Flaggplugg

--2013-09-22 -- 18:57:58--
För första gången på veckor fick jag sova så länge jag ville idag. Jag vaknade av alarmet strax innan fem, ja det är klart att jag glömt ta bort det innan jag somnade. Men det var inte värre än att jag slocknade direkt efter att jag stängt av det. Nästa gång jag öppnar ögonen är klockan halv elva och huvudet känns tjockt och näsan rinner. Välkommen förkylning. Tyckte så synd om mig själv :-(

Hela dagen har jag varit inomhus och studerat signalflaggor och repeterat, jo nu tror jag faktiskt att de sitter. Helgens mål är uppnått!!  Det blir fortsatt repetition tills det att tentan är skriven, flaggorna är endast en liten del av tentan men en liten del är en del av det stora!


Det är lite kombinationer som jag inte kan än men jag vet inte vilka det är jag ska kunna så ska ta reda på det i morgon. 
 
Janne kom förbi och drack lite kaffe med mig och åt muffins, massa gött tatueringstjöt blev det också. Det är bara pengar som fattas nu och det är det ju knapert om nu när jag är student så nästa tatuering får vänta. 

I morgon är det föreläsningar 8.15-17.00 och sedan kommer Hanna och bor över hos mig till tisdag, vi ska göra thaimat, det ser jag fram mot! :D

peace out

Swe Bulk och Barken Viking

--2013-09-21 -- 19:37:03--
I dag har dagen gått undan och den fylldes med arbete. En sjukskriving så jag hoppade in och jobbade 6-17.

När jag slutat såg jag att Swe Bulk strax skulle passera så jag gick till Operan och satte mig. Under tiden jag väntade på skönheten studerade jag signalflaggorna på Barken Viking och jodå, några har minsann fastnat. Har bara kollat på bokstavsflaggorna än så länge och inte på siffrorna så ska ta tag i det också. Men jag kan nästan hälften nu :-D

Idag var det lite extra spännande att vänta på båt för bron öppnades så man hörde signalerna plinga och sedan öppnades bron och efter en liten stund kom den granna tösen glidande genom vattnet. En fin syn. Kände mig uppmuntrad och pigg när jag sedan åkte hem :D

Swe Bulk (CY)  87x13 meter. Tänk om jag någongång får jobba ombord på en sån, får väl se vad det blir av mig :-)

peace out
 

Väldigt stora vågor!!!!

--2013-09-20 -- 20:02:10--
Det här är ju hur häftigt som helst!!!! Vågorna är ju ENORMA!!!   Tänk att vara ombord... måste ju hålla i sig, hoppas inte kocken lagar soppa!


peace out

Signalflaggor

--2013-09-20 -- 18:10:17--
Dags att lära in signalflaggor. Det blir en kreativ fredagskväll :-D


peace out

Skolan flyter på

--2013-09-19 -- 20:14:00--
Veckan är snart till ända med sina långa dagar. Mycket information som intas varje dag och Jag kämpar på. Det som gör att varje ämne bli mer intressant är att de lärare vi har är ju sjöbusar, som har massor med erfarenhet och saker att berätta från när de var på sjön. 

Idag har vi påbörjat en ny del i Sjömanskapet och det är lagar och regler. Detta är, vad de andra säger, den svåraste kursen. Massor med olika viktiga regler som ska kunnas. Man måste dessutom ha 100% rätt på tentan för att klara den... jag siktar högt! Läraren är kanonbra än så länge och det var en riktigt bra föreläsning idag!

Radiokummunikationen och navigationen är det som är klurigast, det hade varit positivt om man kunde få se hur saker och ting går till i verkligheten i stället för att bara få information hur man gör och hur det funkar teoretiskt. Bara att få se hur en brygga ser ut på riktigt hade varit skoj för även om den i simulatorn är vädligt lik en riktig så är det ju inte samma. Men det får väl vänta tills man kommer ut och kanske förhoppningsvis får något jobb efter kursen.

I tisdags var min kära Maersk Eleonora i hamn igen. Denna gång valde jag att inte åka dit, dels kände jag att tiden var lite tajt efter skoldagen och sedan var inte vädret så lockande, reghnet hängde i luften så nöjde mig med att titta på Stena Jutlandica som ligger rakt över älven från skolan. Stena Scanrail tuffade förbi som vanligt också :) Jag har världens bästa plats att plugga på :-D Kan dessutom om jag promenerar ett par hundra meter se rakt in i Damen (dockan) och där ligger det nästan alltid fartyg på service :D Jodå, nog är jag en glad Elinor, som vanligt några törner i sinnet men för det mesta är det mesta positivt just nu.

peace out

Många långa skoldagar

--2013-09-15 -- 22:45:31--
Det har varit långa skoldagar och mycket fokus på pluggandet. Denna helg har jag dessutom knegat lite och dragit in lite pengar. Det är därför det inte kommer upp så mycket text här på bloggen och man kan få ta del av samma bilder och text varje dag... jaja,  jag vill så gärna klara skolan nu och lägger ner massor med tid på att göra mitt bästa och förstå allt.

Jut nu håller vi på med sjömanskap och navigation. Den marina säkerhetsengelskan (som hade väldigt märkligt upplägg) är avslutad, om jag klarade testet i torsdags som var i princip oförberett, ganska svårt faktiskt. 


I morgon har vi en föreläsning i lasthantering vilket ska bli spännande, lång dag väntas i morgon. Det är mycket att hålla reda på. Nu i veckan ska vi också redovisa navigationsuppgifter frame vid tavlan så jag ska plugga på ordentligt så att jag kan det så jag kan förklara bra hur man gör :-D

Det känns lite som att jag bara pluggar och sover men jag trivs bra. Det är bara sidosaker som stör min lilla värld, men det kanske löser sig det också, får vänta och se, undrar bara hur länge man ska behöva vänta på svar på vissa saker. Återstår att se, man lär sig väl något av det mesta.

peace out

Sjömanskap, lite båtar och svåra uppgifter

--2013-09-09 -- 21:26:54--
Min dag idag har gått i vågor kan man säga. Börjar med att jag inte vet var jag ska befinna mig första lektionen. Det står maritiman på schemat och jag tror det är en sal som heter så men efter att ha sprungit runt och frågat folk så visar det sig att vi ska vara på just Maritiman som ligger på andra sidan vattnet. Det fick bli älvsnabben och gång i rask takt, bara 20 minuter sen och hade tur som mötte mina klasskamrater så jag visste var jag skulle vara så det var bara att hoppa med i gruppen. Sjömanskap är kursens namn och idag var det en liten guidad visning av lastfartyget Fryken. Vi fick lära oss vad olika delar heter på en båt. Det var spännande och sedan fick vi göra lite knopar.

Jag är ju helt grön på området så det var lite klurigt och många nya ord och knopar har jag ju ingen större erfarenhet av.

Fick lite koncentrationssvårigheter när jag ser att trålaren Torland lägger ut. Solen sken rakt på så den bara lös när den gled fram på älven, väldig kontrast med den orangea färgen och alla mörka färger runt om. Det var just när vi höll på med knoparna så jag kunde inte ta någon bild, det var synd! Jag har aldrig sett den åka i dagsljus innan och blev så glad. H

Hela tiden låg Stena Scanrail inne också på sin plats i Frihamnen. Eftersom hon är en av favoriterna så blev det några blickar bort mot henne. Hade sedan sån tur när vi tillbaka på Lindholmen käkar lunch på bryggan och hon kommer och åker förbi. Lite synd att kameran på mobilen inte är så bra, glömmer alltid bort att ta med mig den andra, som i alla fall är lite bättre. 

Resten av dagen var mest förvirrande i en datasal med övning i radiokommunikation och marin säkerhetsengelska. Jag som inte var på förra lektionen för att jag inte var antagen då tyckte det var jättesvårt men med lite övning så kanske det lossnar också. Har suttit nu på kvällen och försökt förstå saker och ting, det är mycket läsning.

Det är tur att det finns så fina fartyg man kan gå och kolla på dem coh bli glad och drömma sig bort lite att man kanske någon gång i framtiden befinner sig på något av dem. Just nu känns det lite tungt men jag hoppas det går bättre.

peace out
 

Navigation och säkerhet

--2013-09-05 -- 22:33:52--
De två första dagarna är nu till ända på kursen, i morgon är sista dagen för veckan oh jag är jättetrött efter all information som ska in i min hjärna, men det är kul!!!

Igår var det navigation hela dagen och eftersom jag inte hållt på med sådant innan var det lite förvirrande. Har blivit två kvällar med tragglande av merdiander, kurs, bäring och sjökortssymboler... det är som sagt jätteskoj men väldigt mycket att hålla reda på. Det kommer sakta men säkert in i minnet och fastnar. 


Sjökort, transportör, passare och linjal :D redo att ta fram en position eller kurs!

Idag torsdag har vi haft säkerhet på schemat och det är då en kurs som heter Basic Safty som vi går, den har flera moment och idag fick vi testa ta oss i och ur livflotte från land och vattnet med överlevnadsdräkter+flytväst på. Det var inte det lättaste men det gick! Sedan fick vi också bli uppvinchade och hoppa i igen. Vi har också testat skjuta nödraketer, tända bloss, skjuta kastlina (tror det heter så, minns inte allt). Det var intressant och kul det också. :D  Morgondagen kantas också av säkerhet.


Fick koncentrationssvårigheter när Stena Jutlandica kom in och la till, så lätt och smidigt det ser ut!!! :D
 
peace out

 
 
 
 

Fartygsbefäl klass 7

--2013-09-02 -- 19:35:50--
JIPPIIII!!!!!   JAG BLEV ANTAGEN!!!!!

Vid fem idag ringde telefonen och det var från Chalmers och hon bertättar att jag fått en plats!!!!!  Så nu ska jag bli student igen :D Spännande, nervöst och samtidigt jättekul!!!! :D 


Jag är så glad!

peace out

Hejdå Smögen

--2013-09-01 -- 21:13:00--
Då är sista dagen för heltidssäsongen gjord på bästa Smögen. Känns alltid lite nedstämt att åka därifrån men det är bara att bita i det sura äpplet och längta till nästa gång jag kommer dit (som råkar vara redan torsdagkväll). Dags att börja jobbet i Götet igen.

Jag har fått vara dykledare hela dagen och åkt båt. Det var underbart trots att någon startat fläkten och ställt in den på 13 m/s i byarna... men jag älskar havets våg och njöt hela tiden. Dykarna hade det lite kämpigt när det var dags att klättra upp i båten men alla som var med ut kom också in tillbaka till land så jag är så nöjd så. 

Vi åker ju inomskärs och där är det ofta relativt lugnt trots blåsväder, vi väljer alltid en dykplats som är så lugn som möjligt och det var det även idag, det var bara på ett ställe som det blåste rakt på när vi åkte ut och där var det 2-3 meter från vågdal till vågtopp, då känner man sig liten, men jag trivs så bra då, älskar havet!!!!

Det tråkiga med bilder är att man inte ser hur stora och fantastiska vågorna är, känslan försvinner. Men jag kan säga att det gungar i huvudet så jag somnar nog gott sedan, vaggas till sömn.

Södra Buskär blev första dykplatsen för dagen och det bröt extremt på utsidan men där vi släpper och plockar dykar är det lugnt, lite guppigt men går bra.
 

Havet får så vacker färg med detta väder. Här är en våg som är riktigt stor men som på bilden inte ser ut att vara så stor. 
 

I motljus blir havet nästan svart. Så häftigt!  Jag bär med mig denna dag i minnet för det kan dröja ett tag innan jag får komma ut på det stora blå igen, hoppas på snart men misstänker jag får vänta :D


Sista bilden blir på dagens glada dykare innan avgång ut på det stora blå
 


peace out
 
 


RSS 2.0