EllenElinor - Elinor Näslund's blogg

2009-03-27
15:11:26

Rip-strömmar

Ripströmmar har medfört ungefär 150 människors död varje år i USA. I Florida dödar de mer människor än åskoväder, orkaner och tornados gör tillsammans. En ripström är en smal, stark ström av vatten som går rakt ut från stranden och ut i havet.  De är oftast inte bredare än nio meter och de kan gå så långt ut som 750 meter. De kan också ha en hastighet på 5 m/s eller mer.

En Ripström är en horisontell ström. Det är en ström som inte drar ner människor under ytan utan den för dem ut från stranden. Därför beror inte drunkningsolyckor orsakade av ripströmmar på att någon dragits under ytan. Anledningen är oftast att personen försökt simma mot strömmen och då blivit trött och inte orkat hålla sig ovanför vattenytan. Det kan till och med vara så att det är en osimkunnig person som dragits ut, för det har hänt att människor som stått och haft vatten bara upp till knäna har dragits med ut.

Som tidigare nämns simmar man mot strömmen, det sker nog av ren instinkt, men det är som sagt det som också orsakat många människors död. Det man ska göra är att simma tvärs strömmen, alltså längst stranden. Eftersom strömmen oftast inte är så bred så kan man simma ut ur den eller åka med den och vänta på att den tar slut. Men det här är kanske inte saker man tänker på om man heltplötsligt slits med.


Hur man tar sig ur en Ripström



Identifikation


-~- en kanal av skvalpande, "guppigt" vatten

-~- ett område med en synbar färgförändring i vattnet

-~- en linje av t.ex.  skum eller  tång och sjögräs, som rör sig ut till havs

-~- en brytning i det inkommande vågmönstret


Det här at några beskrivningar på hur man kan identifiera en ripström. Ripströmmar är oftast väldig svåra att identifiera av någon som inte är van. Nedan kan några bilder ses.


Här har man hällt i färg för att man tydligt ska kunna urskilja Rip-strömmen


Även här syns strömmen ganska tydligt


Några fler Ripströmmar.

(Bilderna är googleade "rip currents" och texten är från National Weather Service och NOAA-National Oceanic and Atmospheric Adminitration)

Kommentar:
2009-03-27 @ 23:58:34
#1: maria

Svar: Vad bra att jag kan vara till hjälp, eller Pia i detta fallet :) Bara börja plugga på.. hehe

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: