EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2013-01-21
20:38:35

Utflykt till cenotes och Coba

Detta inlägget handlar om min utflykt på egen hand som jag fick åka på då Amelie blev sjuk. Det var en arrangerad utflykt och vi blev totalt 10 personer. En minibuss med papegojor kom och hämtade mig på morgonen strax innan åtta.

Dagen var planerad så att först en tur i djungeln med bad i cenotes (sötvattengrottor mitt i ute i djungeln) Första anhalten var denna plats, utgångspunkten. Sedan började vi gå i djungeln


Vår guide var en rolig prick. Eftersom vi var en blandad grupp så gjorde han guidningen på engelska, spanska och franska. Så han berättade allt tre gånger, bra gjort måste jag säga! Han berättade massor om träd och växter och jag har försökt komma ihåg det mesta.
Det här trädet minns jag inte namnet på men det är ett träd som på något sätt var heligt för Maya-indianerna därför att det inte gick att röra och det var det enda trädet som aporna inte kunde klättra i. Jag skulle haft med mig en anteckningsbok så jag kunde skriva upp allt han sa men så förberedd var jag inte.
Detta är en buske som var lite cool, man skulle kunna tro att dess försvar är taggarna men så var det inte. Om man kom åt busken så vällde det fram myror som i sin tur använde sitt gift för att försvara busken. Guiden sa att det sved väldigt mycket. Så myrorna fick bo innen i busken för att de försvarade den.
Detta träd är det bara stammen kvar av för att termiter har ätit upp innuti, dock är ytterhöljet så starkt så trädet står kvar ändå och så kan andra växter börja växa på och i det i stället. Här har en Aloe Vera satt sig och det var också vanligt att orkidéer trivs i dem. Aloe Verorna här har ganska tunna blad här i djungeln pga att det regnar ganska ofta så då behöver de inte lagra vatten.
Dessa palmer använder man på hustak. De är väldigt tåliga men eftersom de lever genom fotosyntesen så får man endast ta 3-4 blad på varje träd när det är regnperiod, annars dör palmen. Man behöver bara byta tak ungefär vart 20:e år.


Vägen vi traskar längst

De två följande träden är väldigt inressanta, jag minns inte hela historien som Maya-indianerna hade om dem men det är så att det ena trädet, det som det kommer en genomskinlig vätska från är det goda trädet och det andra som det kommer svart vätska/gegga från är det onda trädet. Det är nämligen så att det onda trädets vätska är giftigt och får du det på huden så börjar det fräta. Men om du då ta kladdet från det goda trädet så stoppas det. Dessa träd växer alltid jämte varandra och Maya-indiandernas historia handlar om ett kärlekspar som hamnade i helvetet (minns inte anledningen) och där vandrar de omkring för de hittar inte utvägen. När de kysser varandra så växer det upp två nya träd här på jorden. 

Vi gick förbi en cenotes mitt ute i djungeln
Sen kom vi till en litet vattenhål, minns inte om det var en cenotes (alltså en grotta skapad genom erosion) eller bara en liten sjö. Några badade men jag tyckte det såg så äckligt ut med alla alger så jag satt och blev myggbiten på land i stället.

Efter det bar det av in på stigarna i djugeln och det var spännande. Massor med spännande växter och fåglar som visslade. 
Vi kom sedan fram till en cenotes och här blev det bad. Man kunde simma in där i en grotta, det var öppet i taket cirka en halv meter så man hade ju luft hela tiden, sedan stannade vi i en liten grotta och han berättade om cenotes (jag visste det mesta redan eftersom Amelie och jag dykt i andra cenotes några dagar innan) de är väldigt spännande. Det flög fladdermöss i taket också.  Sedan var det inte lång promenad tillbaka till där vi startade. 

En söt fågel som satt vid platsen där bussarna kom och hämtade oss.

Sedan bar det av för lunch. Maten var god men jag var mest imponerad av själva stället, många roliga skyltar överallt och damernas toalett var inredd med massa Frida Kahlo bilder (min favoritkonstnär)



Tycker den med att man inte ska fimpa cigaretter och den väderleksrapporten var de roligaste skyltarna :D


Vi åkte sedan vidare till ett ställe där de bodde lokalbefolkning av den fattigare typen (kan man skriva så?) jag förstod inte om det var så att de var av Maya-släkt för här fanns ingen engelsk-guide så det var bara spanska och franska som talades. Men jag tyckte det var hemskt att ta kort där på dem, som att vi besökte ett zoo så tog bara något enstaka på deras djur men inte på dem. Inget jag behöver cia här tycker jag...

Sedan åkte vi till Coba, en av de stora ruinerna från Maya-indianerna. Det var många ruiner och den största låg en bit in i djungeln så man fick promenera, hyra cykel eller ta cykeltaxi. Jag promenerade.

Detta är den stora. Väldigt bra utsikt där uppifrån! Rena rama träningspasset att klättra upp för den trappan!
 
Det är lite fräckt att dessa byggnader som är flera tusen år gamla står kvar i så bra skick som de ändå är i tycker jag. Väldigt spännande och intressant. Sedan väntade en en och en halv timmes resa hem. Jag var hemma vid halv sju och Amelie mådde lite bättre. 

Nästa inlägg får bli om Amelies och min gemensamma tripp till Tulum och ruinerna där. 

peace out

 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: