Sköna fredag på sköna havet

--2014-05-30 -- 22:51:20--
Fast idag var det kyligt på havet. Inte allt för mycket vind men det var Nordan som fläktade stundvis och då huttrade jag lätt. Fyra utfärder idag också som gick till Vämlingen, Pesa, Stenskär och Stenskär Syd. Alla dykare mycket nöjda, tydligen lite kass sikt men i övrigt mycket bra. Det har varit svårt att spana bubblor då det var lite vågor men Calle och Jag hade bra koll, inga borttappade dykare, alla åter till land.

Förste bubbelspanare med kaffet i högsta hugg


Dykarna Ronny, Dan och Hansi redo att entra undervattensvärlden


Vämlingen är en trevlig dykplats, en av mina favoriter faktiskt, synd jag inte har så mycket tid över att dyka själv :-)
 

Så min fredag gick åt att spana bubblor och bli gungig i huvudet. Kommer somna gått i kväll, vaggas gått av vågorna i huvudet :-)


Eftersom Lördag-Måndag inehåller jobb i Göteborg så tog jag bussen nu på kvällskvisten från Kungshamn. Gick med raska steg från Smögen och kom till hållplatsen så bra tid att jag han gå och kolla på LL207 Nautic som ligger där intill. En fin fiskebåt, posade snyggt i solen, såg nymålad ut också.
 
peace out

Dagens arbetsuppgift: båtslav

--2014-05-30 -- 00:17:44--
Ja idag har jag fått åka båt. Båtslav var dagens uppgift dvs. dykledare. Var det på tre av fyra utfärder, Hanna tog en så jag skulle få lite mat i min kropp :-)

Jag har fått se lite fiskebåtar också, då dras mungiporna lite uppåt. Avslutet på dagen fick bli en löptur ut på Sandön och sedan horisontalläge på soffan med ett glas rött. Perfekt dag helt enkelt!LL338 Ternö på väg in att lossa nattens fångst, fin syn när morgongröten intas

Inte otäckt på havet idag. Dagens dykplatser var Likskär och Södra Buskär. En dag som denna är det lätt att spana efter bubblor :-)
S226 Emmely Pilegaard kom tuffade och la till vid Guleskär, Kungshamn när vi var och tankade dykbåten. Ännu ett tillfälle när Elinor fick leendet att nå öronen :-)
Avslutade dagen med löptur ut på Sandön, fin kväll och skönt att röra lite på sig efter den långa dagen. Trots att jag var trött var det gött :-)Solnedgången. I morgon väntas en ny dag på havet som båtslav, hoppas den blir minst lika bra :-)

peace out

Mina fina och avslappnad kväll

--2014-05-28 -- 23:30:08--
Efter dagens jobb och ett lite skrotlyft på gymmet så trampade jag vidare mot Tuve för att hälsa på Ville von Bus, Amelie och Ossian. Amelie var ute på mamma-promenad när jag kom så Ville och jag hade mysigt för oss själva en stund och förberedde lunchen. Innan Amelie kom hem han jag agera lite hemmafru, en klumpig sådan. Klippte Ville klor (brukar vara min uppgift när jag besöker) på en av klona ryckte han till precis när jag skulle klippa så det blev för mycket och han började blöda, typiskt, blod i soffan. Jag kraschade en te-mugg i golvet (dvs. dammsuga hela köket). Kompenserade med att maten blev fantastisk och blommorna nöjda med att få vatten, orkidéerna är jag väldigt noga med :-)

Blev några fina timmar med dem. Mys och promenad i skogen <3Jag och Ossian har allvarlig diskussion om hur vi ska sprida vårt virus vi skapat så hela världen utplånas, sjukt kul spel Amelie har på Ipaden. Scarfen med ankare och bodyn med valar kommer såklart från Tant Elinor :-D

Efter den stora dosen mys trampade jag hem för att packa väskan och fara mot Bästa Smögen igen. Blir ett fasligt flängande fram och tillbaka men det är det värt! Som pricken över i:et hällde jag upp ett glas rött och njöt av solnedgången och intressanta visdomsord från boken Vardagsmakt av Elaine Eksvärd innan Calle å Hanna kom hem och joinade :-)Bra dag med avslut i mitt paradis. I morgon väntas en förmiddag på det guppade blå som dykledare. Ska bli kul :-)

peace out

ROC och Rio

--2014-05-26 -- 20:29:00--
Tredje gången gillt brukar man ju säga så jag hoppas det stämmer i detta fall. Säkerhetsdelen på ROC-kursen har jag nämligen tentat för tredje gången idag. Det gick fort, kollade igenom min skrift flera gånger och tillslut kunde jag verkligen inte komma på något jag kan ha missat. Nu är det bara att hålla tummarna, igen. Just denna tenta känns lite framtidsavgörande på ett sätt. Klarar jag denna så kommer jag att kunna börja på åk 2 på Sjökapten till hösten. Det är ju det jag verkligen, verkligen vill. Jag har sökt att börja på Sjökapten från början också men man vet ju aldrig om man kommer in. Jaja, nu byter vi böcker och går över till Sjöfartsföreskrifterna igen gör ljud/ljus. Drömmen om att bli sjöman fortsätter

Lisa vet i alla fall vad Elinor vill ha när hon skrivit ROC-tenta. Jag åkte ut till Lisas bo där hon gjort scones som vi åt  med sylt på i solen på hennes uteplats. Spelade lite frågespel med temat sjöfart. Vi gick till Hjulvik och köpte glass också. Perfekt efter-tenta-häng
 


För övrigt så ligger nu LL775 Rio på Smögenvarvet. Mycket fin båt (ja, säg någon båt jag inte tycker är fin). Hemmahörande på Hasselösund, Smögen.

 
Jaja, livet fortsätter i långsam takt. Inte jätteuppåt för närvarande, tänker för mycket igen men det går ju över :-)

peace out

Bröllop på Soten

--2014-05-25 -- 20:34:44--
Ännu en helg till ända och jag har tillbringat den på bästa Smögen.  Det har varit arbete båda dagarna, lördag på Soten och söndag på dykcentret. Lördagen blev lång, fantastiskt rolig, men väl tillbaka på Smögen efter att allt var klart så var jag väldigt trött. Det var så kul att vara med och fixa med bröllop och det var bara massor med lycka i luften, det blev man glad av.

Kapten GöranAbsolut snyggaste besättningen!  Hanna, Jag och Johan :-D  Göran har tagit bilden

Påväg in i Sotekanalen. Gästerna skulle hämtas vid Ramsvik och sedan åkte vi till Smögenbryggan där vigseln skedde på Sotens soldäck. Därefter åkte vi omkring lite och jag hade inte direkt koll men jag vet att vi var in vid Hovenäset och vände, hade inte riktigt tid att kolla ut :-) Sedan tillbaka till RamsvikBron öppen så vi kan passera :-)Dukningen klar med förrätten innan vi anländer till Ramsvik där gästerna väntar.
Aktern


Fören
 
Som sagt, hur kul som helst! Alla var så nöjda och glada, då är jag också nöjd och glad. Jag gjorde min första förtöjning också utan Johan som stöd bakom mig. Hanna var med som lite stöd vilket kändes bra. Nöjd med min insats men mer ska det övas!


Idag söndag har jag varit på dykcentret och varit centerhäxa. Stammisgäster var det som åkte på utfärd så jag kunde ta det ganska lugnt och laga lunchen utan stress och plugga lite inför morgondagens tenta. Lyssnat på Sköna Söndag med Sune också på Radio Sotenäs och kan väl inte säga annat än att det varit just en riktigt skön söndag.

Kvällen tillbringas framför valvakan på SVT så länge jag orkar, finns risk att jag somnar. Ska slänga ett sista öga på plugget också. I morgon 8.30 skriver jag ROC, nu jeeevlar ska den tentan förintas en gång för alla!

peace out

Warnow Vaquita ankomst

--2014-05-22 -- 23:04:00--
Ojojoj det blev åter igen en tur med Svitzer Gaia idag. Hur kul som helst! (igen)   det var Warnow Vaquita som ville komma in till Göteborgs hamn.  Jag slutade jobba vid två så det blev perfekt med en promenad i den tropiska värmen bort till Nya Varvet (trodde jag skulle smälta bort). Tur det finns AC ombord!  Lilla Warnow Vaquita har jag haft koll på ett tag, sett många gånger ligga i hamnen och lossa och bli lastad, hon kommer ofta till GBG. Det är så roligt att se så stora båtar på nära håll, blir så glad. Var ju med när hon skulle ut från hamnen förra veckan men då blev det inga bilder, nu har jag några stycken, dessutom var det mörkt då. Kom som vanligt med lite andra båtar också :-)

Massor med båtar :-DWes Janine  lämnar Göteborg med massor av containrar och har destination Rotterdam


Så efter lite väntan så dyker fina Warnow Vaquita upp. 166x25 meter

En stor bakdel har hon den granna damen :-)
 
Så var hon på plats och vi lämnar henne bakom oss. Nu ska hon ligga där till i morgon natt och lastas med nya containrarÖvriga båtar för dagen var Atlantic Compass, Tell och Stenberg.
Atlantic Compass har jag sett många gånger innan, är ganska ofta i Göteborg också

Tell är ju min favorit bland bunkerbåtarna, kul att hon kom och körde förbiStenberg tyckte jag var roligt att hon var inne i hamnen och det är mest för att den båt som vi kört i simulatorn på skolan är systerfartyg till denna, Sten Idun. De ser likadana ut och jag tycker det är skoj att se båten i "verkligheten" så att säga :-D 144x23 meter

 
Förträffligt trevlig eftermiddag/kväll ombord och jag hoppas det blir en tur snart igen :-)   det är så kul att jag får åka med :-)

peace out
 

Funchal, Ängön och Timbus

--2014-05-20 -- 22:47:00--
Ja, jag fick mig en dos båtar i dag också. Morgonen började med promenad till jobbet och då visste jag att Funchal låg och väntade i Frihamnen. Mycket fint kryssningsfartyg med portugisisk flagg, 154x19 meter och ägs av Portuscale Cruises. Hon går lite olika kryssningar, vad jag kan hitta ska hon gå lite från Göteborg i sommar bl a till Norge och Skottland. Verkar vara riktigt lyxigt att åka med.  När jag spatserade över bron så låg ju granna Ängön intill så fick ju inte se hela henne, men det gör inget, gillar tankers mer än passagerarbåtar. Stena Scanrail syns också. Tycker den där go-kartbanan förstör lite också, men det är väl sånt man får ta...

 

Tänkte att Funchal och Ängön skulle bli dagens enda båtsyner men tänk så fel jag hade. När jag passerade Varberg för andra gången i sydgående riktning så var Timbus på väg ut. Såg att hon legat och blivit lastad i hamnen och blev så lycklig när jag fick se hela henne. Det är ju så tokigt i Varberg för man ser inte båtarna i hamnen från tågstationen, trots att det är precis intill, det är massa hus och godståg i vägen. Man kan se kranarna på de båtar som har det och skorstenar, då får man nöja sig med marinetraffic och se vilka det är.
 

Så denna dag behöver inte avslutas med båtabstinens för den är stillad. Får väl se om morgondagen har något spännande att bjuda på i båtväg.

Passade också på att smygplugga lite ROC. Skrev på kvitton och hade på serveringsvagnen så jag kunde traggla lite, så nu har jag stenkoll på frekvenser och batteritider. Med dessa två lappar i blick hela tiden så satte det sig bra. I morgon får jag köra järnet med DSC och allt vad det innebär för jag ska banne mig klara den där nedrans säkerhetsdelen på den tentan nu! :-)
 
peace out

Herr Bäver och Ossian

--2014-05-19 -- 19:07:14--
Har träffat min käraste Ville von Bus idag och gosat i massor. Jag har myst lite med Ossian också men han hade lite av en sovardag så blev bara en kort gos med honom :-)

Tänk vad jag har längtat efter Ville :-)  käraste Herr Bäver <3  lilla Ossian börjar bli stor också. 2,5 månad har han hunnit bli, växer så det knakar och blir bara sötare och sötare :-)Försökte få en bra bild på mig och Ville också, var svårt. Finns ju så mycket att titta på och lyckades han väl bli bra på någon bild, ja då såg jag helt muppig ut. Typiskt. Men blev någon bra i alla fall :-)

"Åh där borta ser jag något spännande!""Å vad jag älskar dig bästa tant Elinor!"
 
Haft en fin dag med mina käraste :-) nu på kvällningen åskar det som sjutton så jag håller mig inomhus känner jag.

peace out

Ice Star (NL)

--2014-05-18 -- 20:01:00--
Det har varit soligt hela dagen och det är ju typiskt när man ska vara och jobba inne i köket och packen kl 6-17, hela dagen försvinner liksom. Såg fram mot att sluta så jag kunde få lite sol på mig men otur som jag hade var det molnigt när jag klev utanför porten och när jag började trama mot gymmet så kom det regn. Typiskt!

Fick mig dock en uppmuntrande syn då jag trampade över Göta älvbron för då kom Ice Star på älven. Då försvann den lite bittra känslan och jag blev glad.

Ice Star har Nederländsk flagg och är 89x13 meter.
peace out

Om M/S Soten

--2014-05-18 -- 13:00:00--
Ja, Jag tänkte då knåpa ihop lite information om denna granna dam som har den stora äran påbörja min sjömansdröm.

 


En kort sammanfattning kommer här hur hennes liv ser ut. Informationen är tagen från Skärgårdsbåtar.se

Soten som hon heter idag byggdes i Karlstad på Wennbergs Mekaniska Verkstad med varvsnummer 65. Året var 1915 och hon levererades till Torsö kommun för att gå mellan Torsö och Mariestad. Hon fick det föträffligt passande namnet Torsö. Denna rutt gick hon i 24 år, alltså fram till 1939, då såldes hon till Gränna och blev ombyggd och fick nytt namn, nu var hon Hebe III. Hon sattes i trafik 1940 och gick då om vart annat fram till 1955 på traden Motala - Karlsborg och Gränna - Visingsö. 1955 såldes hon igen och byggdes hon om och moderniserades lite.
 
Mellan 1962 och 1982 hade hon olika ägare men alla i Visingsö i Hon såldes HB Wetterns Båttrafik, Vadstena och omdöpt till Victoria av Vadstena. Trafik på traden Vadstena - Motala - Borensberg samt charter.

År 1998 såldes hon till Rederi AB Strömkanalen och gick i trafik på Göta älv. Där fick hon heta Strömkanalen af Trollhättan. Där var hon länge, ända till 2009 då hon hyrdes ut till Bohusläns Skärgårdstrafik AB och fick i trafik i skärgården på traden Ellös - Lysekil. Så hon har alltså inte gått i saltvatten så länge.

Så till slut, 2010 så såldes hon till Soten Sea Vision AB, alltså till Göran och nu går hon alltså i trafik i Bohusläns skärgård med hemmahamn Smögen och har namnet Soten


peace out

Solig dag på Svitzer Geo

--2014-05-17 -- 18:03:00--
Fredagen blev en sån där lycklig dag igen. Började med lite tågjobb på morgonen och efter det tog jag Älvsnabben mot Klippan och spatserade till Nya Varvet och bogserbåten Svitzer Geo. Det blev Geo idag då Gaia som Daniel ordinarie jobbar på är i Danmark och härjar.

Två jobb att följa med på, en tanker från Torshamnen som heter Fure Nord, den är inte så stor men tydligen så är det bogserbåtskrav i den hamnen så då var vi där. Jobb nummer två var råoljetankern Overseas Yosemite, 250x44 meter och hon skulle in till Skarvikshamnen så det var spännande. Tydligen inte allt för vanligt att så stora fatyg ska ända in dit så det var extra roligt!

Sedan blev det så att jag hängde med på när Warnow Vaquita skulle lämna Skandiahamnen, det var extra roligt för henne har jag sett så många gånger och haft lite koll på så roligt att se henne på nära håll. Bakom henne låg Gjertrud Maersk så äntligen fick jag se en Maersk på nära håll, även om det var en av de mindre :-)  tyvärr blev det inga bilder på nattjobbet för min mobil var trött.

Nu följer massor med bilder...

Svitzer Geo, dags att gå ombordWarnow Vaqita lastas när vi åker förbi ut mot Torshamnen, hon är en mindre dam på 166x25 meter


Vi mötte Neptunus på väg ut. Mycket fin!
 


Fure Nord  ska få lite assistans till en ankarplats


Lotsbåten har lämnat lotsen och påväg tillbaka

Ångaren Bohuslän tuffar förbi. Mycket fin! Hon fyllde 100 år i onsdags :-)

Även S:t Erik kom och tuffade förbi

Sedan var det dags för Overseas Yosemite. Hon ser lite trött ut, skulle behöva en målning :-)
Jag fick för första gången höra ett fartyg ge mistsignal också, haha denna stora damens mistsignal var ingen lek, nästan så det vibrerade i kroppen. Den lilla segelbåten framför hade inte så mycket koll bakåt tror jag... den ville liksom inte flytta sig...


Vi är kopplade framför Svitzer TyrBogserbåten Bob och så syns Stena Scanrail på utgående mot Fredrikshamn. Även den lilla segelbåten syns, den hade lite svårt att förstå att den kanske var lite ivägen men flyttade senare på sig
 Svitzer Tyr trycker lite på den granna damens bak

Bunkerbåten Dana åker förbi. Hon är min favoritbunkerbåt efter Tell :-)

Bättre bild på hela Svitzer Tyr.
 

Fantastisk fredag! Det här är en sån grej som gör mig lycklig. Jag är jätteglad trots att det medförde sömnbrist men det är det värt!

peace out

Tur med Soten igen

--2014-05-15 -- 12:07:22--
I går var jag åter igen på Smögen för att tillbringa några timmar på Soten. Det var lärorikt och roligt även denna gång. Det var mycket trevliga gäster från Färjerederiet om jag förstod det hela rätt, de flesta sjövana och väldigt roliga att prata med. Dessutom pratade ju många av dem med dialekt så jag blev ju extra glad, älskar bohusländska!  Johan hade knopskola med mig, känns som att min hjärna är en enda stor knop som skulle behöva redas ut lite men nu kan jag i alla fall göra en pålstek på ett enklare och snabbare sett än innan (jaja, det kommer gå fortare med mer övning) sen fattade jag hur man gjorde dubbelt halvslag också. En av färje-nissarna hjälpte till också. Väldigt trevlig tur!   Känner mig fortfarande lite osäker när det gäller det här med förtöjning men jag får väl öva, öva, öva. Tror det löser sig men jag gillar inte när jag inte förstår direkt, jag vill kunna det innan jag kan det och nu är det ändå tredje gången jag är med så nu borde jag enligt mig själv ha koll på det men verkar inte ritkigt som min hjärna håller med. Jaja, jag ska försöka acceptera det.

Soten ligger fast i Kungshamn, hon är ju för fin. Tänkte knåpa ihop lite info om henne och historia i ett eget inlägg, fick tips på en sida av Göran som jag ska kolla in. Nästa år fyller hon 100 år :-)Skeppare Göran måste vara med på bild också, en fantastisk läromästare!Gästerna har gått ombord, snart dags att åka.


På turen rundade vi Klevenudden och då syns ju dykcentret så fint. Där kommer jag också vara en del i sommar. Smögen Dyk
 
När solen går ner så går månen upp. Den var jättestor men tyvärr syns inte det på bilden, jättevacker kväll och ett intressant möte ute på dykcentret genomfördes.peace out

Helg på M/S Soten

--2014-05-11 -- 21:47:25--
Då har jag tillbringat helgens två dagar på den goa damen Soten med de goa herrarna Göran och Johan. Ojojoj vad jag har lärt mig mycket! Min hjärna är alldeles utmattad av båtkunskaper och jag hoppas i alla fall en del har fastnat, får repetera maximalt, för visst ska det bli sjöman av mig också!

Sällskapen som åkte på turerna var mycket trevliga och stämningen var väldigt bra, jag hade kul hela tiden. Lördagen bjöd dessutom på otäckt bra väder och man kände sig lite bortskämd då på kvällen när vi tuffade tillbaka mot Smögen i solnedgången. Då kände jag mig lyckligt lottad som fick vara med om det. Så min helg har varit så bra så jag nästan trott jag drömt vissa bitar av den. På sett och vis är det ju så för jag uppfyller ju faktiskt början av min dröm..


Promenerade ut till centret och åt frukost i solen intill det stilla havet. På väg dit gick jag ju förbi nya hamnen där några av Smögens fiskebåtar har sina platser. Här nedan syns LL338 Tärnö och LL470 Starlet.


Frukost på dykcentret intill det blanka havet. Tror inte man kan få för mycket av detta.

Sedan var det dags att gå ombord för en lång dag på den granna damen Soten


Vi lämnar Smögen bakom oss och går mot GullmarsfjordenGullmarsfjorden ligger blank
Efter den långa dagen med glada gäster så lämnar vi Gullmarsfjorden och LysekilVackert!   Smögen siktas i solnedgången.


Som sagt har min helg varit kanon! Lärorik! Ser fram mot de framtida turerna ombord på Soten med de fatastiska läromästarna Göran och Johan!

peace out

Fint avslut på veckan

--2014-05-09 -- 21:59:31--
Arbetsveckan i Göteborg är över och jag är på plats på bästa ön för att göra de två sista av veckans dagar ombord på Soten och njuta varje sekund. Då vi är en kort i morgondagens besättning kommer det bli fullt upp men det blir nog bra. Ser fram mot jobb i miljöbyte :-)


På väg från Kungshamn efter ankomst med bussen så passar man såklart på att ta en bild över den vackra vyn. Att de två tankersarna Citrus och Minerva Libra som ska in till Brofjorden :-)


Sen får vi ju inte missa dagens vackra solnedgång


Energin och glädjen är tillbaka i mig och jag ser fram mot att smitta andra med den :-)

peace out


Stena Nautica på språng

--2014-05-08 -- 20:21:00--
Fick bli lite munter och stilla min båtabstinens när vi idag lämnade Varberg i södergående riktning på västkustbanan. Stena Nautica avgick precis och jag blev så glad att äntligen få se lite båt. Senare under dagen hade även Timbus kommit in i hamn också, hon är där ofta och hämtar last, dock är det ju hus och tåg i vägen så man ser bara de gula kranarna men det är så kul när man känner igen båtar.

Stena Nautica påväg ut på havet strax efter kl 6 i morse med destination Grenå
 
peace out

Att arbeta i servicebranchen

--2014-05-08 -- 17:16:18--
Serviceyrket är ett påfrestande yrke för sinnet... man kan komma till arbetet och vara på superbra humör och så kommer det någon resenär och bara trycker ner en så man går från arbetet nedstämd eller bitter. Ibland är man nedstämd och bitter när man kommer till arbetet och då ska man ändå vara superglad och supertrevlig mot alla ombord. Tror att jag genom att ha jobbat inom servicebranchen så länge glömt bort hur man bli arg. Jag brusar aldrig upp mig, stänger inne all ilska som kan uppstå när någon är otrevlig. Det är bara att le och se glad ut... det kan vara tungt ibland.

Idag har varit en tung dag.

Det varit mitt fel att det är banarbete mellan Varberg och Falkenberg till exempel, för det fanns det minsann ingen information om... jo, det står överallt och har varit planerat i flera veckor samt att det var fjärde och sista dagen idag som det pågick

Det var mitt och tågvärdens fel att en resenär hoppade på tåget mot Göteborg i stället för att ta ersättningsbussen söderut som hon skulle...  står alltid skyltar över perrongerna, har alltid gjort och kommer alltid att göra, blir man osäker, fråga personalen

Jag går som vanligt med serveringsvagen genom tåget och frågar vid varannan/var tredje säte "något från serveringen". Jag går inte fort och försöker få ögonkontakt med så många som möjligt för att kunna läsa av om de kanske vill köpa något. Många är dukitga och svarar eller höjer handen med plånboken i eller gör någon annan form av tecken som tydligt visar att de vill handla. Men något jag lärt mig är att vissa svarar inte på frågan så man får försöka läsa av för annars kommer det när man gått förbi och börjat sälja till någon "du missade mig",  "men vi vill ju också handla"   detta medför att jag får gå en bit, gå tillbaka, gå vidare, gå tillbaka... så fort jag går tillbaka till den som satt och var ointresserad när jag passerade så ropar någon annan "hallå, nu går du åt fel håll, vi ska också handla". Det bästa hade varit om jag kunnat läsa tankar för då hade jag dessutom lätt kunnat veta  om han/hon som sitter med hörlurar i öronen och tittar ut genom fönstret faktiskt vill handla och reagerar först när jag gått förbi och befinner mig några platser bort, "men hallå, du glömde mig".
Det händer också ofta att jag får det påpekat för mig att det minsann har tagit väldigt lång tid innan jag kom till just den/deras plats... Jag har stenkoll på tiden och vet exakt hur lång tid det tagit för mig att gå genom tåget, dessutom måste jag anpassa mig då det är väldigt dumt att stå mitt i gången vid station för då är det svårt för nypåstigna att ta sig förbi, det är inte omöjligt och jag vet väldigt bra sätt att lösa det på men innan resenärerna förstått det så kommer massor med suckar och stånkar och stönanden.

Sen kommer kommentarerna om att det inte finns sittplatser.  I dag sa en medelålders kvinna lite surt/fräsande till mig  "får man sitta där inne i 1:a klass om det inte finns sittplatser någon annanstans eller?" Jag svarar "nej, du måste ha 1:a-klasstillägg om du ska sitta där" Kvinnan lika surt: "men vad gör man om det inte finns några sittplatser i övriga tåget?" Eftersom jag var redan trött på alla knäppa kommentarer från tidigare så råkade jag svara precis vad jag tänkte "då får man stå" och så vände jag mig om och tittade ut genom dörrfönstret. Väldigt oproffsigt av mig men tror att mitt 'vara-trevlig-mot-alla-filter' blivit lite trött under dagen.  Ska tilläggas att det visst fanns sittplatser men folk är ju så rädda för att sitta bredvid andra eller fråga om man kan sitta bredvid någon som lagt väskan på sätet intill sig. Käre värld folk bits inte! Lättare att få ge utlopp för sin bitterhet mot personalen, man mår så mycket bättre om man får klaga lite och skylla över saker på andra(?)  Dessutom vill man inte gå för långt heller så man ställer sig i dörren in till en vagn och spanar ut och det ser fullt ut så man drar slutsatsen att det är fullt. Jag gick ju tillbaka genom tåget och hittade minst fem sittplatser i den vagn så kvinnan just påstått var full och ännu fler fanns det i övriga vagnar. Men är man lat och inte vill se sig omkring eller för skraj för att sitta bredvid någon, ja då får man stå, ganska logiskt enligt mig själv.


Även om jag är en väldigt glad person och för det mesta har ett leende på läpparna och väldigt lätt för att skratta så är det svårt när det stup i ett kommer sådana här kommentarer. I morgon är en ny dag på tåget och nya resenärer... ser fram mot att ge leende och  bästa möjliga service ombord. Som jag skrev längre upp, 'man mår alltid lite bättre när man får berätta för andra om sin bitterhet och klaga lite... nu är det gjort :-)  trots allt detta så tycker jag väldigt mycket om mitt jobb på tågen för det är ju trots allt många positiva kommentarer också men de är svagare än de negativa och det är därför de tar mer plats och man fokuserar på dem även om man inte vill. Jag har blivit betydligt bättre på att ge fokus åt det positiva men som sagt idag var det en dag då de negativa lyckades bemästra mitt sinne tyvärr.

Bit ihop och kom igen, nya tag i morgon!

peace out

Klubb Maritim

--2014-05-07 -- 17:45:24--
Så där ja, då är jag medlem i Klubb Maritim :-D

Klubb Maritim -förening för sjöfarts- och fartygshistoria
Klubb Maritim är en intresseorganisation för alla som är intresserade av sjöfart, både fartygshistoria och livet ombord. Klubb Maritim har funnits sedan 1963 och har idag drygt 4100 medlemmar i Sverige och utomlands. Därmed är det en av de största föreningarna i världen inom sitt område.

Så idag låg medlemstidningen Båtologen, både nr1 och nr2, på hallmattan när jag kom hem efter en dag på jobb och gym. Perfekt att slänga sig på soffan och bläddra i, i dag är en trött och seg dag, känner mig lite energilös så behöver nog ta ett lugnt avslut på denna onsdag.

Länk till deras hemsida: Klubb Maritim

 


peace out

Film från dyk på S/S Amasis

--2014-05-05 -- 18:46:00--
För några veckor sedan hade vi några gäster på dykcentret som ville dyka på vraket Amasis. Det planerades en del och i början av april genomfördes utfärden till platsen som är ganska så rakt västerut från Lysekil där hon vilar på ca 50 meters djup.

Hon var ett tyskt kombinerat passagerar- och lastfartyg på 7129 bruttoton med en längd av 133 m och bredd på 17 m. En ångturbin gav henne en marshfart på ca 12 knop.
Amasis träffades av en torped från den brittiska ubåten Sunfish, som just hade erhållit befogenhet att sänka alla fientliga fartyg i Skagerack, civila såväl som militära. Torpederingen skedde på svenskt territorialvatten utanför Lysekil på den svenska västkusten den 9 april 1940, under Nazitysklands invasion av Norge. Ombord fanns den Svenska lotsen Karl Gyllholm. Kaptenen ser till att hon sjunker på djupt vatten då lasten inte får uppdagas och man gått på svenskt vatten med svensk lots. Besättningen kunde lugnt gå i livbåtarna.
(Källa: Wikipedia)

De som gjorde dyket hade filmkamera med sig och här kan man se filmen. Jag tycker det är jättespännande! tyvärr ligger hon lite för djupt för min del. Man behöver dyka på blandgas om man ska få något vidare dyk på henne eftersom hon ligger så djupt, räcker inte med bara luft och det har inte jag utbildning för. Nöjer mig med fiskebåten Thetis som ligger på botten utanför Smögen, botten på 30 meter och fantastiskt mycekt att se. Själva vraket är inte så intressant där hon vilar utan jag gillar all påväxt på henne, massor med spännande djur och växter och det ser man ju även på Amasis.Massor med vrak vilar på havets botten. Döljer sig massor med spännande ting under ytan :-D

peace out

Kanonhelg med premiärer

--2014-05-04 -- 20:18:00--
Premiärtur med Soten och premiärdyk har denna helg bjudit på :-D

Allt har varit fantastiskt bra! Jag är jättenöjd!Jag gjorde min första tur med M/S Soten gick jättebra tycker jag. Det var riktigt roligt! Allt kändes bra, lärde mig massor. Bilderna nedan har Hanna tagit som också jobbar ombord :-)

På skärmarna syns det som ROV:n ser. Jag berättar lite om det vi ser.

Göran och Erik Bus styr ROV:n. Göran berättar också om det vi ser. Vi hade som en dialog, framöver kommer det väl tänkt att det är mest jag som pratar men så här i början gör i det tillsammans :-D  Jag ska läsa på ännu mer så det kommer bli fantastiskt bra. Jag ser så mycket fram mot denna sommar! 

Sälarna ligger och göttar sig :-D

Nu har jag tagit klivet in i min dröm :-) Idag gjorde jag årets första dyk :-D   det började med lite arbete, jag lagade rampen lite som rostat sönder. Daniel hjälpte mig. Sen tog jag en liten tur i viken och testade mina grejer och kände mig för så jag kom ihåg hur man gör allt :-) gick fint, blev inte så lång tid, 22 minuter, alldeles lagom och jag såg massor med smått och gott.


Liket är framdragen ur garderoben och får åter igen känna på havsvattnet efter vintervilan

Fix med rampen. Det blev kallt om händerna då jag fick ta av mig handskarna för muttrarna var för små, 9 grader i vattnet, det blev lite kallt ;-)

Liket får torkar i solen
Glada jag som fått bada :-D Gött i solen :-D

Helgen har varit så bra, känner att det är mest glädje som fyller mig för närvarande, visst finns det en liten detalj men tror det går över :-)

peace out
 
 

Tillbaka i paradiset

--2014-05-01 -- 19:22:40--
Tog bussen upp till bästaste Smögen vid lunchtid och hade otur att få stå hela vägen till Torp. Vänder vi detta till något positivt så fick jag ju lite ben- och bålträning (bara för att jag råkar vara lite träningsnarkoman). Från Torp till Smögen fick jag sitta i alla fall och då med oväntat sällskap av en bekant pen pöjk från en annan ö som också skulle till världens bästa ön.

Hade ju tänkt plugga lite på bussen men se det gick åt skogen ju så fick ta det väl framme i stället och då lite lyxigare med ett glas röttPå centret satt flaggan uppe och Calle var i med en torrdräktselev. Perfekt för att dyka så vi får se om jag kommer i något jag med under denna vistelse.Plugget av marina arter inför lördag går än så länge fint :-D

Hoppas alla får en fin helg, det ska jag ha!

peace out


RSS 2.0