EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2012-12-12
11:00:00

Besök i tryckkammaren

Igår efter jobbet tog jag tåget till Uddevalla. Vi var några som skulle testa åka tryckkammare. Calle och Hanna var med och sen var det 9 stycken till. Det var dykläkare Björn som höll i det hela. Vi fick också en liten föreläsning och diskuterade en del. 

Det man gör är alltså att man blir tryckt till 50 meters djup. Alltså trycket innen i kammaren är samma som det är på 50 meters djup. Det går väldigt långsamt de första metrarna, tror det var ner till runt 7 meter och sen snabbare. Sen är man på 50 meters djup i ungefär 7 minuter innan uppstigningen börjar. Där nere låter man som Kalle Anka när man pratar och blir lite småfull. Simultankapaciteten försvinner och det är vädligt varmt.


37 grader var det inne i kammaren när vi var på 50 meter. Väldigt varmt och svetten rann. Sen skrattade vi ju så mycket och då belv det ännu varmare. Fick uppgifter som att skruva av en mutter av en bult som hade jängor åt olika håll och även räkna. Calle fick börja med 150 minus 7 och sen skulle nästa fortsätta, det går inte så fort kan man säga.
När man är påväg upp igen blir det kallt, eller det blir efter ett tag samma temp som på utsidan. Det känns då genast väldigt kallt. 

Vi vara ju inte där inne så länge, svårt med tidsuppfattning. Man gör två dekostopp under uppstigningen också, ett på 6 meter och ett på 3 meter. Tror vi allt som allt var där inne i en halvtimme.  Om man råkar ut för dykarsjuka så får man ligga där inne i 4 timmar och 45 minuter. Då trycks man till 18 meter och så får man andas syrgas.  

Som läkare Björn sa så är det här det säkraste sättet att testa hur man beter sig när man är på 50 meters djup och hur man påverkas av trycket märks redan mycket tidigare. Som tur är så sker det inte så många dödsfall inom dykning men det händer och ofta beror det på att man har varit slarvig eller inte vet sina begränsningar. När man kommer ner till ett visst djup blir man djupberusad (individuellt när men kring 30 meter) man tappar precis som med alkoholberusning vissa förmågor.  Han tog exemplet att om en dykare som befinner sig på 25 meters djup tappar regulatorn och lampan så är reflexen att man vill ha lampan, annars blir det mörkt. Tanken att du är på 25 meters djup och behöver luft är inte lika prioriterad. Han sa att det hänt att när man bärgat lik som inte har reggen i munnen men lampan i handen...  väldigt otäckt!  Det är viktigt att repetera vad som är rätt och nöta in det så det sitter, Risken att drabbas av panik minskar och om du skulle drabbas av panik så sker det rätta automatiskt.

Det var en spännadne kväll!
Jag inser att jag har haft världens bästa instruktörer som lärt mig om dykning!

peace out


 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: