EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-01-22
18:14:00

Sjukvård och granna damer

Det är väldigt intressant med säkerhetsutbildningen vi får. Vi har gått in på sjukvård nu och det främst Första Hjälpen och HLR vi kommer att få lära oss. Det är ju lite speciellt om man är långt ute till havs och det inträffar något så måste man kunna det som behöver göras innan den skadade kan komma till sjukhus. Blir man Sjökapten får man en mer avancerad utbildning och får lära sig sätta nålar och så också, lite spännande tycker jag även om jag är lite nålrädd. Får väl se om jag söker sjökaptensprogrammet... verkar vara den enda vägen till att komma ut och arbeta på sjön för min del om jag inte får jobb på Styrsöbolaget och få sjötid på det sättet, enda stället jag hittat som anställer en Jungman som jag. Det skulle dock ta en herrans lång tid, nästan samma tid som kaptensutbildning. Saken är den att jag vill jobba på däck och är inte allls intresserad av styrman- och kaptensyrket (för närvarande, kan ändras) det är väl det som gör att jag tvekar. Tidsmässigt så är det mer "taktiskt" att välja det, jag når min dröm snabbare. Jaja, jag funderar vidare.

Vi har börjat med maskinteknik idag också, väldigt intressant. Gick igenom 2-takts- och 4-taktsmotorer. Sk bli en kul kurs tycker jag, äntligen ska jag få lära mig något som jag velat lära mig så länge. Ser fram mot denna kurs! 

På lunchrasten gick jag och Lisa en promenad och jag valde att vi skulle gå bort till Damen för jag visste att Lotus låg där, en kemikalietanker som ägs av Sirius Rederi från Donsö. Hon är ju inte så stor så hon ligger i lilla dockan. Fortfarande tycker jag det är synd att man inte kan komma nära, kolla in detaljer liksom :-D Fick se Tidan åka förbi med ett stort lass timmer när vi satt och käkade men svårt att fota genom fönstret, tur jag vet att det kommer fler tillfällen ;-)



Sen kommer Stena Scanrail som vanligt strax innan ett och då vet man att det är dags att gå tillbaka för att föreläsningen börjar snart.

Juttan ligger på sin plats och man ser lite av Tell också som bunkrar, har för mig hon i huvudsak bunkrar gråvatten från fartyg men är inte säker, tror att jag hört det någonstans, kanske har jag drömt det, vet inte. En fin tös som jag skulle kunna tänka mig arbeta på i framtiden. 

Vet inte om jag nämnde det men jag har ju kontaktat kring 25 rederier och frågat om chansen att få däcksarbete hos dem är möjligt fast jag inte har full klass 7-behörighet (har ju ingen sjötid alls) och jag har fått samma svar från alla: 'du måste ha minst matrosbehörighet för att arbeta hos oss' (18 mån sjötid) så något jobb verkar det inte bli. Det är därför jag ser kaptensprogrammet som ända utväg och jag har också fått det tipset av en som verkar insatt. Det som är bra är ju att jag fått en större inblick i sjöfarten genom denna utbildning och det har bara gjort mig ännu mer intresserad, det var det som var min tanke med att söka kursen, att få en inblick och se om det var något för mig. Sen att informationen om vad som händer efter kursen är/var lite bristfällig är en annan femma, kunde ju ha lusläst varenda ord jag kom över om vad klass 7 innebär och just att detaljen sjötid i princip är omöjlig efter den teoretiska biten.  Jaja, det är som det är, jag biter ihop och står på Lindholmspiren på mina raster och ler åt de granna damerna som kör förbi så länge...

peace out
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: