Fina brev på posten

--2014-09-29 -- 21:23:29--
Ett mycket fint kuvert med Chamers logga på låg och väntade på hallmattan när jag kom hem efter en virrig dag i skolan. Pulsen ökade en aning och det liksom pirrade lite i kroppen, äntligen har jag fått mitt papper på att jag klarat Fartygsbefäl Klass 7 

Hur glad som helst och sen låg en avi att jag hade ett brev att hämta ut också, där blev jag lite fundersam för jag förstod inte vad det kunde vara. Hade ett annat paket att hämta så gjorde två flugor på smällen och tog med Ville Von Bus och trippade mot Selmas. Det var när han på Posten började bläddra i en låda där det stod Rekommenderad post som det gick upp ett ljus, min Sjöfartsbok såklart!  Mycket riktigt, brev från Transportstyrelsen!  Det gick snabbt, skickade in pappren förra veckan, hur glad som helst, liksom trippade som på små moln hem :-D     Så nu har jag tagit ytterligare ett steg i rätt riktning för att uppfylla min dröm om att arbeta på sjön :-)

 
Sen idag har jag också träffat min gamla kollega Emelie och hennes 9 månader gamla son Tore. Vi åt sushi och gick promenad i solen. Satt på en bänk vid Packhuskajen och pratade om allt som hänt sen senast. Tore är en mycket söt liten pojk och jag passade på att gosa och leka lite :-)

Lilla och Tore och Jag :-D
 
 
 
 

Kulturbåtsfestival

--2014-09-27 -- 19:29:11--
Idag och i morgon är det Kulturbåtsfestival i Göteborg vid Eriksberg. Jag, Lisa och Johan tog oss en tripp dit och kollade in båtarna som hade tagit sig dit trots den kraftiga vind som intagit västkusten för närvarande. Många fina båtar var det och vi gick ombord på Ostindiefararen Götheborg och också på den granna gamla bogserbåten Sven. Mycket trevligt att spatsera omkring och titta och det bästa var nog att hara det mysiga dunket från en gammal fiskebåt och även Svens maskin när de startade den.

Några bilder på både trä och stål.

 


Den båten man ser med tre master är Skonaren Ingo som har hemmahamn Göteborg, mycket fin.


Ostindiefararen Götheborg 
Atene från Skärhamn, TjörnSnyggisen Sven

En grann fiskebåt med ljuvligt maskinljud!

Som sagt, en mycket bra dag. Fick se bunkerbåten Oljaren bunkra Stena Germanica också och det är ju bara ett plus. Igår såg jag när Stena Jutlandica fick lite bunker så jag är så nöjd och glad så :-)

peace out

M/S Malmö tillbaka vid kaj

--2014-09-25 -- 21:48:00--
I dag har jag varit och spanat på M/S Malmö som har återkommit från sommarens tur till Svalbard. Kom tidigare till skolan så passade på att promenera lite i solen och kolla till henne. M/S Origo är också hemma men var på vift just i morse så hon blev aldrig med på bild.


M/S Malmö är systerfartyg till M/S Origo. Även Malmö är ett traditionellt fartyg, K-märkt sedan 2004. Liksom sitt systerfartyg Origo, har M/S Malmö varit i Sjöfartsverkets tjänst i många år som isförstärkt lotsfartyg.

Fartyget byggdes 1943 på Helsingborgs varv för Sjöfartsverket och har använts för utläggning av utsjöbojar och farledsutprickning, har bunkrat kasunfyrar med olja och vatten, transporterat acetylen till gasdrivna fyrar och använts för isbrytning samt lotsutbildning. 

Från 1983 tjänstgjorde hon som skolfartyg i Malmö. 2003 köptes hon av en privatperson och blev liggande i Stockholm under många år.

2013/14 har fartyget renoverats varsamt både interiört och exteriört. Ny navigations- och säkerhetsutrustning har installerats. Fartyget har gått igenom alla nödvändiga inspektioner och säkerhetskontroller och är nu certifierad av Svenska Transportstyrelsen.

M/S Malmö är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inrett i klassisk stil med en gammaldags kaptenssalong och vackra trädäck.

M/S Malmö, så fin så! Kopierade texten om henne från hemsidan http://www.expeditionorigo.se/

 
 
 


Sen kunde jag ju inte låta bli att blicka bort mot varvet och de tomma torrdockorna, hoppas så innerligt att det löser sig och att verksamheten kan återupptas! Ser så ledsamt ut när allt är tomt :-(Bara för att muntra upp så kommer en bild från tidigare i år när jag hoppade och studsade extra högt bara för att båten som låg där var den största jag någonsin sett där... EBN Batuta en råoljetanker som var inne för lite reparationer, hon var ju såklart för stor för att få plats i dockan.  Det gjorde dock Stena Saga som också låg där :-)

 
Nu öppnar jag mina album från tidigare i år och hösten för att kolla på bilder på alla båtar som varit i dockorna. Minnas tillbaka på en god tid, med synen på båtar och ett varv fullt av aktivitet.

peace out
 
 

Thåström till stan

--2014-09-23 -- 10:34:33--
Jippiii  gubben har varit gömd ett tag men nu kommer det lite nytt :-D   mycket glada nyheter så här en helt vanlig tisdagmorgon, och tänk, det är itne ens en nyhet om båtar eller något som ens handlar om båtar.  25 och 26 mars spelar han. Jag längtar!  Kommer hänga som en hök på hemsidan för att få biljett!

Bild från rockfoto.nu från spelningen på Bråvalla Festival förra året. Sjuuukt bra men jag blev dålig och fick gå från spelningen någonstans mitt i, magen mår inte bra av knäckebröd, mjukost och öl i för många dagar i sträck... så nu hoppas jag att jag får biljett och att jag inte blir sjuk på något sätt.Thåström är den bästa, har en kärlek till nästan allt han har gjort på olika sätt, mer av en del och mindre av annat men från olika tidsperioder i livet, finns något för alla sinnestämningar. Han hänger med än, ska bli spännande med lite nytt och se vad han klurat ihop.peace out
 

Sjöfarten Göteborg glad/oglad

--2014-09-19 -- 12:28:15--
I går kom nyheten att varvet i Göteborg kanske blir kvar. Inget är klart ännu men det är varvsanställda som är villiga att gå in och driva det vidare, jag hoppas verkligen att det finns en möjlighet att det kan bli så, jag blev så glad när jag fick den nyheten. Dock försvann glädjen när jag till frukosten idag läste i Sjöfartstidningen och hittade artikeln som publicerades för några dagar sen att det nu är klart att bygget av en lägre Göta Älvbro är godkänt. Suck.  Trodde inte det skulle hända, så besviken. Jag tror inte på denna idé, visst, de har säkert räknat och planerat i massor men jag har dålig magkänsla kring detta bygge.

 
Artikeln är från Sjöfartstidningen (även bilden)


GöteborgsPosten skrev om varvet igår, hoppas, hoppas, hoppas det fungerar!

 
Länk till artikeln i GP
Länk till SVT:s Västnytt


Så både glada och oglada nyheter om sjöfarten i Göteborg... det återstår ju att se hur det går...

peace out

En bogserbåt, en bark och en fiskebåt

--2014-09-18 -- 17:42:27--
I morse var det dags för Aidacara att anlända till stan. Till hjälp fick hon 'The One And Only' Svitzer Gaia med bästa Kapten Daniel vid spakarna. Jag tänkte jag skulle hinna till skolan lagom till att de passerade Lindholmen men tji fick jag. Trodde att jag var i så god tid så jag låste cykeln och skulle gå ut  på piren tänkte jag (borde lärt mig av  förra veckans miss men icke). Åter igen blev det den tjocka damens bakdel jag fick glutta på, inte mig emot men hade så gärna haft en bra bild på kära Gaia in action. Jaja, det kommer väl fler chanser kanske.

Blev en bild när hon är borta vid Eriksberg och sen fastnade barken Alexander Von Humboldt II på bild där hon låg och glassade i morgonsolen vid Stigbergskajen, 65x10 meter, som sällskap hade hon den snygga lila fiskebåten GG73 Ingun från Fotö

Långt där borta syns snyggingen Svitzer Gaia

Alexander Von Humboldt och fiskebåten GG73 Ingun
Alla damerna

Mycket bra start på dagen! :D

peace out

Saevikson M-72-HO

--2014-09-15 -- 19:11:00--
Idag när jag kollade MarineTraffic (som vanligt) till frukosten så såg jag att det var en norsk fiskebåt i Frihamnen. Jättespännande ju! Torland och Tor-Ön begav sig ut på fiskefältet härom dagen så jag är glad att jag han kolla till dem innan. Nu låg det alltså något helt ogranskat där i hamnen :-D   hade lite bråttom när jag cyklade till skolan så fick svänga förbi där på hemvägen.  M-72-HO Saevikson heter den granna damen, ska vara norskt ö där i numret. Hon är 61,5 meter lång och 11,7 meter bred, så en stor dam.
 Så lite båtspaning har det blivit idag och humöret ökade i positiv riktning.

Fick reda på att hon är nya Polar och att flaggbyte är på gång, så då misstänker jag att hon är nyinköpt av de som hade den andra, mindre Polar som låg i Frihamnen för ett tag sen, typ något år sedan. Om det är samma ägare så ägs hon av några i Fiskebäck.  Ska bli spännande att se vad det blir, kul med nya båtar!

peace out

Svitzer Tyr och de granna orangea

--2014-09-11 -- 22:07:00--
I morse hade jag sån tur när jag cyklade till skolan.

Såg att kryssningsfartyget Aidacara skulle komma i morse och hon kommer alltid till Frihamen och behöver då bogserbåt till hjälp. Förra gången så han bogserbåten Bob åka tillbaka till sin plats vid Nya Varvet och jag missade henne precis. Idag trodde jag samma grej skulle inträffa men se jag hade mer tur idag. Precis när jag cyklar förbi Frihamnen påväg till Lindholmen så ser jag på bogserbåten Svitzer Tyr lämna Aidacara, ja jag visste att det var Tyr som assisterade, det hade jag kollat. Jag trampade fort som attan för jag tänkte att då hinner jag kanske till Lindholmen och ut på piren lagom till hon passerar. Väl på plats så låste jag cykeln och trodde att hon hade åkt förbi men precis när jag går ut mot piren så kommer snygga Svitzer Tyr åkande, jag går så fort att jag får kramp i benen.  Bara för det så vill min mobilkamera krångla precis då så blev inget fokus i de första bilderna. Jag fick dock en bra bild när hon redan passerat. Nästa gång ska jag vara på plats tidigare så jag får bättre bild, förutsatt att vädret är gott då också.


På väg hem från skolan efter föreläsning och grupparbete så stannade jag till i Frihamnen för att titta till fiskebåtarna. Såg nämligen att Tor-Ön kom hem igår så nu ligger både hon och Torland där. Då får man passa på, blir så glad av att åka dit och titta till dem. Tyvärr hade Ginnton åkt i natt eller nått sånt för hon var inte på plats längre. Jaja, huvudsaken är Torland och Tor-ÖnBra dag!  Att starta dagen med att få se bogserbåt är hur bra som helst. Glad Elinor

peace out

Ankomst Mayview Maersk

--2014-09-09 -- 22:20:41--
Varje morgon till frukosten är den viktigaste detaljen (förrutom att få i sig själva frullen) att kolla Marinetraffic och Lotsinfo. Då har man sedan koll på alla båtar som ska ankomma eller avgå Göteborg. Mycket viktigt. Idag fick jag ett extra stort leende när jag såg att denna veckas Maersk Triple-E var ett halvt dygn sen dvs. hennes ankomst var planerad kl 17 i stället för 05 JIPPIII   Jag meddelade min kära Lisa att detta fanns på eftermiddagens agenda och hon hade lite båtabstinens så hon hängde också på.

När skolan var slut trampade jag hemåt och gick ut med Ville (vaktar honom från idag och tre veckor framåt) och beslutade mig sedan också för att han skulle följa med till Tångudden för att spana på denna vackra syn. Första gången jag åker buss med honom så var lite nervös men han fixade det galant :-)


Tiden var så precis att det var fullt motljus, inte min mobilkameras drömläge men blev hyfsat bra ändå :-)

 

 
Maersk Mayview ankommer Göteborg och även om man inte kan se det i bilden så är bogserbåtarna Svitzer Tyr och Svitzer Oden i full färd att koppla och börja assistera denna stora dam till kajVille von Bus och båtnördenDags att vända runtStena Danica passerar med Fredrikshamn som målSnart vid kaj. Bogserbåtarna trycker påVille njöt av solen
 
Svitzer Tyr är färdig med sin del av assistansen. Tuffar tillbaka in mot Nya VarvetStena Germanica kom också och passerade på väg till TysklandTillslut var Mayview Maersk på plats och även Svitzer Oden fick tuffa tillbaka till kajen vid Nya Varvet

Världens bästa Ville  <3


Fantastisk kväll blev det, mycket nöjd med detta avslut! 


JUST DET!!!!!    HAHAHA  Jag slaktade ROC-tentan brutalt!   ALLA RÄTT!!!   100%   !!!    helt otroligt men nu jäklar är den avklarad! Så skönt!   Har också ansökt om min Klass 7 nu så borde få ut den om ett par veckor :-D

peace out

Sista jobbpasset på Soten

--2014-09-07 -- 21:56:00--
Ännu en vecka till ända, första veckan av allt det nya. Det har varit en grym vecka på många sett och vis. Avslutades både på Smögen och här i Göteborg. Fredag och Lördag, jobb på Soten, sista arbetspasset igår lördag och det var bröllop. Så fint så! Vi käkade lunch innan hela gänget på 3:an, vi har inte gjort något så samlat innan så det var trevligt!  Jag och Johan tog bussen tillbaka till gbg redan igår kväll efter bröllopet och det var skönt att komma tillbaka redan då och slippa åka tidigt på morgonen idag. Sååå skönt med sovmorgon!  Idag på dagen var jag till Amelie och hon firades lite igen av hennes mamma & pappa, syster och så Jag och Carl. Väldigt roligt att träffa dem igen. När de åkt tog jag och Amelie skogspromenad med Ville och Ossian och pratade massor :-)

Lunch på 3:ans bar och bistro på Smögen. Jag, Hanna, Johan och lille överstyrman Erik


Kapten Göran och hela besättningen :-D

Lilla Jag med Johans mössa. Bästa Reino fångade mig på bild också, har är lurig kära Reino, kameran i högsta hugg och så fastnar man när man minst anar det :-)
 


Som sagt, en mycket bra vecka har passerat och nu blir det nya tag med denna vecka. I morgon kommer Ville och  blir min i tre veckor, jippiii

peace out
 
 

Tillbaka i Göteborg

--2014-09-03 -- 19:57:39--
Åter i staden Göteborg och nu har tredje dagen på allt detta nytt snart nått sitt slut. Tre dagar har jag nu varit  Sjökaptensstudent, känns bra än så länge. Det har dock varit lite rörigt med schema, typ att jag kan behöva klona mig själv ibland med det har löst sig, hoppas det fortsätter på ett bra sätt. Jag går i alla fall runt och är glad och tycker livet är gott trots lite negativa händelser, men försöker inte tänka på det även om det är svårt.

Det är skönt att vara tillbaka i stan, tro det eller ej, som Magnus sa: "Trodde aldrig jag skulle få höra dig säga det!"   nej det trodde inte jag heller, Smögen är det allra bästa men kanske behövs en paus därifrån nu när det varit så intensivt där uppe hela sommaren, dessutom så är det ju så kul med utbildningen så det hör nog till också.

Det var så gott att se Stena Lines båtar igen och jag har även sett några fraktbåtar påväg mot Värnen, endast Aspen som fastnat på bild dock men det kommer ju fler :-D så gött att åka Älvsnabben också, jag blir glad bara av en sån sak. Har sett kära Torland och Ginneton också, dock inte varit och hälsat på dem närmare men tänkte göra det någon dag framöver så hoppas de håller sig i hamn, Tor-Ön kan gärna få komma hem också så jag kan kolla till båda :-)


När jag åkte över med Älvsnabben i går så låg bunkerbåten Tell jämte Stena Jutlandica "Juttan" och vad jag förstått så tömmer Tell svart- och gråvatten, mums ;-)

 


peace out


RSS 2.0