FRB och trossbyte

--2015-11-29 -- 17:19:57--
En söndag med många händelser. Allt började med att vår fagra dam Stena Danica hade lite söndagsfeeling i morse och ville svänga på stjärten.  Vi hade precis fått in trossarna på poopen och jag stod och kollade ut över relingen. Tycker vi går väldigt mycket mer på snedden än vi brukar.  Kajen närmar sig ganska fort och vi börjar inse att det här blir nog inte så bra... Med ett brak mejar hon ner alla landgångar till fjärrvärmebyggnaderna på kajen. Jösses, inte bra. Själv fick hon lite skrap i färgen bara men det på kajen var bara en hög ihoptryckt metall. Så det kan gå.

Fick se ACL:s Atlantic Conveyor i Skandiahamnen. Man blir glad av G3:orna, gamla damer som tjänat länge över Atlanten. Snart ersätts de med G4:orna. Får passa på att vara glad så länge det varar, en har redan gått till skrot och de andra följer snart efter. G3-systrarna byggdes 1984-1985

Påväg in i Fredrikshamn så sjösatte de FRB:n (Fast Rescue Boat). Bra att öva på det!


De övade lite bordning dvs. gå intill och ta sig därifrån. Det uppstår fysikaliska krafter mellan fartyg när man går nära. När man är så nära som de är nu så uppkommer ett sug och de liksom sitter fast i Danica. Kan vara klurigt att "komma loss" så bra att öva på 

Sen bytte vi tross på poopen.  220 meter lång är en ny tross. La ut hela på bildäck och sedan runt pollare och genom klys innan dess öga knyts fast på trumman i en ögla som sitter där. Anledningen till att man låter den gå i sån snirkelbana är att den ska sitta tajt på trumman.

Pojkarna får trycka hårt för att få trossen så tätt som möjligt varje varv.

De fick använda en tamp för att hålla mot så det blev tajt. Här syns lite mer hur trossen är lagd också. Den kommer in från bildäck genom dörren i hörnet bakom det gröna spelet, eunt pollarna, ut genom klyset längst bort och tillbaka in genom det närmsta, vidare till spelet.

Klart!

 Händelserik söndag men lärorik :-)

Peace out

Ljusslinga och övningsköra

--2015-11-28 -- 16:55:58--
"Ja, då kör du i morgon då Elinor"  det sa skepparen innan han gick för att äta i söndags. Jag blev lite paff, jag har ju knappt varit på bryggan något. Trodde att han skämtade först men förstod sedan att så var inte fallet. Den styrman som satt då tyckte naturligtvis detta var väldigt skoj och slängde fram två böcker med hur instrumenten fungerar och annat smått och gott.  Sen fick jag ett häfte med rutterna vi kör. Där stod kurser och girradier men styrman sa att de inte stämde så bra utan att man fick köra på känsla också.  Inte ha en girradie under 1,3 M   när giren påbörjas för då lutar vi för mycket, dumt att duka av i resturangen...

Jag var så arg hela dagen, mest för att med mina höga krav på mig själv så kände jag mig kass för att jag inte fattade hur detta skulle bli genomförbart då jag inte vet hur något fungerar där på bryggan. Söndagen var hemsk! 

Så blev det i alla fall måndag och jag var på plats. Nu var de snälla och hjälpsamma så körningen gick ju bra. Styrman ställde frågor hela tiden och jag hade hjärnsläpp, har en tendens att råka ut för sånt när det passar som minst. Jag fick tips också och lärde mig en del.

Fick äran att köra på tisdagen och onsdagen också. Gick bättre och bättre. Det övergick från att vara en press till att vara kul.

En blick på radarn och ECDIS:en

Vi har också ägnat veckan till att få ordning på ljusslingan som ska sitta uppe nu över julveckorna. Ett större projekt än man kunnat ana, det var inte bara att sätra upp så att säga. Det har krånglat en del men nu sitter den uppe.Snart är det jul och snart är vi på varv i Polen

Grått och mulet i morse när vi lämnade Göteborg. Dock lyste S205 Ceton upp min morgon då vi mötte henne precis vid Nya Varvet.

Veckan har gått fort. Känns som att tiden flugit fram! Sprungit massor på löpbandet i gymmet också,  orkar mer och mer! :-D

Peace out 

2 veckor ombord

--2015-11-19 -- 17:35:32--
Tiden går fort när man har roligt!  Jag har det bra här på Stena Danica. Lär mig saker varje dag och alla är snälla.


Får ju se massor med fartyg varje dag. Här är en av Wagenborgs fartyg, Schieborg. Mötte henne när vi lämnade Göteborg. Det är, om jag minns rätt två stycken av Wagenborgs roro-fartyg som anlöper Göteborg kontinuerligt. Det är Slingeborg också. De går Göteborg-Zeebrugge


Bunkerbåten Dana bunkrar Marinus

Vi kör mot regnbågen. Står på helikopterplattan, hade precis inventerat livbåtarna och provstartat dem när jag såg regnbågen. Stod kvar ett tag för det var så fint men så insåg jag ju att vi även körde in i regnet så fick ge efter för utsikten. 

En till regnbåge skådades i Fredrikshamn häromdagen. Riggen Maersk Guardian hamnade precis under regnbågen 

Fångade Svitzer Tyr och Svitzer Oden i bländande morgonsol också 

Fick bli överlycklig idag också när vi mötte dem när de assisterade Shanghai Express in till Skandiahamnen 
Har ägnat många timmar till att inventera livvästar också... Det tog lite tid att få ordning på men nu är det fixat. Här är sista förvaringen jag tog tag i och stuvade, 87 stycken finns i denna del. Totalt finns cirka 3000 västar.

Det är lite blåsigt så det gungar lite. Gott att bli vaggad till sömns när dagen är slut :-)

Veckan fortsätter och jag fortsätter lär mig saker.

Peace out

Bilder från första veckan ombord

--2015-11-12 -- 17:25:17--
Nu kommer det lite bilder från min första vecka här ombord på Stena Danica

Sköna fröken Stena Jutlandica vid terminalen söndag morgon. Vi har inte någon kvällstur på lördagar så då flyttar vi fram så Jutlandica får plats och sen när hon avgått på söndag morgon kan vi flytta bakåt till terminalen och börja lasta
 
Emma Maersk vat på besök i ett och ett halvt dygn så blev en kvällsbild på tisdagen då vi tuffade in mot Göteborg 

Överlycklig Elinor när Svitzer Geo  kom jämnsides. Strax innan vi passerade Skandiahamnen och Emma Maersk så kopplade hon en tanker som skulle in till Skarvik. Jag stod på poopen hela tiden och var så glad! 

Många lampor som bländar men lite ser man i alla fall  :-)

Följde med Gert och smörjde en massa igår och lite idag torsdag. Igår fixade vi ett rull-klys som tjärvade lite, blev att krypa lite och krångla men det gick tillslut att få de att rulla lätt. Idag smörjde vi ankarspelet, då körde vi ut och in ett par meter kätting fram och tillbaka och smörjde när det snurrade så fettet skulle gå in ordentligt i axlarna. Jag var ansvarig för att köra så smörjde han. Väldigt roligt var det! Bilden är på Gert när han drar sin korg med allt man behöver föe att smörja ett klys.

I Fredrikshamn ligger Maersk Guardian,  en av alla plattformar de har. Sen ligger där två Offshore Supply fartyg också.  Mycket tjusiga.


Stena Gothica och Stena Scandinavica i morse när vi lämnade Göteborg.  Såg ju Gothica i somras fast då som Ask i Travemünde.  Hon har ju ersatt sköna fröken Stena Scanrail som nu är i Turkiet. 

Det var allt jag hade för denna gång. Såg bogserbåtarna i morse också men det var så långt avstånd så de hade sett ut aom prickar bara. Kollade i kikaren så länge det bara gick :-D

Peace out

Ombord på Stena Danica

--2015-11-09 -- 11:56:23--
Nu har jag snart varit ombord i en vecka här på Danica.  Det är roligt och alla är så snälla så. Är med matroserna de första fyra veckorna och sen ska jag gå med 2:e styrman resten av veckorna. 

Har börjat komma in i allt så smått, det är en del att tänka på kan man säga och rutinerna skiljer sig mycket från Peter Pan även om det är i princip lika saker som sker. Börjar hitta i båten också och vi har hunnit med brandövning och säkerhetsövning. 

Fick se bogserbåtarna Boss och Svitzer Geo assistera en oljetanker från Torshamnen igår och blev jätteglad 

Ska kolla igenom bilderna jag tagit försöka lägga upp så snart som möjligt 

Peace out


RSS 2.0