EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2015-11-29
17:19:57

FRB och trossbyte

En söndag med många händelser. Allt började med att vår fagra dam Stena Danica hade lite söndagsfeeling i morse och ville svänga på stjärten.  Vi hade precis fått in trossarna på poopen och jag stod och kollade ut över relingen. Tycker vi går väldigt mycket mer på snedden än vi brukar.  Kajen närmar sig ganska fort och vi börjar inse att det här blir nog inte så bra... Med ett brak mejar hon ner alla landgångar till fjärrvärmebyggnaderna på kajen. Jösses, inte bra. Själv fick hon lite skrap i färgen bara men det på kajen var bara en hög ihoptryckt metall. Så det kan gå.

Fick se ACL:s Atlantic Conveyor i Skandiahamnen. Man blir glad av G3:orna, gamla damer som tjänat länge över Atlanten. Snart ersätts de med G4:orna. Får passa på att vara glad så länge det varar, en har redan gått till skrot och de andra följer snart efter. G3-systrarna byggdes 1984-1985

Påväg in i Fredrikshamn så sjösatte de FRB:n (Fast Rescue Boat). Bra att öva på det!


De övade lite bordning dvs. gå intill och ta sig därifrån. Det uppstår fysikaliska krafter mellan fartyg när man går nära. När man är så nära som de är nu så uppkommer ett sug och de liksom sitter fast i Danica. Kan vara klurigt att "komma loss" så bra att öva på 

Sen bytte vi tross på poopen.  220 meter lång är en ny tross. La ut hela på bildäck och sedan runt pollare och genom klys innan dess öga knyts fast på trumman i en ögla som sitter där. Anledningen till att man låter den gå i sån snirkelbana är att den ska sitta tajt på trumman.

Pojkarna får trycka hårt för att få trossen så tätt som möjligt varje varv.

De fick använda en tamp för att hålla mot så det blev tajt. Här syns lite mer hur trossen är lagd också. Den kommer in från bildäck genom dörren i hörnet bakom det gröna spelet, eunt pollarna, ut genom klyset längst bort och tillbaka in genom det närmsta, vidare till spelet.

Klart!

 Händelserik söndag men lärorik :-)

Peace out