EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-12-10
09:20:00

Kompassjustering

I går tisdag hade vi sista labben för terminen. Kompassjustering. Det var kul! det kändes som att det klarnade lite med magnetfält och deviation. Ska läsa på alla anteckningar igen så tror jag saken är klar. Verkade till en början helgalet och deviationsteori var en enda röra men nu böjrar jag förstå, känns kul!

I labben skulle vi justera kompassfelet som var. Först ställa in på norlig kurs, då visade kompassen inte 000 grader utan 009 grader. Då får man sätta in magneter så kompassen påverkas och visar rätt kurs. Man sätter in magnetstavarna i hål som finns i nakterhuset och så ändras kursen och till slut fick vi till det och den blev 000 grader.

Så här ser alltså nakterhuset ut. I de små hålen som är på nedre delen kan man då sätta in magenterna så kompassen påverkas. Sen är de två kloten också järn som påverkar på sitt sätt. Jag måste läsa på mer om det för just hur hela den här prylen fungerar har jag inte greppat men ska repetera det, vi har gått igenom det på en föreläsning. Spännande är det och jag känner att jag lär mig något nytt hela tiden.


Uppepå sitter själva kompasskivan så man kan läsa av kursen
 
 
 Det är bara utbildade kompassjusterare som får pilla med sånt här ute på fartyg men det är kul att vi får testa så smått och ändå få en förståelse i hur det fungerar, det är kul!

Kvar i skolan nu innan julledighet är bara föreläsningar. Inte långt kvar nu! Tiden går så fort!

peace out
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: