EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2014-12-14
22:00:00

Julbord S:t Erik

I går var jag och min vän Amelie och åt julbord ombord på den granna gamla damen S:t Erik.

S:t Erik har haft många olika sysselsättningar. 

Om S:t Erik från Strömmas hemsida:

"S:t Erik är en produkt av den hårdnande konkurrens som uppstod i ångbåtstrafiken mellan Göteborg och Strömstad samt Uddevalla, båda mycket populära badorter under mitten av 1800-talet.

Kapten Elfver Elfversson såg potential i att starta snabb trafik till Marstrand, orten hade ännu inte någon exklusiv stämpel som badort men detta skulle snart ändras.

I och med en effektivisering av Marstrandstrafiken ökade antalet passagerare stadigt och 1880 var det dags att sätta in en tredje båt på traden. Denna tredje båt blev m/s S:t Erik vilken fick sitt namn efter den populära S:t Eriksparken på Marstrand.

 Hon var färdig 1881 och kostade 103 000 kr (motsvarande 5 350 778 kr i 2009 års penningvärde), en svindlande summa på den tiden.

Genom årens lopp har hon byggts om ett antal gånger och ser inte riktigt ut som hon gjorde 1881. Idag finns inte heller 1:a klassavdelningen med dam- och herrsalong kvar. I herrsalongen kunde herrarna avnjuta grogg och cigarr medan damerna kunde föra stillsamma samtal i damsalongen. Tredjeklasspassagerarna förpassades till mellandäckets lastrum.

Efter en rad trafikexperiment som bl.a. ”bilfärja” i Småland och fartygsrestaurang på Strandvägen i Stockholm samt en mängd olika ägare ägs hon nu av Strömma Turism & Sjöfart. Ombord kan du idag njuta av god mat och vacker utsikt." 


Så fin så! 


Vi åkte upp längst Göta Älv. Det blåste lite för mycket för att gå ut i skärgården. Jag tyckte det var väldigt trevligt att se landet från älvsidan :-)  så nu vet jag hur fraktbåtarna ser landet när de är påväg upp mot Värnen. 




Väldigt fin dukat och ett välsmakligt julbord! 


Massa sill!!! Jätteglad Elinor!!!




Dessertbordet! Mycket smaskigt!

Den norskflaggade fraktbåten Danubia har legat vid denna kaj ett tag nu, vet inte riktigt varför men kul att se henne på nära håll :-) lyckades dock inte få med hela henne på bild


Tillbaka i Göteborg när mörkret fallit. Vackra Göteborg!
 
 
Fantastisk tur var det och Amelie och jag har tänkt göra det till tradition! Väldigt trevligt!

peace out
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: