EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-06-30
22:28:12

Världens största vågkraftspark

Det var nästan så jag satte kaffet i halsen i morse när blickade ut mot farleden för att se vad det var som brummade, min tanke var att det var en fiskebåt som jag naturligtvis måste kolla om vilken, det gör jag ju hela tiden. Att jag nästan satte kaffet i halsen var ju förstås för att det inte var en fiskebåt utan det var en bogserbåt med ett annorlunda släp...


Bogserbåten som har äran att dra detta schabrak heter Obelix
 


 
Det är alltså så att det ska byggas en vågkraftspark här i området en bit nordväst Smögen och med hjälp av denna kran ska de placeras ut. Jag såg kranen igår när jag åkte över Smögenbron, när den låg vid Guleskärskajen i Kungshamn men inte tänkte väl jag att den skulle komma på det där viset förbi dykcentret.
 
Mycket trevlig syn om jag får säga det själv, jag blev ju helt till mig och sprang ut på klipporna för att få bättre bilder. Hur coolt som helst!  Detta ekipage kommer glädja mig fler gånger för totalt är det 34 vågkraftverk som ska placeras ut och vad jag förstår så tar den två åt gången :-D  jippiiii  :-D   idag såg jag den två gånger så detta ser jag fram mot. Planen är att det ska stå 350 stycken sådana här på botten men det kommer ta några år att tillverka och placera. Det är de där vita som hänger i kranens vajrar som är själva kraftverket.

Kan bli spännande att se om det fungerar som det är tänkt, har hört både positivt och negativt om detta projekt. Ska bli spännande att följa!

peace out