men jag vill nog ändå påstå att det är Cumulus som syns mest här, de ulliga och fluffiga och sen att det är Cirrus som syns "bakom" eller rättare sagt högre upp, det som ser ut som bara tunn slöja


 
 
 
 
 
 


På väg hem från skolan fick jag ju stanna och ta bild på dessa moln, ser annorlunda ut än på morgonen. Nu är det dominerande Cirrus och på andra bilden så ser man nästan som en kant där de slutar... jag tror av det jag lärt mig (om jag nu försått rätt) att det är en varmfront på ingång... och med en titt på kvällens Rapport och deras väderprognos så syndes också att på trosdag drar en varmfront över Göteborg. 
 

Magnolian blommar så fint!
 Underbar vårdag i det sköna Göteborg och i morgon drar jag och min hane norrut mot mitt hemhem för att andas massa lantluft :-)  får se om det kommit vår dit också. Stannar till på söndag.

peace out
2015-04-25
11:50:30

Det rullar på...

Nu har jag kommit över misstaget jag gjorde på juridiktentan, varit lite småsur kan man säga. Man kan väl säga att jag tog nog priset i tankspriddhet... väl i tentasalen inser jag att jag glömt författningssamligen till Sjörätten... den behövs ju för att hänvisa till lagparagrafer, för memorerat alla paragrafer har jag icke gjort. Suck! Jag kunde alltså bara göra civilrättsdelen. Hade ju tänkt slakta den där tentan totalt men det sket sig ju. Tror dock att den delen jag gjorde gick bra så har jag tur behöver jag inte göra om den i alla fall. Jag blir bara så trött på mig själv ibland! Men nu släpper jag den och behövs det så gör jag om den i augusti, nu satsar jag på det som är fram till juni. 

Det tar sig med Morsealfabetet, det börjar sätta sig nu, när jg ser en bokstav så vet jag hur den ser ut i morse och tvärt om. Har en app där man kan lyssna också, det är både sända och mottaga. Mottaga är svårare för det går ganska fort men ibland går det bra.  Jag har dock fått reda på att provet sker med ljus, har inte hittat något sätt att öva på det men letar lite. Kanske kan få någon att ställa upp och blinka med ficklampa åt mig haha.

Jag har lagt mycket fokus på matten. Tror det beror på att jag hittils tycker att det är lätt, det flyter på utan hnder och därför tycker jag att det är roligt. Vi har tre duggor nu innan tentan där man kan samla bonuspoäng till tentan, jag har tänkt ge järnet på dem, dels för att få de där extrapoängen och dels för att jag gllar sådana här test längst vägen för att hålla hjärnan igång och inte bli lat. Man kan få max 2 poäng per dugga så 6 poäng totalt i bonus om man klarar alla med full pott. Det motsvarar tydligen cirka en uppgift på tentan. Första duggan fick jag 5/6 poäng så nu ska det gå lika bra på de två resterande!

Meteorologin tycker jag är så intressant men samtidigt krångligt. Försöker sluka all info jag kan hitta och läsa samma sak på olika ställen, då får man olika formuleringar och på så sätt lär jag mig ganska bra. Jag satt på YouTube och ledade väderfenomen och hittade massor. Jag har hela tiden tyckt att kall- och varmfront är lite klurigt men hittade ett väldigt bra klipp!


Alla olika moln är också lite kluriga att komma ihåg men man får försöka hitta ett mönster så man minns. Bara att traggla på och nöta in dem. Samma gäller med havsströmmarna i Oceanografidelen.

 

Det fortsätter och snart är det bara en månad kvar innan praktiken börjar, tiden går så fort! 

Närmast idag blir det öl- och wiskeymässa. Vardagslyx kan man kalla det, det får man unna sig också :-)

 
peace out
2015-04-13
17:47:00

Paris 8-12 april

Här kommer en explosion av bilder från mina fantastiska dagar i Paris med min kära faster och farbror. De klassiska turistmålen har besökts och jag är en aning förälskad i denna underbara stad!

Klassisk frukost. Croissant, espresso och apelsinjuice


Först ut är Triumfbågen som finns på Place Charles de Gaulle. Det var Napoleon I som bestämde att byggnaden skulle uppföras till minne av segern vid Austerlitz 1805. Bygget började 1806 och avslutades 1836.Alla figurer, bilder och namn symboliserar något. Det är namn på officierare i kejsarens armé och högst upp vid kanten visas sköldar som symboliserar Napoleons segrar i Europa och Afrika, totalt är de 30 stycken och når hela vägen runt. 
Vackra hus överallt och alla har de söta franska balkonger


Vi kom fram till att fransmännen gillar små bilar. En liten Mini Cooper, betydligt mindre än dagens Mini Coopers...


En fin röd bil som ajg inte vet märket på

Väldigt liten den också, räcker mig til höften

Den snygga bron Pont Alexandre IIIHôtel des Invalides innehåller museum och monument relaterade till Frankrikes militärhistoria, men även ett sjukhus och pensionärshem för krigsveteraner, vilket är byggnadens grundsyfte. I byggnaderna finns bland annat Musée de l'Armée – Franska arméns militärmuseum,, samt begravningsplatser åt flera franska krigshjältar, bland andra Napoleon I.


Kapellet Église du Dôme 


I Kapellet Église du Dôme i Hôtel des Invalides


Den andra delen av kapellet under kupolen ligger Napoleon I begravd


Kupolens tak


En trappa ner. Jag och Napoleons sarkofag, som synes väldigt stor

Sen fortsatte vår färd mot Eiffeltornet
Tornet byggdes 1887-1889 och är 324 meter högt
Eiffeltornet har 18000 metalldelar och 2,5 miljoner nitar...


Alldeles fantastisk utsikt!


Kul att spana på rusningstrafiken långt där nere och glad att man inte befinner sig mitt i den. Vi ser också Palais de Chaillot


Så fint att se solen gå ner där uppifrån Eiffeltornet


Väl nere på marken igen så lyser tornet fint


Fredagen startade vi med en tur på Canal Saint Martin, ett fint sätt att se en del av Paris. Vi startade vid Port de l'Arsenal och avslutade vid Parc de la Vilette. Turen tog 2,5 timme och vi åkte genom många slussar och en tunnel som var ungefär 2 km lång. Första bilden visar skeppare Jean Pierre förtöja oss säkert i en av slussarna.


 

Väldigt njutbart att tuffa fram i maklig takt
 
 
Med fötterna på fast mark tog vi oss till Paris högsta punkt där Sacré-Coeur finns. En enorm byggnad och vacker som bara den. Tyvärr fick man inte fota insidan och vi kom mitt i en mässa och det var häftigt att höra psalmsång till orgeln. 


Såg också en kille med fenomenal bollkänsla... ytan han står på är ungefär 90x90 cm.... han tappade aldrig bollen under sin uppvisning.


 
Här har han klättrat upp i lyktstolpen med bollen snurrandes på pannan... helt makalöst!

I stadsdelen Montamarte finns också det berömda Moulin Rouge. Vi gick på en alldeles fantastisk föreställning där. Jag har länge velat se en show där. Dock fotoförbud där inne så det finns inga bilder på det.

Lördagen bjöd på lite mulet väder som vi trotsade med att besöka Notre-Dame. Vi trotsade också alla trappor för att komma upp i tornen och se klockorna. Notre-Dame var en av de första gotiska katedralerna och byggdes mellan 1163-1345

Vackra fönster och detaljer både på insidan och utsidan


Läskiga men ändå vackra skulpturer här och var 


Figuren spanar på Sacré-Coeur där långt borta


Klockorna var stora... 13 ton väger de och det är två stycken i varje torn. De används dock endast vid evenemang och högtider, läste någonstans att när de ringer så vibrerar luften över Paris
 Vi kollade in en annan kyrka också, Saint Sulpice. Den låg nära där vi bodde i Latinkvarteren. Det är Paris näst största kyrka


När vi kom in så pågick en mässa och det var fullsatt! Säkert 600 pers där inne. Hur coolt som helst att se även om jag inte förstår franska. 
 
Inte en resa utan en båt... många pråmar skådades på floden Seine som ringlar genom stan. Vi såg både lastpråmar och pråmar som folk bodde i.

Så lite ut som Gullbergskajen i Göteborg fast lite mer städad. 
 
Pont de Bir Hakeim med ett tunnelbanetåg
 

Det visade sig populärt att låsa fast kärleken i en bro och kasta nyckeln i floden... här är från Pont de l'Alma med lilla tronet i bakrunden


Sen kom vi till Pont des Arts som var aningens mer populär att sätta fast ett hänglås i...
 

Vy från Pont des Arts mot Ile de la Cité, ön som Notre-Dame står på och man kan ana hennes spira där bakom husen. 


Det har varit en alldeles fantastisk resa och drömmen att få åka upp  i Eiffeltornet har förverkligats, den drömmen har jag haft sen jag gick i lekis dvs. 20 år... bättre sent än aldrig! Moulin Rouge var också lite av en dröm, har tappat räkningen på alla gånger jag sett filmen och så häftigt att se i verkligheten. 

Vi han med mycket under dessa dagar men jag måste åka dit igen för än har jag inte sett Mona Lisas leende...

peace out