EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-05-18
13:00:00

Om M/S Soten

Ja, Jag tänkte då knåpa ihop lite information om denna granna dam som har den stora äran påbörja min sjömansdröm.

 


En kort sammanfattning kommer här hur hennes liv ser ut. Informationen är tagen från Skärgårdsbåtar.se

Soten som hon heter idag byggdes i Karlstad på Wennbergs Mekaniska Verkstad med varvsnummer 65. Året var 1915 och hon levererades till Torsö kommun för att gå mellan Torsö och Mariestad. Hon fick det föträffligt passande namnet Torsö. Denna rutt gick hon i 24 år, alltså fram till 1939, då såldes hon till Gränna och blev ombyggd och fick nytt namn, nu var hon Hebe III. Hon sattes i trafik 1940 och gick då om vart annat fram till 1955 på traden Motala - Karlsborg och Gränna - Visingsö. 1955 såldes hon igen och byggdes hon om och moderniserades lite.
 
Mellan 1962 och 1982 hade hon olika ägare men alla i Visingsö i Hon såldes HB Wetterns Båttrafik, Vadstena och omdöpt till Victoria av Vadstena. Trafik på traden Vadstena - Motala - Borensberg samt charter.

År 1998 såldes hon till Rederi AB Strömkanalen och gick i trafik på Göta älv. Där fick hon heta Strömkanalen af Trollhättan. Där var hon länge, ända till 2009 då hon hyrdes ut till Bohusläns Skärgårdstrafik AB och fick i trafik i skärgården på traden Ellös - Lysekil. Så hon har alltså inte gått i saltvatten så länge.

Så till slut, 2010 så såldes hon till Soten Sea Vision AB, alltså till Göran och nu går hon alltså i trafik i Bohusläns skärgård med hemmahamn Smögen och har namnet Soten


peace out
Kommentar:
2014-06-09 @ 18:13:41
#1: Magnus

Hej,

Är inte det där egentligen Soten II ? Eller har den blivit omdöpt? Eller hur förhåller sig den båten till Soten som Fredrik Åberg köpte 2009?

http://www.xn--smgenbryggan-5ib.se/?PageId=440&nId=3326

Svar: Hej Magnus,Jag har läst lite nu och det är lite luddigt tycker jag men om jag fattar rätt så är den båt som Fredrik Åberg köpte 2008 Sotefjorden och den heter i dag Af Grebbestad. Så vad jag förstår så är det två helt olika båtar men enligt den artikeln verkar det vara samma. Av det jag kan hitta finns ingen båt som heter Soten II, utan bara Soten.

Kolla in dessa två länkar, det är där jag fått min info från
Den Soten som jag jobbar på och som Göran Hahne äger idag
http://www.skargardsbatar.se/torso_1915/

Sotefjorden som Fredrik Åberg köpte 2008
http://www.skargardsbatar.se/sterik_1880/

Hmmm, ska kolla med Göran nästa gång jag talar med honom. Kommer lägga till svaret här i så fall.

Hare bra!
EllenElinor

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: