EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-01-23
19:29:34

Kontroll över talet och ULCC

Tycker hjärnan är så spännande ibland. Idag på maskintekniken så fick jag på det där lustiga sättet glänsa lite. Inget märkvärdigt och säkert inget som någon la märke till förutom jag eftersom det hände mig :-D  

Vi pratade idag om smörjolja och brännolja och allt möjligt kring det. Det är ju något jag inte är insatt i överhuvudtaget så det är superspännande och jag vill verkligen lära mig det men jag har så svårt att koncentrera mig att lyssna när det är så mycket ord jag inte förstår och jag inte vet i vilken del av motorn vi befinner oss i. Skulle vilja se det framför mig och greja med det, då känner jag att jag skulle lära mig mer. Får plugga riktigt mycket så jag greppar detta, han är en grymt bra lärare så jag tror det kommer gå bra.

Så i slutet av lektionen så visar läraren en bild på vackra Jahre Viking och sa att det var en riktig skönhet det och fortsatte sedan prata om ULCC (Ultra Large Crude Carrier) vilket fick honom att tänka på Nanny och slängde ur sig frågan "Vet någon var hon är byggd?"  och jag som aldrig yttrar mig på lektionerna hade nu spetsade öron (jag menar vi snackar om tankers!) och jag ingen kontroll över mitt tal så ut trillar "Uddevallavarvet", i sådana lägen kan jag inte kontrollera mig själv, lite småkul men det liksom kommer från ingenstans. Det fick jag beröm för och fick följdfrågan om vad som stog i aktern på henne men det visste jag inte. Nu vet jag att det stod Munkedal där :-) det glömmer jag inte. Samma sak hände när läraren i Farligt gods i höstas började prata om KBV 001 Poseidon eftersom hon kört förbi under lunchen... då slängde han ur sig frågan lite mumlande "ja vad är det nu 002 och 003 heter?". Då hände det också, mitt tal bara sköter sig själv och deras namn, Amfitrite och Triton, bara far ut ur min mun utan kontroll, tonen är normal och inte högljutt på något sätt, det bara kommer normalt osm att det är den självklaraste sak i världen. Spännande hur kroppen fungerar alltså haha.  



Jag menar, kolla bara! Så sjukt häftig denna tös var, ja kanske inte den miljövänligaste men det är inte fartyg. Hon var 458x69 meter och fraktade råolja, när hon var fullastad hade hon ett djupgående på 30 meter, det går liksom inte att föresälla sig, galet!  Världshistoriens största fartyg.  En tapper tös som besökt havets botten också men blev bärgad och kunde åter fara ut på haven, "girlpower"  ;-)

Tyvärr finns inte denna granna tös mer och så här skrev sjöfartsbloggen i ett inlägg "Som allting här i världen så har de mest spektakulära byggnationerna ett slut på sin historia, ett tråkigt slut faktiskt om jag ska vara ärlig. Fartyget kördes med full fart upp på en strand i Alang, Gujarat, Indien där hon ligger än idag på en fartygskyrkogård där hon plockas isär del för del av folk som tjänar 1 pund om dagen."  Läs hela inlägget här mycket bra! Har själv läst det flera gånger. Så vackert formulerat!



Här har vi då lilla Nanny som byggdes på Uddevallavarvet 1978. Hon var 364x79 meter, fullastad var djupgåendet 24 meter. Kul fakta är att propellrarna (hon hade två) var 8,6 meter i diameter och vägde 120 ton styck (källa: Wikipedia) Hennes öde blev upphuggning i Kina år 2003 :-(

Här passerar hon under Tjörnbron (bild från Västarvet-Bohusläns museum) Så såg den gamla Tjörnbron ut, innan bulkfartyget Star Clipper körde in i den och de fick bygga nytt. Det är en tragisk historia som vi får ta en annan gång :-)
  Att sitta och kolla på alla bilder och läsa om allt får mig att längta ännu mer efter att arbeta på båt, men det får ta den tid det tar. 

peace out
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: