EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2009-05-04
19:29:30

Danmarks erosionsproblem

Som jag nämnde lite kort för någon dag sen så var ju jag i Danmark på exkursion i fyra dagar. Kursen heter Kustprocesser och det var just det som vi kollade på. Jag tänkte lägga upp lite bilder så det lättare går att förstå hur allvarligt det är.   Om det inte vore för att de lägger ut så kallade groins och muddrar konstant i vissa hamnar så skulle landet vara mindre och vissa hamnar skulle inte finnas kvar. Dessa groins måste bytas ut och göras om ganska ofta på grund av att det sker sandtransport även under dem som slipar till de stora stenblocken och göra att de inte ligger kvar.


Här ser vi groins som de lagt ut för att hindra erosionen av sand.
Bilden har jag knäppt från fyren ute på Skagen

Även bunkrar från de två världskrigen har eroderat fram med åren...på många stränder fanns det massor med bunkrar och på den tiden då de var i bruk låg de väl gömda och ungefär 50-60 meter från havet...men nu som synes precis vid strandkanten. Om några år kommer de vara ute i havet.



En bunker på en strand i Lökken på Danmarks västkust.

Vid Stevns Klint i St. Heddinge finns en gammal kyrka vars kapell på ena kortsidan rasta ner i havet på grund av erosionen. Man har byggt groins för att förhindra att mer rasar.

Kyrkan vid Stevns Klint




Kraftig erosion vid Stevns Klint i St. Heddinge
Man kan se kyrkan allra längst bort.

Det finns väldigt mycket sand längs Danmarks västkust... vi fick gå upp för stora sanddyner och längst långa stränder.
Två av mina klasskamrater valde att springa ner för dynen

Vi åkte längst hela Danmarks västkust i små minibussar och gjorde stopp på förutvalda platser. Den plats som jag längtade mest till var Rubjerg Knude där det finns en översandad fyr. Fyren togs i bruk i början av 1900-talet för att vägleda sjöfarare men erosionen av stranden skapade flygsand som idag tornat upp sig så högt att fyren inte längre syns från havet.


Fyren i början av 1900-talet


Fyren idag 2009


Exkursionen var väldigt intressant och man är väldigt mör i benen efter all vandring upp och ner för sanddyner och längst stränder. Men det är det värt!  Det har också varit roligt att umgås med lite nya människor med gemensamt intresse :)
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: