EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-09-29
21:23:29

Fina brev på posten

Ett mycket fint kuvert med Chamers logga på låg och väntade på hallmattan när jag kom hem efter en virrig dag i skolan. Pulsen ökade en aning och det liksom pirrade lite i kroppen, äntligen har jag fått mitt papper på att jag klarat Fartygsbefäl Klass 7 

Hur glad som helst och sen låg en avi att jag hade ett brev att hämta ut också, där blev jag lite fundersam för jag förstod inte vad det kunde vara. Hade ett annat paket att hämta så gjorde två flugor på smällen och tog med Ville Von Bus och trippade mot Selmas. Det var när han på Posten började bläddra i en låda där det stod Rekommenderad post som det gick upp ett ljus, min Sjöfartsbok såklart!  Mycket riktigt, brev från Transportstyrelsen!  Det gick snabbt, skickade in pappren förra veckan, hur glad som helst, liksom trippade som på små moln hem :-D     Så nu har jag tagit ytterligare ett steg i rätt riktning för att uppfylla min dröm om att arbeta på sjön :-)

 
Sen idag har jag också träffat min gamla kollega Emelie och hennes 9 månader gamla son Tore. Vi åt sushi och gick promenad i solen. Satt på en bänk vid Packhuskajen och pratade om allt som hänt sen senast. Tore är en mycket söt liten pojk och jag passade på att gosa och leka lite :-)

Lilla och Tore och Jag :-D
 
 
 
 
2014-09-27
19:29:11

Kulturbåtsfestival

Idag och i morgon är det Kulturbåtsfestival i Göteborg vid Eriksberg. Jag, Lisa och Johan tog oss en tripp dit och kollade in båtarna som hade tagit sig dit trots den kraftiga vind som intagit västkusten för närvarande. Många fina båtar var det och vi gick ombord på Ostindiefararen Götheborg och också på den granna gamla bogserbåten Sven. Mycket trevligt att spatsera omkring och titta och det bästa var nog att hara det mysiga dunket från en gammal fiskebåt och även Svens maskin när de startade den.

Några bilder på både trä och stål.

 


Den båten man ser med tre master är Skonaren Ingo som har hemmahamn Göteborg, mycket fin.


Ostindiefararen Götheborg 
Atene från Skärhamn, TjörnSnyggisen Sven

En grann fiskebåt med ljuvligt maskinljud!

Som sagt, en mycket bra dag. Fick se bunkerbåten Oljaren bunkra Stena Germanica också och det är ju bara ett plus. Igår såg jag när Stena Jutlandica fick lite bunker så jag är så nöjd och glad så :-)

peace out
2014-09-25
21:48:00

M/S Malmö tillbaka vid kaj

I dag har jag varit och spanat på M/S Malmö som har återkommit från sommarens tur till Svalbard. Kom tidigare till skolan så passade på att promenera lite i solen och kolla till henne. M/S Origo är också hemma men var på vift just i morse så hon blev aldrig med på bild.


M/S Malmö är systerfartyg till M/S Origo. Även Malmö är ett traditionellt fartyg, K-märkt sedan 2004. Liksom sitt systerfartyg Origo, har M/S Malmö varit i Sjöfartsverkets tjänst i många år som isförstärkt lotsfartyg.

Fartyget byggdes 1943 på Helsingborgs varv för Sjöfartsverket och har använts för utläggning av utsjöbojar och farledsutprickning, har bunkrat kasunfyrar med olja och vatten, transporterat acetylen till gasdrivna fyrar och använts för isbrytning samt lotsutbildning. 

Från 1983 tjänstgjorde hon som skolfartyg i Malmö. 2003 köptes hon av en privatperson och blev liggande i Stockholm under många år.

2013/14 har fartyget renoverats varsamt både interiört och exteriört. Ny navigations- och säkerhetsutrustning har installerats. Fartyget har gått igenom alla nödvändiga inspektioner och säkerhetskontroller och är nu certifierad av Svenska Transportstyrelsen.

M/S Malmö är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inrett i klassisk stil med en gammaldags kaptenssalong och vackra trädäck.

M/S Malmö, så fin så! Kopierade texten om henne från hemsidan http://www.expeditionorigo.se/

 
 
 


Sen kunde jag ju inte låta bli att blicka bort mot varvet och de tomma torrdockorna, hoppas så innerligt att det löser sig och att verksamheten kan återupptas! Ser så ledsamt ut när allt är tomt :-(Bara för att muntra upp så kommer en bild från tidigare i år när jag hoppade och studsade extra högt bara för att båten som låg där var den största jag någonsin sett där... EBN Batuta en råoljetanker som var inne för lite reparationer, hon var ju såklart för stor för att få plats i dockan.  Det gjorde dock Stena Saga som också låg där :-)

 
Nu öppnar jag mina album från tidigare i år och hösten för att kolla på bilder på alla båtar som varit i dockorna. Minnas tillbaka på en god tid, med synen på båtar och ett varv fullt av aktivitet.

peace out